Nota bene Gert-Jan Segers zegt: ’dit is te gênant voor woorden’? Tsjongejongejonge…….

Altijd als ik naar Gert-Jan Segers luister heb ik de indruk dat zijn politieke partij én zijn persoon op een hoger moreel plan staan dan de andere politieke clubs. Regelmatig zijn CU-politici te betrappen op uitspraken dat zij Christelijke politiek voorstaan. Daarmee degraderen ze automatisch niet-confessionele partijen. Wij van de ChristenUnie spelen namelijk in de hoogste morele klasse, jullie ’niet-Christenen’ spelen slechts in de ’keukenkampioendivisie’.

Een ieder mag politiek bedrijven met als basis zijn/haar eigen geloof (mits deze niet botst met grondwettelijke waarden). Dat is een strikt PERSOONLIJKE keuze die echter niet onder één dak te plaatsen is van een politieke partij. Ik kan mij voorstellen dat er VVD-, GroenLinks-, PvdA-, DENK-politici zijn die hun religieuze overtuiging een rol laten spelen bij te maken politieke keuzes. Prima, heb ik geen enkele moeite mee, elk parlementslid zit op persoonlijke titel in de Tweede Kamerbankjes, iemand die uit een fractie stapt kan immers altijd als éénmansfractie verder. Maar door de ’C’ in de partijnaam op te nemen wordt geacht elk ’C’-partijlid vanuit Christelijke waarden de politieke arena in te stappen (althans, tot het moment dat je er uit stapt, nietwaar Pieter Omtzigt?). Hoezo?

Een humanist van D66 is op deze manier moreel gezien van een minder niveau dan een CDA’er? Nee natuurlijk niet menen veel Christenpolitici, ook heidenen kunnen natuurlijk fatsoenlijke mensen zijn. O ja, maar dan stel ik een heel simpele vraag, waarom moet die ’C’ dan in de partijnaam staan? Religie beleven is een private kwestie en niet ’iets’ van de publieke ruimte. Kerk en staat zijn in Nederland gescheiden, maar blijft dat ook zo als de CU de meerderheid van de zetels in de Tweede Kamer zou behalen? Het is een hypothetische situatie maar toch. Mocht Gert-Jan Segers in zo’n scenario ’onze’ premier worden, dan zou hij een regering leiden die Christelijk politiek beleid zou voeren in Nederland. Maar daar zit ik als heiden – in de minderheid – toch niet op te wachten? Dat Christelijk sausje laat ik liever aan mijn neus voorbij gaan. Wellicht zou ik het nog eens zijn met bepaalde elementen uit dat beleid ook, maar daarmee zijn deze toch niet uitsluitend ’Christelijk’? Het is die morele Christelijke superioriteit die mij als liberaal burger keihard tegen de borst stuit.

Bovenstaande gedachtenspinsels kwamen in me op toen ik vandaag Segers zijn beklag hoorde doen over de zich in het slop bevindende kabinetsformatie. Hij vond het allemaal ’te gênant voor woorden’ en sluit nieuwe verkiezingen inmiddels niet meer uit. Goed, meneer Segers, nu ga ík los: te gênant voor woorden? Ik zal U eens vertellen wie zich gênant gedraagt. Als ik alle politieke hoofdrolspelers langs ga, kom ik steeds bij U uit. Hoe kan dat nou?

Herinnert U zich nog, meneer Segers dat U een motie van afkeuring steunde na de Tweede Kamerverkiezingen? Mark Rutte had volgens U eigenlijk uit de politiek moeten vertrekken, toch? Rutte liet zich niet uit het veld slaan en vocht terug. Toen de formatie begon was er geen partij bereid Mark Rutte als persoon uit te sluiten, maar U deed dat wel. Uiteraard hoopte U dat er hierna wel meer politieke schaapjes over de dam zouden komen, maar Uw ’Christelijke’ hoop bleek ijdel. Wauw, wat had U toch een mooie overwinning kunnen boeken, als U de geschiedenis was ingegaan als degene die als eerste de bijl aan de wortels van de ’Rutte-boom’ had gezet.

Helaas, het mocht niet zo zijn, Uw Judaskus – nota bene gegeven op witte donderdag voor Pasen – kreeg geen opvolging van Sigrid Kaag en anderen. U stond helemaal alleen, bovendien kreeg U nog een schop na ook van de al gememoreerde Kaag. ’Nee’, nee, sprak de D66-leidster met lichtelijk geaffecteerde toon: ’ ChristenUnie is niet de eerste regeringspartner die wij voor ogen hebben’. Segers probeerde voor de Paastijd de sluwe vos uit te hangen, maar hij kreeg zijn trekken thuis.

Uiteraard is de CU-leider – selectief – verontwaardigd, hoe halen ’ze’ het in hun hoofd om zijn partij uit te sluiten? In arren moede besloot Segers het maar niet meer over ’poppetjes’ te hebben. Hij meent nu dat het zou moeten gaan over een forse omslag in de  poltieke (bestuurs)stijl, met of zonder Mark Rutte. Ja, Ja, Gert-Jan, klinkt erg betrouwbaar en vertrouwenwekkend allemaal…….

Feitelijk bewijst Segers zich met zijn ’strapatsen’ van het afgelopen halfjaar als de meest opportunistische politicus van het Haagse circus. Elk jaar wordt de ’politicus van het jaar verkozen’ , het lijkt me tijd om tevens de jaarlijkse prijs voor de ’meest opportunistische politicus van het jaar’ te introduceren. Mag van mij ook ’meest hypocriete politicus’ genoemd worden. Een soort politieke ’Loden Leeuw’ eigenlijk. Deze laatste prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de meest irritante reclamespot. Dus beste Gert-Jan, jouw bijgaande commentaar op het binnenhof mag wat mij betreft een hoofdrol spelen in de CU-campagne  van de komende verkiezingsperiode, Die jij als Christenpoliticus niet meer uitsluit……

https://www.nu.nl/289035/video/segers-kan-nieuwe-verkiezingen-niet-meer-uitsluiten.html

Met vriendelijke groet enne: Pax Vobiscum!

Judas Iskariot, apostel……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s