’Klavertje’ komt nu zelfs binnen zijn eigen GroenLinkse partij in de problemen

’Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan.’ Was getekend Bart Snels, inmiddels ex-Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Op twee A4’tjes veegde de voormalige vertrouwenspersoon van fractievoorzitter Jesse Klaver de vloer aan met de partij waar hij sinds de jaren negentig zijn hart aan heeft verknocht. Hij schreef er maar meteen bij dat hij zijn parlementaire tas aan de wilgen hangt.

Oeps, alweer een tegenvaller voor Klaver die in dit voorjaar een forse verkiezingsnederlaag leed. Van de 14 kamerzetels bleven 8 zeteltjes over, zelfs de SP en de PvdA hebben er ééntje meer dan de GroenLinksers. Vervolgens kreeg Klaver het stigma op het hoofd geplakt dat hij enigszins ’machtsgeil zou zijn, uit de openbaar gemaakte ’pre-formatienotulen’ zou blijken dat de GroenLinks-voorman consessie na concessie deed. De Telegraaf liet zich natuurlijk niet onbetuigd, met satanisch genoegen constateerde ’de wakkere courant van Nederland’ dat Klaver zich – na eerst een motie van afkeuring gesteund te hebben – lekker tegen Mark Rutte aanschurkte. Althans, volgens de ’chocoladeletterkrant’…..

O ja, en laten we de breuk met voormalige GroenLinks kamerlid Zihni Özdil niet vergeten. Tot 11 mei 2019 was hij één van de GroenLinkse paradepaardjes, maar de in Turkije geboren politicus meende zich op deze de dag te moeten uitspreken tegen het vigerende ’studentenleenstelsel’. Dat was een forse inbreuk op de fractiediscipline, waarna Klaver haastig – en plein public – de volgende woorden sprak: ’er is sprake van een niet meer te herstellen vertrouwensbreuk tussen Zihni en de fractie’. Özdil voelde zich genoodzaakt te vertrekken uit de Tweede Kamer, in december 2020 zegde hij bovendien zijn GroenLinks-lidmaatschap op. Sindsdien schopt hij in diverse publicaties tegen zijn oude partij en Klaver zelf aan, het nog niet eens oude ’zeer’ druipt er soms van af…..(noot: inmiddels is de GroenLinks-fractie door de bocht, het studentenleenstelsel dient toch afgeschaft te worden….)

Snels is – op z’n zachtst gezegd – niet echt geporteerd van de PvdA. De sociaal-democraten in één adem met Wilders en Baudet kwalificeren als opportunisten? Tja, als fractievoorzitter van de PvdA zou ik daar pukkeltjes en rode vlekken in de nek van krijgen. Lilianne Ploumen – PvdA fractievoorzitster – opportunistisch? Wel beste Bart, er schieten andere termen door mijn hoofd als ik aan deze ’aardigeLimburgse politica denk. Mijn omschrijving van Ploumen? Een anachronistische ’rode vrouw’ die in het socialistische verleden is blijven hangen, maar een lekker kopje ’fair trade’ koffie val er met haar altijd te drinken. Of een Limburgs (bessen)jenevertje natuurlijk. Zijn er overigens überhaupt nog aansprekende PvdA’ers te bekennen? Kati Piti, Attje Kuiken of Henk Nijboer misschien? Mwaah, daar win je geen politieke oorlog mee. Verrek, ik vergeet ons aller Frans Timmermans, maar die zit hoog en droog in Brussel en is waarschijnlijk niet bereid op het zinkende PvdA-schip terug te keren. Waarom niet? Frans is namelijk wél een opportunist. Tot slot verdient de ex- Tweede Kamervoorzitster Khadija Arib nog een vermelding. Wat zegt U, het was U onbekend dat zij lid is van de PvdA? Dat begrijp ik volledig, Arib is met haar – aangeleerde – geaffecteerde toontje meer een soort ’would be’ VVD-archetype……

Ploumen en Klaver meenden het ei van Columbus gevonden te hebben gevonden door gezamenlijk de formatiebesprekingen in te gaan. Helaas kregen ze het deksel op de neus van de eveneens gezamenlijk opererende combinatie VVD/CDA. Niet alleen de combi GroenLinks/PvdA stond met lege handen, Sigrid Kaag’s gedroomde coalitie viel door deze ontwikkelingen in duigen. VVD-nestor Johan Remkes werd in arren moede als (in)formateur van stal gehaald die in arren moede tot de volgende conclusie kwam: de ’oude’ coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie moet maar weer opgetuigd worden…..

PvdA en GroenLinks blijven evenwel hand in hand verder gaan, maar staan uiteindelijk als verliezers aan de kant. Klaver/Ploumen waren overwegend positief over het gezamenlijke ’formatiedocument’ dat Kaag/Rutte hadden opgesteld. CU-voorman Gert-Jan Segers was veel kritischer, maar wie zit er nu aan de formatietafel? Voor Snels – die nog met Klaver’s moeder in de schoolbanken heeft gezeten – werd het allemaal teveel, in arren moede pakte hij zijn biezen….

In het algemeen had Snels overigens zijn buik al vol van de communicatiestijl in de Tweede Kamer. Politici worden volgens hem onnodig ’beschadigd’, het enige doel lijkt in deze tijd ’airtime’ te krijgen in de media. Maar geachte heer Snels, door de PvdA te betichten van opportunisme doet U toch eigenlijk hetzelfde als Uw gewaarde (ex)-collega’s? Sterker nog, U meent dat de ontluikende ’liefdesrelatie’ tussen PvdA/GroenLinks regelrecht kiezersbedrog betekent.

Het is algemeen bekend dat Snels een ’liberaal-sociaal’ profiel heeft. Hè, dat lijkt toch verdacht veel op het politieke profiel van D66. De vraag dringt zich daarom op waarom Snels zich op de GL-kandidatenlijst heeft laten plaatsen voor een plek in het parlement. Had hij niet eigenlijk op de kieslijst van D66 moeten staan? Dus geachte heer Snels, wie pleegt hier nu kiezersbedrog?

Kiezersbedrog: een politieke partij of politicus die in de parlementaire zittingsperiode impliciet of expliciet gedane beloften tijdens de voorafgaande verkiezingsstrijd niet nakomt…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s