Prullenbakvaccin.nl………..

Het AstraZeneca-vaccin is van het toneel verdwenen, er worden in de Europese Unie nog amper prikjes gegeven met dit anti-Coronavloeistofje. Mogelijkerwijs, misschien én eventueel veroorzaakt dit vaccin trombose bij volwassenen, dus weg ermee, op de zwarte lijst meenden veel landen. Even een paar cijfertjes: in het Verenigd Koninkrijk zijn op een aantal van 18 miljoen inentingen 30 gevallen van trombose geconstateerd, waarvan 7 met dodelijke afloop. Ten eerste is nog niet wetenschappelijk vastgesteld dat het AstraZeneva-vaccin de (enige) veroorzaker is van deze tragische gevallen, bovendien is het procentueel een verwaarloosbaar aantal. 30 gevallen correspondeert met een percentage van 0,0000016…. In Nederland is sprake van soortgelijke verhoudingen en dat bracht zelfs trombose-experts tot wanhoop. ’Waar gaat dit over’ riepen ze in koor uit!

Hoe dit alles ook zij, AstraZeneca is in het verdomhoekje terecht gekomen, met (mede) dank aan de op sensatie beluste media die maar al te graag het vuurtje verder oppookten (’everything for the clicks’. nietwaar?) De anti-vaxxers konden in hun handen wrijven en donderden voor de verandering maar weer een nieuwe complottheorie over het Coronavirus en de – volgens hen – gemanipuleerde en dodelijke ’Bill Gates-vaccins’ op social media. (noot: anti-vaxxers zijn niet alleen doodsbange burgertjes met een psychisch probleem, vaak kunnen ze niet eens één zin zonder elementaire taalfouten produceren)

Maar wat moeten we bijvoorbeeld in Nederland met die ongebruikte AstraZeneca-ampulletjes? 745.000 ervan liggen nog in een gekoelde loods te Oss, deze worden gedoneerd aan landen zoals Namibië en Tanzania. Niets op aan te merken. Bij huisartsen en GGD’s liggen nog tussen de 100.000 en 200.000 flesjes in de diverse koelvakken, maar die moeten in de ’prullenbak’ geflikkerd worden. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vindt het erg ’jammer’, maar de strenge Europese regelgeving laat het ministerie geen andere keus. ’Het is immers niet meer te controleren of de vaccins onder de goede temparturen bewaard zijn, optimale werking is niet meer te garanderen’. Vervolgens komt de woordvoerder met de ’kern’ van zijn argumentatie: ’ je wil geen schijnveiligheid creëren.’

Wel, nu breekt mijn spreekwoordelijke klomp, de vorige zin heb ik 5 keer overgelezen, waarna ik bijna van mijn stokje ging. Schijnveiligheid? Bernard Leenstra, een initiatiefnemer van Prullenbakvaccin.nl, een internetplatform waar ’overtollige’ Coronavaccins bij – bijvoorbeeld – huisartsen aangemeld konden worden (Om burgers zo snel mogelijk een prik te kunnen geven), verwoordde zijn grieven op niet mis te verstane wijze: ’ schijnveiligheid vind ik een onjuiste benaming om goed bewaarde vaccins niet vrij te geven voor export. Mensen gaan dood aan COVID-19, daar is niets ‘schijnveiligs’ aan.’

Inderdaad, waar heeft die ministeriële woordvoerder het eigenlijk over? De flesjes in de medische koelkasten bij de huisartsen zijn bovendien nog verzegeld ook. OK, er is een kansje dat niet alle flesjes op de juiste temperatuur zijn bewaard, maar ’so what’. Nogmaals Leenstra:’stel dat de effectiviteit wel minder wordt, dan hebben ze er in landen als Namibië nog steeds baat bij. Als de effectiviteit van 90 naar 60 bescherming procent daalt, dan is dat nog altijd beter dan helemaal geen bescherming’. Die Leenstra heeft tenminste begrepen welke risico’s burgers in Afrika blijven lopen zonder inenting. Het ministerie van VWS komt alleen met ambtelijke prietpraat over EU-regeltjes.

Hallo overheidsdienaren, we hebben te maken met een wereldwijde epidemie, weet U nog! Als er arme landen achterblijven met vaccineren blijft gevaar van een nieuwe uitbraak onder niet-gevaccineerden in onze verwende westerse landjes actueel. En dan heb ik het nog niet eens over nieuwe (vrijheids)beperkingen die weer opgelegd moeten worden en de druk op de gezondheidszorg. En laten we tenslotte de extra kosten niet vergeten waarmee we als samenleving worden opgezadeld. Over nieuwe Coronavirusvarianten door het voortwoekeren van het virus in arme landen heb ik het nu maar even niet……

Bovenstaande is weer een staaltje van ultieme navelstaarderij, voor het ministerie van VWS is de kous hiermee af. In plaats hiervan hadden Nederlandse ambtenaren en politici zich naar ’Brussel’ moeten spoeden om een Europese noodprocedure geaccordeerd te krijgen. Maar dat is natuurlijk teveel gevraagd van de dames en heren, zij houden zich liever onledig met een kansloze kabinetsformatie en gezwatel over innige samenwerking tussen GroenLinks en PvdA die dan toch weer niet zo innig blijkt te zijn….

Defintie ’navelstaren’: voortdurend en consequent in gedachten met jezelf bezig zijn

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s