De Kuip of Feyenoord City? De (veld)slag is begonnen….

Hugo Borst, erkend (sport)journalist van dienst én Rotterdammer kan er over meepraten: voetbalclub Feyenoord wordt door veel supporters als religie beleefd. Natuurlijk geldt dit ook voor een deel van de’core fans‘ van Ajax, in Rotterdam-Zuid lijkt de ’religie’ echter breder gedragen te worden. En zoals met alle religies in de wereld bevinden zich er ’aanhangers’ tussen die zo fantatisch worden dat geweld niet meer wordt geschuwd. Aanvallen op ’hun geloof’ moeten krachtig beantwoord worden!

Op 3 februari aanstaande is het D-Day, op deze dag wordt in de Rotterdamse gemeenteraad een definitieve beslissing genomen of de bouw van het nieuwe Feyenoord-complex doorgaat. Of niet natuurlijk….Feyenoord City is de naam van het immense project dat circa anderhalf miljard Euro moet kosten. Daaronder valt het nieuwe stadion inclusief woningen, een uitgaansgebied, parkeergarages, winkels en hotels. Maar het is me nog steeds niet duidelijk wat de naam van het stadion zelf wordt. ’Nieuwe kuip’ , Feyenoord Arena, of toch ’Feyenoord City stadion’. Overigens heb ik nog wel een beter idee: Coen Moulijn Stadion natuurlijk, naar het voorbeeld van de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. ’Arena’ moeten we in Rotterdam ten enenmale vermijden, daar worden stierengevechten en concerten gehouden, maar geen voetbalwedstrijden….

Intussen hangt Feyenoord-directeur Mark koevermans zijn functie aan de wilgen: na een reeks van incidenten heb ik niet langer het gevoel goed te kunnen functioneren en beslissingen te kunnen nemen, zonder me af te vragen of dit impact zal hebben op de veiligheidssituatie van mezelf en mijn gezin’. Koevermans was een ware pleitbezorger van het ’Feyenoord city-project’ en dat werd hem door een deel van de harde Feyenoordkern niet in dank afgenomen.

Al eerder stonden Feyenoord-fanatici boos voor zijn woning te demonstreren, afgelopen september culmineerde de onvrede in het kapotgooien van diverse ruiten. Niet die van Koevermans’ kantoor in het Feyenoordstadion, het betrof de ramen van zijn eigen woning. Er was ook een afzender, de afkorting RJK werd met druipende zwarte letters op de voordeur achtergelaten. Rotterdamse Jongeren Kern, een groep van ’Feyenoordsupporters’, in de pers worden deze jongeren beschreven als ’een ongrijpbare groep Feyenoord-hooligans’. (Overigens meldt het Feyenoordbestuur dat het nog maar de vraag is of achter deze actie ‘Feyenoord-hooligans’ schuil gaan……)

Maar dit is niet het enige gewelddadige incident. Na de onlangs gespeelde wedstrijd Feyenoord-RKC moest de clubleiding al in veiligheid worden gebracht. Een groep ’supporters’ probeerde de stadion-carport te forceren. Een triest ander dieptepunt was een muurschildering van de naar Ajax vertrokken Steven Berghuis. Hij werd ’geportretteerd’ als Auschwitz-gevangene. Verder werd er brand gesticht in de LHBTI-sportschool ’Roze Kameraden’, maar dat was volgens ’supporters’ geen homofobe daad. Het Feyenoord.bestuur zou de Roze Kameraden in de watten leggen, terwijl naar andere supportersgroepen/verenigingen niet geluisterd zou worden.

Het vuurtje wordt danig opgestookt, zoveel is duidelijk. De rode lijnen worden nu wel overschreden en dat blijft mogelijk niet zonder consequenties. (Potentiële) financiers en investeerders reageren verbolgen en vragen zich inmiddels af of ze de handrem niet moeten aanhalen. Een deel van de supportersschare meent dat de clubleiding nooit serieus heeft gekeken naar een ’nieuw leven’ voor het huidige stadion. Het ’ruwe randje’ van Feyenoord verdwijnt met de komst van Feyenoord City is de veelgehoorde grief. Maar bovenal zou de unieke ’Kuipbeleving’ tot het verleden behoren.

Maar het stadion ’de Meer’ in Amsterdam is toch ook niet meer, moeten Feyenoordsupporters niet eens een beetje meer naar de toekomst kijken? Is wat voor te zeggen, maar laten we niet vergeten dat de Meer een relatief klein stadion was, Ajax speelde de ’grote wedstrijden’ destijds altijd in het Olympisch stadion. Dus? Wel, op geen enkele manier te vergelijken met het nog steeds meest legendarische stadion van Nederland. Ik heb meermaals een volle Kuip mogen ’ervaren’, na een doelpunt schudde het stadion op zijn grondvesten. Een ’levend bouwerk’, dat is de Kuip, gevuld met de ziel van talloze Feyenoordsupporters en (oud)-spelers. En het glorieuze verleden nauurlijk…..

De datum voor de beslissing over Feyenoord City is al diverse malen uitgesteld, vooralsnog houden we de 3e februari van 2022 aan. Wat ik als Feyenoordsupporter hoop? Laat ik het zo zeggen: wat mij betreft speelt Feyenoord tijdens de verbouwing van de Kuip zijn thuiswedstrijden ’op het Kasteel’ bij Sparta. Of Sparta-supporter Hugo Borst zich hierop verheugt weet ik niet. Ik in ieder geval wel…..

De Kuip is een Kathedraal……..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s