Messi weg bij Barça, Koeman moet de klap opvangen (maar of dat lukt?)

In het jaar 2000 tekende Lionel Messi als dertienjarig jongetje een contract bij Fc Barcelona, hij heeft de club in ruim 20 jaar maar liefst 34 prijzen ’geschonken’. De kleine Argentijnse voetballer was zijn gewicht in goud waard, gemiddeld werd elk 4e jaar de Champions League gewonnen. De wereldcup voor clubteams werd driemaal aan de zegekar bevonden. Met 672 goals werd Messi bovendien topscorer aller tijden bij de Catalaanse club. Nog ééntje? 778 maal kwam hij uit voor één van de grootste clubs van de wereld, ook dat dat is een record.

Velen menen dat Diego Maradonna de grootste voetballer is die ooit op een voetbalveld heeft rondgedribbeld, maar toch is naar mijn bescheiden mening Messi nog iets groter. Het enige dat nog mist op zijn ’bucketlist’ is wereldkampioen worden met Argentinië, ik zou het hem van harte gunnen. Een voorproefje heeft hij net achter de rug, de wit/(licht)blauwen wonnen deze zomer de Copa America. Overigens, de beste voetballer ooit blijft natuurlijk Johan Cruijff, daarover hoeven natuurlijk niet te discussiëren.

Hoe moet het nu verder met het elftal van Ronald Koeman? Tja, ik vrees met grote vrezen voor het Catalaanse team, bij tegenvallende resultaten zal er waarschijnlijk stante pede over de positie van Koeman geroddeld worden. Dat terwijl ’sneeuwvlokje’ er alles aan gedaan heeft om zijn voetbalster te behouden, maar in verband met de financiële beerput van de club was het voor hem vechten tegen de bierkaai. 1,1 miljard Euro schuld had/heeft Barcelona, eigenlijk was de club technisch failliet. Messi’s vertrek lost deze ellende niet op, de kleine dribbelaar kan immers transfervrij vertrekken.

Is er financiële ruimte voor vervangers? Blijkbaar wel, want onlangs werden Memphis Depay en oudgediende Sergio Agüero gecontracteerd. De laatste is toevalligerwijs ook een Argentijn, één jaartje jonger dan Lionel. Één voorspelling kan ik U nu reeds geven, Agüero zal Messi niet doen vergeten, een 33-jarige spits gaat in de Spaanse competitie niet snel potten breken…….. Het volgende twijfelgeval is Depay, ik wil nog wel eens zien of hij zich kan handhaven in Spanje. Overigens, handhaven? Op het EK-voetbal viel de belangrijkste aanvaller van Oranje ongenadig door de mand, bovendien gedroeg hij zich onvolwassen en lomp na de nederlaag tegen Tsjechië. De pers niet eens te woord willen staan? Hoe haal je het in je hoofd denkt een normaal mens, al die teleurgestelde oranje-fans zette Depay nog eens extra in de kou. Tegen Louis van Gaal zou ik zeggen: de (spreekwoordelijke) zweep er over!

Ik vrees dat de eerste ’enge’ clubs zich eerdaags gaan melden, met Paris Saint Germain – PSG -voorop. Lionel, elke club is OK, als het maar niet die vreselijke club uit Parijs wordt. Een voormalige fusieclubje dat zich nooit in de interesse van de Parijzenaars kon verheugen. Tja, natuurlijk is Parijs GEEN voetbalstad, het is de lichtstad, een bolwerk van cultuur,historische gebouwen, revolutionaire tradities, schilders, schrijvers en andere kunstenaars, maar nogmaals: GEEN voetbalstad. Maar als voetbalspeeltje voor die soepjurken uit Qatar was de club een uitgelezen mogelijkheid om hun land en luchtvaartmaatschappij op de kaart te zetten. PSG overtreedt jaarlijks alle UEFA-voetbalregels omtrent financiering van professionele clubs. Dat proberen die Emirs uit de zandbak te verhullen door voor miljarden Euro shirtsponsorcontracten met hun eigen club te sluiten. Qatar Airways prijkt er op de voetbalshirts, op deze manier worden de UEFA-spelregels formeel omzeild, maar materieel niet. Maar de UEFA vindt het wel goed zo, bij de UEFA-bonsen is het meten met twee maten zo’n beetje uitgevonden.

Ene Neymar ging Messi al voor, in 2017 weekte PSG hem los voor een recordbedrag van 222 miljoen Euro. Barcelona kon niet tegen de Qatarse ’oliemunten’ op en moest de Braziliaanse international laten gaan. Als Bacelona-fan had ik daar trouwens geen enkele moeite mee, deze arrogante ’schwalbe-koning’ is beter op zijn plaats bij dat Parijze fusieclubje….. De inmiddels bijna gepensioneerde scheidsrechter Björn Kuipers kan over dit sujet meepraten…..

Tja, Ronald Koeman, het zou voor de kerst zo maar eens voorbij kunnen zijn, de verwende Barça-fans eisen altijd resultaten én mooi voetbal. Mocht het fout gaan, dan kun je altijd een club uit Qatar ’pakken’. Misschien is Frank de Boer wel een goeie keuze als assistent, per slot van rekening heeft de voormalige bondscoach al eens gevoetbald in deze zandbak. Maar misschien meldt zich nog wel een topclub uit Engeland. Na Southampton en Everton zou een club als Liverpool of Arsenal toch perfect zijn? In zo’n gelukkig geval zou ik Frank de Boer als assistent echter links laten liggen Ronald! Waarom? bij laagvlieger Crystal Palace werd de Boer al na ruim twee en een halve maand ontslagen. Om precies te zijn: na 77 dagen

Barcelona gave me everything, they took a chance on me when nobody else would. I never have any desire to play for anybody else, I will be here for as long as they want me. (Lionel Messi, 1987 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s