Waarom moet Depay altijd blijven staan?

Louis van Gaal had tijdens de WK-kwalificatiewesdstrijd tegen Noorwegen een geweldig punt kunnen drukken, indien hij wat minder ontzag had getoond voor de zogenaamde gevestigde namen. Memphis Depay speelde wederom ver onder peil in de wedstrijd tegen de Noren, maar dat gold (wederom) voor het gehele Nederlands elftal.

Eigenlijk had Noorwegen de overwinning zelfs verdiend, dat Nederlands balbezit van meer dan 65% zette geen zoden aan de (Virgil van)Dijk. De Noorse (kracht)spits Braut Håland had zelfs de winnende treffer op zijn schoen, gelukkig had Louis zijn beschermengeltje meegenomen….. Blijkbaar beschikte ’onze’ bondscoach er over nog ééntje, dit bracht Oranje in de 98e minuut de broodnodige lucht in Turkije. Montenegro behaalde een verrassend gelijkspel in Istanboel, waarmee Nederland maar één verliespunt meer heeft dan de Turken.

De enige speler die zijn verantwoordelijkheid nam was Frenkie de Jong, maar daardoor kwam hij eigenlijk te vaak aan de bal. Maar ja, niemand ’stond’ verder op, Georginio Wijnaldum niet en zeker Memphis Depay niet. Louis van Gaal wisselde in de rust de kersverse Ajacied Steven Berghuis, die nota bene in de eerste helft aan de basis stond van de goal van Davy Klaassen. Kom op Louis, dit is toch veel te gemakkelijk! Bovendien is Donyell Malen – de stand-in voor Berghuis – niet een typische buitenspeler, waardoor het in het centrum nog voller werd.

Depay heeft tijdens het EK van afgelopen zomer niet één fatsoenlijke wedstrijd gespeeld en ook tegen de Noren was het weer ’muizen’. Dat Malen in de ploeg kwam was te billijken, maar niet voor Berghuis natuurlijk. Van Gaal heeft een historische kans verspeeld door Depay te laten staan, hij had tijdens deze wedstrijd zijn autoriteit kunnen vestigen door zijn ’sterspeler’ er af te halen. Malen voor Depay was een volstrekt logische beslissing geweest, maar van Gaal liet het afweten….

Aanvoerder Virgil van Dijk is terug, maar overtuigend was het bij hem ook al niet. In de tweede helft beging hij zelfs twee fouten die een topverdediger niet mogen overkomen. De keeper voor de ’toekomst’ Justin Bijlow voldeed, hij redde Oranje aan het begin van de match met een mooie redding. Zijn uittrappen waren dan wel weer van een laag niveau, maar er was ook niemand die 110% vocht om de bal te veroveren. De enige die op dit punt een voldoende scoorde was Davy Klaassen, de rest hield zich toch een beetje in. Dat kon je van de Noren niet zeggen, die kleunden er ouderwets in. Zoals het hoort…..

Het volgende karwei is tegen Montenego, Louis’ keurkorps kan dan wat vertrouwen tanken. Daarna volgt de ’sleutelwedstrijd’ tegen Turkije, die moet over de streep worden getrokken. Maar dat zal alleen lukken als Louis de heren voetballers eens goed met de hoofden tegen elkaar laat knallen. Wezenloos gebrei tegen de Turken zal niets opleveren, passie en dadendrang, dát is wat het smachtende Hollandse voetbalvolk van de ’vedetten’ verwacht. Misschien wordt het tijd, beste Louis, om het conflictmodel te herintroduceren. Iedereen staat dan weer op scherp en dat is broodnodig, want zo fantastisch zijn de spelers van Oranje namelijk ook weer niet.

Toch heb ik er – vreemd genoeg – nog het volste vertrouwen in, met van Gaal gaat Oranje die eerste plaats in de groep volgens mij grijpen. Is dit een vertrouwen tegen beter weten in? Welnee, ’meester’ van Gaal gaf in zijn commentaar na de wedstrijd zelf aan waarom het allemaal wel ’snor’ zit:

’Ik heb het geluk aan mijn kont hangen’

So be it, King Louis!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s