Zomers ’komkommernieuws’ – UBORKASZEZON HÍREK – maar toch leuk. Of triest…..

Politici zijn op vakantie en dat vind ik een hele opluchting. In ieder geval zijn we even van lieden verschoond die geen (actieve) herinnering hebben aan voorgevallen feiten, of een ’niet juiste’ herinnering’. Met deze uitspraak heeft Mark Rutte overigens een geniale slag geslagen, immers het verwoorden van een ’niet juiste’ herinnering betekent dat je praktisch gezien altijd mag liegen. ‘Je wist immers niet dat je loog, de premier had eigenlijk advocaat moeten worden! In plaats van een rechtenstudie te volgen werd het geschiedenis, misschien dacht Mark stiekem dat hij die ook wel vervalsen kan. In Hongarije is de komkommertijd ’relatief’ te noemen, de verkiezingen van volgend jaar staan immers voor de deur. Voor dit doel hadden de Fideszers zelfs de oer-conservatieve FOXnews-presentator en Trumpaanbidder Tucker Carlson uitgenodigd….

Tatatata, het klimaatrapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties is gepubliceerd! Toch geen komkommernieuws? Ach, de inhoud was eigenlijk meer dan te verwachten, voor Nederland is de allerbelangrijkste conclusie natuurlijk dat de epische Elfstedentocht waarschijnlijk nooit meer gehouden zal kunnen worden. Dat is triest nieuws voor het Friese Bartlehiem, waar nooit meer hossende enthousiastelingen de helden op het ijs zullen kunnen aanmoedigen. Vanaf het fameuze houten bruggetje….. Maar goed, je weet het nooit, de naam Bartlehiem stamt immers van het het plaatsje Betlehem – een toenmalig klooster in de buurt van het bruggetje droeg deze naam – en daar schijnt een invloedrijk religieus persoon geboren te zijn. Sommige gelovigen wachten echter nog op de komst van de eerste Messias, dus hoop doet leven! Dat geldt ook voor ijsvorming op het Balatonmeer, want ik kan U verzekeren dat schaatsen op dit meer een fantastische ervaring is. In 1920 heb ik er nog geschaatst (Ok, het was in het begin van deze eeuw….)

Tatatata, tatatata, nog groter (komkommer)nieuws is dat de Hongaarse regering heeft besloten het grootste vuurwerkspektakel ooit te organiseren. Plaats van handeling: Boedapest aan de Donau. Op 20 augustus zullen op maar liefst 17 locaties de lonten aangestoken worden. Over een lengte van 4,3 kilometer zullen de vuurpijlen uit de houders spuiten, allemaal ter eer en glorie van de heilige Sint Stefanus (Szent István), de grondlegger van Hongarije. Voor de gelegenheid heeft het Hongaarse kabinet besloten dat ALLE (Coronabeperkingen) op deze dag worden opgeschort. Mevrouw Cecília Müller, het vrouwelijke kopstuk van het Hongaarse OMT  heeft persoonlijk haar zegen uitgesproken……. De Hongaren kunnen dus hun feestje vieren. Of het alvast de viering is van het einde van de Corona-epidemie? Of de ’vroege’ viering van de (wellicht) komende verkiezingsoverwinning van de Orbánisten? Als U het weet mag U het zeggen…..

Ja en dan die ’arme’ Lionel Messi. hij barstte in tranen uit tijdens zijn (afscheids)persconferentie. ’Hij had nog zo graag bij Barcelona willen blijven’. Hallo, dit was ook mogelijk geweest als Messi financieel nog iets meer water bij de wijn had willen doen. Maar daar was de grote ster niet toe bereid, de Qatarse Emirs van Paris Saint Germain staan al in de catacomben met een zak olieduiten. Overigens misgun ik die moneten Messi niet, maar zijn huilscene had ik kunnen missen als kiespijn. Elke voetballer probeert financieel zoveel mogelijk geld te verdienen in zijn relatief korte carrière, clubliefde is mooi, maar wel secundair. Dus Lionel, niet lullen – en janken – maar poetsen bij je nieuwe cluppie. PS Wanneer neemt er nu eens een Arabier een club over in Hongarije? ik denk als Pasen en Pinksteren op één dag vallen

Dan over een product dat gretig aftrek vindt aan de Amsterdamse Zuidas: cocaïne. Maar vergis U niet, in Boedapest kun je dit goedje ook op bijna elke straathoek kopen hoor! Afgelopen zaterdag onderschepte de Colombiaanse marine een onderzeeër met 2000 kilo cocaïne aan boord. Wel geestig dat drugssmokkelaars nu ook al U-boten gebruiken om hun waar ongezien aan land te krijgen. (Zou een onderzeeboot ook onder water in de Donau kunnen varen?) Naar welke muziek zal de Columbiaanse bemanning geluisterd hebben tijdens de vaart? Naar U96 misschien, ’das Boot’ was de grootste hit van deze Duitse technogroep. Voor volgend jaar voorspel ik U het volgende nieuws: Columbiaanse drugsbendes vervoeren hun verdovende middelen inmiddels tevens via ruimteraketten. Naar verluidt is één van de drugskartels inmiddels een belangrijke klant bij Elon Musk

Nog ééntje dan. Het Saoedische staats-olieconcern Saudi Aramco noteerde de grootste winst sinds 2018 in het tweede kwartaal van dit jaar., de olieprijzen stegen inmiddels met maar liefst 40%. En het jaar is nog lang niet voorbij…….Tja, alle olieproducerende landen willen hun (Corona)verlies zo snel mogelijk goed maken en daarbij is een gecreërde schaarste goed voor de handel. Maar niet voor autorijders die (extra) flappen uit hun portemonneetje aan de pomp moeten trekken. Naar gemiddeld inkomen gerekend is brandstof voor de Hongaarse János met de pet al helemaal onbetaalbaar geworden. In drie maandjes tijd werd de financiële tank van Aramco fors bijgevuld, 22 miljard Euro winst werd er door Aramco behaald. De prijs van een vat ruwe olie knalt alweer door het volgende plafond waarmee de oorlog in Jemen verder kan worden gefinancierd…..

Vond U voorgaande net iets meer dan komkommernieuws? Niet als je het vergelijkt met de prestaties van (bijvoorbeeld) Sifan Hassan. Of de Hongaarse schermer Áron Szilágyi die maar liefst 3 keer op rij goud won!

Tot slot. Duitsers hebben een veel leuker woord voor ’komkommertijd’:

SAUREGURKENZEIT

En de Hongaren?

UBORKASZEZON

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s