Veel Huizenmakelaars zijn ’Huizenhoge’ oplichters

Radar is het enige serieuze (consumenten)programma op TV dat misstanden van het bedrijfsleven én de overheid aan de kaak stelt. Kwakzalverij is vaak aan de orde geweest, meestal wordt op schrijnende wijze aangetoond hoe de argeloze consument op een lelijke manier wordt belazerd. De jaarlijkse uitreiking van de ’Loden Leeuw’– een prijs door Radar uitgereikt voor de meest irritante reclame op de Nederlandse TV – is een leuke spin-off, maar heeft op zichzelf niks met slechte consumentenbehandeling te maken. Misschien levert het wel meer kijkers op en dat is voor de inhoud van het programma natuurlijk mooi meegenomen. Louis van Gaal heeft de ’trofee’ al eens mogen ontvangen, ik denk overigens niet dat deze een plek op zijn schoornsteenmantel heeft gekregen. Johan Derksen won de prijs ook al eens en nam deze met gepaste trots in ontvangst……

Antoinette Hertsenberg is reeds sinds 1995 presentratrice van Radar en doet dat nog immer met verve, Met een zuinig en streng mondje leest ze de diverse oplichters de les, om bij haar aan tafel te durven aanschuiven is enige ’moed’ wel vereist. Sommige ’belazeraars’ proberen vaak tegen beter weten in hun verhaal ’hoog’ te houden, maar meestal is dit tot mislukken gedoemd. Het enige minpunt van Hertsenberg is haar lidmaatschap van de Zevendagadventisten die bekend staan om gelijksoortige standpunten als de mannenbroeders van de SGP. Homohuwelijk en abortus wijzen deze ’gelovigen’ uit principe af, helaas moet ik hier altijd aan denken als ik die strenge, afgemeten blik van Hertsenberg op de TV signaleer.

Maar goed, haar ’consumentenmissiewerk’ is van een hoog niveau, vorige week moesten bijvoorbeeld de huizenmakelaars eraan geloven. Het Radar-’undercoverteam’ streek neer bij diverse makelaars in Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Haarlem en Utrecht en kwam tot schokkende conclusies. Diverse makelaars bieden huizen bewust onder de taxatiewaarde aan en verdienen daarmee enorme pakken geld. Hoe het werkt? Een huis heeft bijvoorbeeld een taxatiewaarde van 250.000 Euro. De makelaar stelt de verkoper voor het pand te adverteren voor 200.000 Euro. Een passende woning vinden is tegenwoordig het zoeken naar een speld in een hooiberg, elk vrijkomend pand in de Randstad kan meteen rekenen op overweldigende belangstelling. In dit (randstad)voorbeeld is het dus te verwachten dat de uiteindelijke verkoopprijs op zo’n 300.000 Euro uitkomt.

Eindelijk, U heeft uw huis voor een beste prijs verkocht, maar nog wel eventjes met de ’huizenagent’ afrekenen natuurlijk. Stel, deze berekent een commissie van 1% over de aankoopprijs (sommige makelaars zitten daar overigens ver boven) = 3.000 Euro. Prima toch? Ok, maar dan komt het addertje van onder het gras te voorschijn. Over het bedrag van 100.000 Euro brengt de ’nette’ huizenbemiddelaar nog eventjes 10% in rekening. Totale kosten voor koper komen zo uit op 13.000 Euro, meer dan 4% van de verkoopwaarde. Dit percentage ligt zo een stuk hoger dan de ’adviescourtage’’ die de vereniging voor makelaars – NVM – hanteerde tot in de negentiger jaren. Todat de Mededingingsautoriteit deze ’softe kartelvorming’ verbood. Voorgaand voorbeeld is dé manier waarop veel makelaars in Nederland op een schandalige wijze woekerwinsten genereren.

Maar er is meer, zoals wijlen Frits Bom placht te zeggen. De ’Radar-undercoveragenten’ ontdekten dat makelaars elkaar pandjes toespelen, er bestaat zelfs een ’makelaars-WhatsAppgroep’ waarin de huizenbemiddelaars onderling onderhandelen over biedingen (allemaal buiten het zicht van de (ver)kopers natuurlijk die het gelag moeten betalen). Bovendien plaatsen makelaars regelmatig panden in een geheime – onderlinge – database voordat ze op de huizenwebsite Funda worden gezet. Dit alles riekt naar een varkensstal die al jarenlang niet uitgespoten is.

Hoe de brancheorganisatie NVM op deze wantoestanden reageerde? Natuurlijk beschermt de NVM de aangesloten leden, dat hele makelaarswereldje is één gesloten front. In deze tijden van tot in de kosmos schietende onroerend goedprijzen wrijven deze ’branchenoten’ zich in de handen, er werd nog nooit zoveel geld verdiend. O ja, de NVM heeft wel een code opgesteld waaraan de leden zich aan moeten houden. Oneerlijke concurrentie is uit den boze, maar deze passage in de code is een volstrekt dode letter.

Desgevraagd gaf de NVM aan Radar namelijk de volgende officiële reactie betreffende de Radar-bevindingen: ’veelal worden op verzoek van klanten afspraken gemaakt, waarbij een deel van de vergoeding afhankelijk is van de uiteindelijke woningprijs’. Veelal op verzoek van klanten? Hoe komt de NVM hier nu weer bij? Op basis waarvan kan deze stelling gestaafd worden? Ach, het is allemaal kretologie om de ’clubleden’ te beschermen, erg gratuit allemaal. Als klap op de vuurpijl had de NVM nog ’geruststellende’ woorden: ’de NVM  denkt wel dat makelaars die expres een te lage vraagprijs adviseren het risico lopen dat hun klant met een andere makelaar in zee gaat.’.

Ik heb nog een heel ander advies: verkoop U Uw huis ZONDER TUSSENKOMST van een makelaar, zo bespaart U een grote zak duiten. Want in het algemeen is de volgende uitspraak geldig:

Huisjesmelkers zijn (geld)woekeraars, makelaars zijn gemene geldwolven

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s