Star Trek captain James T. Kirk wordt nu echt de ruimte ingeschoten!

De Canadese acteur William Shatner speelde van 1966 tot 1994 de rol van de energieke captain James T. Kirk in de serie Star Trek, hij voerde het bevel over ’starship USS Enterprise’. Diverse generaties zijn opgegroeid met deze fameuze TV-serie die verder werd uitgerold in speelfilms, computerspelletjes, boeken en wat niet meer. ’To boldly go where no man has gone before’ was de eindzin van het ‘mission statement‘ van de USS enterprise-bemanning. Vooral jonge TV-kijkers – waaronder ikzelf – waren verrukt van de ruimteavonturen die captain Kirk cum suis beleefden.

Shatner heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt, maar hij is ’bolder then ever before’. Jeff Bezos, de grote man achter handelsportaal Amazon heeft de ruimtekapitein van weleer zover gekregen om de aardse dampkring werkelijk te verlaten. Met een raket van Bezos’ bedrijf Blue Origin zal Shatner op 12 oktober aanstaande een paar minuten mogen genieten van zijn gewichtloosheid. In deze toestand hebben we Kirk in de serie en films echter zelden gezien, hij liep meestal gewoon vanuit de lift de ’brug’ van zijn ruimteschip op. Om zich vervolgens in zijn kapiteinszetel te nestelen. Met een parmantig handgebaar sprak hij dan de volgende woorden krachtig uit: ’take us out’. (vooruit met de geit dus….)

De USS Enterprise was in staat om een snelheid van Warp 10 te halen, dat is 10 maal de snelheid van het licht. Dit sprak Star Trekfans enorm aan, verre zonnestelsels en planeten bleken net zo snel te bereiken als New York (vanui Parijs) met de Concorde. Bovendien konden Star Trekbemanningsleden met de ’transporter’ – vanuit het ruimteschip – in een wip naar een nabije planeet worden gestraald. Ja, ja, die Shatner heeft heel wat futuristische avonturen beleefd met zijn secondanten Mr. Spock en Bones (de ’scheepsdokter’, ook wel bekend als McCoy)

Één van Kirk’s bekendste uitspraken is natuurlijk: ’beam me up, Scotty’. De naam van de hoofdwerktuigkundige zegt het al, Montgomery Scott zat vaak aan de knoppen, dus ook aan de ’transporter’. Zijn echte naam was James Doohan, helaas is hij in 2005 reeds van ons heen gegaan. Het grappige was dat ’Scotty’ een geboren Canadees was met Ierse wortels.  Overigens heeft Scotty de ruimte eerder bezocht dan Shatner, maar helaas heeft hij daar weinig van gemerkt. In 2012 werd de as van de overleden Doohan de ruimte ingeschoten met een raket van Elon Musk, SpaceX genaamd. Ik ben benieuwd welke tekst er op de urn staat die nu ergens op een plank staat in het ruimtestation ISS. ’Beam me up Elon’ misschien?

Shatner wordt met zijn lancering meteen de oudste ruimtereiziger ooit, dat moet voor hem toch een grote eer zijn. Zijn landing zal aan een parachute geschieden en dat klinkt me weer niet zo heroïsch in de oren. Geen ’touch down’ met een spaceshuttle waar op de romp met dikke letters USS Enteprise is gespoten. Jammer, maar Shatner’s enthousiasme lijdt er niet onder.’Ja, het is waar. Ik word een echte rocketman’ meldde de captain op zijn twitteraccount. ’Rocketman’? Maar dat is toch de bijnaam van de Engelse zanger Elton John? In 2019 is er een film onder deze titel uitgekomen die het leven van de zanger de revue laat passeren. ’Rocketman’ is tevens een door Elton John geschreven lied dat het verhaal behelst van een astronaut die zijn gezin achterlaat om zijn geluk te beproeven op de planeet Mars.

Beste William, je reist dan wel niet naar Mars maar als ode aan de astronaut die alleen naar Mars vertrok zou je ‘Rocketman‘ door de luidsprekers moeten laten schallen. En wel precies op het moment van de lancering van je raket. En het is niet alleen een ode aan de astronaut en Elton John zelf, maar tevens aan je oud-collega en vriend ’Scotty’. Want hij was eigenlijk de eerste rocketman van de ’Star Trek crew’. Misschien kan hij vanuit het ruimtestation je als nog ’beamen’ naar Mars. Is dit kosmisch gebazel van mijn zijde?

Welnee, want in Science Fiction is alles mogelijk.

Beste William, ’live long and prosper’ (bron: Mr. Spock, eerste ruimtevaartofficier)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s