Zeg eens Lilian Marijnissen, staat de vulkaan op uitbarsten binnen jouw geliefde SP?

’Rood en MF hebben een eigen programma en doelen en omzeilen zo onze partijdemocratie’. Was getekend Mathijs Fiddelaars, afdelingsvoorzitter van de afdeling Weert. Oei, oei, dreigt er een schisma binnen de Socialistische Partij? De loopgraven tussen de jongere SP’ers en het ‘oude‘ partijkader zijn inmiddels betrokken, of partijleidster Lilian Marijnissen een alles vernietigende slag tussen de twee bloedgroepen binnen de SP kan voorkomen is thans de prangende vraag.

Even nog de ’rode’ terminologie uitgelegd. ’Rood’ is de jongerenafdeling van de SP en ligt op ramkoers met de leiding van de partij. Een aantal Rood-jongeren is communist pur sang, ook zijn er overtuigde Marxisten te vinden in deze jongerenclub. Onlangs besloot de SP-partijraad dat de jongeren moeten kiezen tussen het SP- of Rood-lidmaatschap. Het Rood-bestuur heeft intussen de statuten gewijzigd, een SP-lidmaatschap is niet meer verplicht om (tevens) lid te zijn/worden van Rood. Tja, onder de oude roerganger Jan Marijnissen werden tot in 1977  via de partijkrant van de SP ’de Tribune’ geschriften van Mao en zelfs van Stalin als  – notabene – scholingsmateriaal verkocht. Waar is die goeie ouwe – staalharde – communistische tijd gebleven hoor ik de Rood-jongeren al verzuchten…..

En dan is er nog het Marxistisch ForumMF -, een discussieplatform binnen de SP dat de koers naar (ultra)links wil bijsturen. Ook dit platform is door het SP-politbureau – sorry, partijbestuur – op de zwarte lijst gezet. Interne partijzuiveringen, waar hebben we dit ook al weer eerder aangetroffen? De ’oude’ Jan Marijnissen weet het precies, in China, de Sovjet-Unie, het voormalige communistische Vietnam, Albanië en in nog een zooitje landen waar mensenrechten met voeten werden/worden getreden. MF-leden hebben inmiddels een (dreig)brief in hun postbus gevonden die ze keihard voor de keuze plaatst: onmiddellijk het MF de rug toekeren, anders volgt SP-royement. Deed me meteen denken aan Fidel Castro’s beroemde uitspraak: ’het socialisme of de dood’.

Kortom, alle ingrediënten voor een bijltjesdag zijn aanwezig. Het gros van de Rood- en MF-leden bestaat uit jongeren met diverse culturele achtergronden, het – gestaalde – partijkader van de SP wordt goeddeels gevormd door witte, niet meer ’piepjonge’ lieden. De 9 SP-Tweede Kamerleden zijn met uitzondering van Mahir Alkaya van wit-Nederlandse origine, dat geeft de – scheve – verhoudingen in de partij wel aardig weer, dacht ik. Bovendien is Alkaya de jongste van  het stel – 33 jaar -, de rest is een ’stukje’ ouder. Conclusie: geen cultturele diversiteit in de fractie en geen jongere te bekennen. Het enige verschil met het oude politbureau in de Sovjet-Unie is de relatief gemiddeld jonge leeftijd van de fractieleden. Gelukkig is er niet een beschonken Jeltsin-type in de SP-fractie te vinden, wel lieden die het ’gepast’ vinden om regelmatig in een afgetrapt T-shirt in het parlement te verschijnen (Peter Kwint bijvoorbeeld, red.).

Het partijbestuur voert aan dat ’Rood en MF feitelijk concurrerende politieke partijen zijn’ en dat is natuurlijk onverenigbaar met de uitgangspunten van de ’SP-familie’. SP-familie? Een wel zeer eufemistische uitdrukking moet ik constateren.’SP-politbureau’ lijkt me een treffender definitie van het huidige SP-kader dat geen politieke diversiteit in eigen rangen toelaat. Bovendien is de ‘feitelijke‘ beoordeling van het partijbestuur onjuist. Hoogleraar Nederlandse politiek Gerrit Voermans noemt de conclusie van het partijbestuur ’merkwaardig’. Een politieke parij is immers een ledenorganisatie die met kanidaten meedoet aan verkiezingen. Zowel bij Rood als MF is hiervan geen sprake, van de MF kun je niet eens officieel lid worden.

Beste Lilian Marijnissen, hoe moet dit nu verder? Misschien kun je je – met de Russische naam gezegende – hond Laika eens op dit ’anarchistische zooitje’ afsturen. Alhoewel, één hondje lijkt me onvoldoende, het aantal partijcritici loopt inmiddels in de tientallen, misschien wel honderdtallen. En de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart naderen met gezwinde spoed. Floris Boudens bijvoorbeeld is voorgedragen als lijsttrekker in de gemeente Utrecht, maar als hij Rood-lid blijft dreigt royement…. Welja, dan kan er misschien eindelijk eens – voor de vorm – een SP’er worden voorgedragen met een andere culturele achtergrond. Want van iemand die de naam ’Floris’ draagt lijkt het me nu niet voor de hand liggend dat er sprake is van andere culturele ’roots’. Eerder van een ’witte adellijke’ achtergrond…..

En Lilian Marijnissen zelf? Die is van Noord-Brabantse bodem en komt uit een familie met een Rooms-Katholieke traditie, vader Jan heeft nog een opleiding gevolgd aan de kostschool van de Paters Carmeliten in Oldenzaal. Is deze achtergrond wellicht de belangrijkste reden voor de dreigende partijzuivering. Hoezo? Wel, sprak ene Karl Marx niet de volgende historische woorden? ’Religie is opium van het volk’.

Weg ermee dus, met die Marxistische oproerkraaiers!!!

PS Bovenstaande woorden wil ik niet in de mond van Lilian leggen, maar misschien heeft ze deze al regelmatig – binnensmonds – knarsetandend uitgesproken……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s