Dit wordt niks zo, nieuwe Tweede Kamerverkiezingen svp!

Er schijnt dan toch beweging te zijn in het formatieproces. VVD en D66 aan de ene zijde proberen het toch op een akkoordje te gooien met de combinatie PvdA/GroenLinks? Nee, toch niet, want Mark Rutte heeft aangegeven dat een dergelijke coalitie teveel naar links buigt. Sigrid Kaag van D66 zou bij het kruisje tekenen, maar binnen de VVD bestaat een grote weerstand tegen een regering waarvan 3 linkse partijen uit zouden maken. Wat nu? Dan maar doorgaan op de oude voet met de combinatie VVD/CDA/D66/ChristenUnie? Nee, da’s weer onacceptabel voor Kaag cum suis. En ook voor Gert-Jan Segers van de ChristenUnie overigens.

Alhoewel, bij die Segers weet je het nooit, met veel bombarie kondigde hij na de verkiezingen aan dat Mark Rutte sowieso een no go is voor de gereformeerden. Segers dacht een domino-effect teweeg te kunnen brengen, maar niet één – salonfähige – partij volgde zijn ’principiële’ standpunt. Dus kwam de CU-leider er maar weer op terug, hij wisselt (tegenwoordig) net zo snel van standpunten als Sylvie Meis haar ’loverboys’.

Zijn er nog andere partijen in beeld die ’regeringsfähig’ worden geacht? PVV, FvD en de nieuwe BVN van Wybren van Haga zijn politiek ’melaats’ verklaard, dat zijn in totaal 25 zetels die dus uitvallen in het formatiespel. In de pokerpot houden we dan 125 zetels over die bezet worden door maar liefst 15 partijen. Hoe willen al die politieke kikkers in de kamer hier nu ooit een kabinet van brouwen dat een meerderheid heeft in het parlement? 18 politieke partijen bevinden zich momenteel in de Tweede Kamer, 18! En wie weet komt de volgende splitsing er al weer aan. Het Nederlandse parlement lijkt tegenwoordig meer op een fragmentatiebom dan op een ’huis van democratie’.

Van alle ’restpartijen’ zijn de enige die wellicht, eventueel, misschien in aanmerking komen voor regeringsdeelname de volgende: SP, JA21, Volt en Fractie Den Haan, in totaal ’goed’ voor het armzalige aantal van 16 zeteltjes. Toch is het niet te verwachten dat de VVD de SP toelaat tot het (in)formatieproces. Daarentegen is D66 natuurlijk fel gekant tegen die Fortuyn-adept Joost Eerdmans van JA 21. SP is de ’dark horse’ in dit hele spel, Lilian Marijnissen zou nog wel eens een wit konijn uit de hoed kunnen toveren. Toch verwacht ik niet veel op dit vlak van de SP’ers die intern nog steeds verdeeld zijn, een deel van de fractie heeft het volgens mij een beetje gehad met de ’dochter van Jan’. Overigens was elk konijn dat de familie Marijnissen tot nu toe uit de hoed toverde van een revolutionair rode kleur voorzien. Inmiddels ’roestrood’ zelfs…O ja, en Volt? Leuke Europese partij maar wel met een supranationale blik op Europa. Dat wordt (nog) door geen enkele partij gepruimd.

En dan hebben we het nog niet gehad over de ’olifant’ in de kamer in de persoon van Mark Rutte. Elke partij – behalve de VVD – wil een regering met  een ’vernieuwingsstempel’ er op. Mark Rutte past natuurlijk niet in dat plaatje en dat houdt de ’zaak’ onnodig op. De liberalen weigeren echter om hun leider op te geven die immers heeft gezorgd voor een klinkende verkiezingsoverwinning. Eigenlijk heeft Rutte de hoed met het witte konijn al in zijn bezit. Het ei van Columbus is volgens mij een kabinet in dezelfde samenstelling als de vorige, maar zonder Mark Rutte als premier. Na de succesvolle coalitieonderhandelingen stapt Rute voor de camera’s met de boodschao dat een nieuw regeerakkoord is geboren, MAAR dat hij terugtreedt. In het landsbelang natuurlijk…

VVD’ster en oud-minister Edith Schippers wordt de nieuwe premier met Wipke’ hoekstra en Sigrid Kaag als vice-premiers. Wat mij betreft een uitstekend scenario, want iederen zal hier ’blij’ van worden. Kaag hengelt haar ’poltieke vernieuwing’ binnen, bovendien is er met twee vrouwen aan de top sprake van ’girlpower’ nietwaar? het CDA is opgelucht dat het nog één keer op het regeringspluche mag zitten en Gert-Jan Segers heeft eindelijk dat ’steentje’ – Rutte – uit zijn zwarte gereformeerde lakschoen kunnen verwijderen. Blijft over de VVD zelf. Ik acht de kans groot dat de de meerderheid van het VVD-kader een degelijke oplossing toejuicht. Eind goed. al goed dus.

Verrek, maar vergeet ik nu niet de ’kamerolifant’ zelf? Tja, zal Rutte deze ’uitweg’ durven kiezen? Wel, ‘durven‘ is het probleem niet, ’willen’ wel. Voor zover ik de situatie kan overzien is er zowel in Nederland als in het buitenland momenteel geen interessante – publieke – functie voor Rutte vacant. Dat zou Rutte ervan kunnen weerhouden om niet akkoord te gaan met deze optie.

Overigens ligt een – andere – oplossing voor de hand. Schippers en Rutte kunnen toch gewoon stuivertje wisselen? Drs. M. Rutte, de nieuwe bestuursvoorzitter van DSM en de cirkel is rond. Mark weer terug in het bedrijfsleven, dat zou het toch uitstekend doen bij de VVD-achterban? Ok, maar misschien niet bij de leiding van het DSM-concern. Wat moeten die met een ’geschiedenisleraartje’ hoor je ze al denken……

Dan toch maar nieuwe Tweede Kamerverkiezingen, het is niet anders……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s