Tabaksfabrikant Philip Morris verkoopt weerzinwekkende onzin én gebakken lucht

De volgende tekst viel me van de week op in onder andere de NRC:vorige week liet Philip Morris weten in het Verenigd Koninkrijk onder voorwaarden binnen tien jaar de sigarettenverkoop te staken. Het bedrijf stelt dat te doen als de Britse regering dan het tabaksroken verbiedt’. Groot nieuws, diverse media juichten dat de tabaksgigant van zijn geloof is gevallen, de rookvrije samenleving is een kwestie van tijd. Maar is dit werkelijk het geval?

Welnee, leest U de aangehaalde zin nog maar eens, Philip Morris – PMI –  probeert publicitair gewoon een wit voetje te halen. PMI-topman Jan Olczak ging overigens nog een stapje verder getuige zijn volgende ’ontboezeming’: ’Philip Morris ziet een wereld zonder sigaretten voor zich. Hoe sneller het gebeurt, hoe beter het is voor iedereen. Baarlijke nonsens allemaal natuurlijk, de van origine Poolse topman doet zijn best om iedereen zand in de ogen te strooien (of beter gezegd: rook in de ogen te blazen)

Olczak vindt zichzelf ’ the big change maker’ die geweldige vergezichten heeft: when you have been at a company for as long as I have, and you realize that you are in a position to address the one big fundamental problem the company has – the product – and come up with something that is better for the consumer, that chance to transform the company becomes life-changing.’ Tja, zo zout eet je het zelden, tijd om deze grenzeloze Charlatan Olczak – Trump zou bij hem in de leer moeten gaan – te ontmaskeren.

PMI interesseert het natuurlijk geen fluit of mensen bij bosjes sterven door die kankerstokjes, het gaat zoals bij elke onderneming om de maximalisering van de winst. Op zichzelf heb ik daar geen enkele moeite mee, tenslotte zijn burgers verantwoordelijk voor hun eigen – ongezonde – gedrag. Je moet wel een echte randdebiel zijn om niet te weten dat roken de gezondheid ernstig bedreigt. Civiele organisaties en regeringen interesseert dat inmiddels in toenemende mate, wat de verkoopmogelijkheden voor PMI op termijn bedreigt.

Dus, dan maar een iets minder ongezonde verslaving op de markt introduceren, moet PMI gedacht hebben. Deze ’slimme’ strategie werkt, in het bijzonder in het Verenigd Koninkrijk. Als goochelwonder Hans Kazan jongleert PMI-topman Olczak met woorden, want in feite zegt hij het volgende: als de Britse overheid sigarettenverkoop verbiedt zullen wij geen sigaretten meer in het Verenigd Koninkrijk verkopen. Met andere woorden: Olczak beweert dat PMI niet de illegaliteit opzoekt, dus geacht publiek, zou U niet trots moeten zijn op PMI dat wij geen misdadigers worden? weerzinwekkende flauwekul, maar het ergste van dit alles is dat deze ’Pool’ er gewoon mee wegkomt.

Want, wat is de ’echte’ bedoeling achter dit stuitende verhaal? De overstap naar E-sigaretten wordt in het Verenigd Koninkrijk actiever gepromoot dan in de rest van Europa, sterker nog – met wetgeving – ondersteund door de Britse overheid. PMI’s strategie is om een nog sterker ’partnership’ met de Britse overheid tot stand te brengen om rokers te verleiden over te stappen naar de tevens ongezonde en verslavende E-sigaret.

De bruto marge op deze elektrische sigaret is natuurlijk een stuk hoger, PMI is er alles aan gelegen dat deze nieuwe kankerstokjes ongelimiteerd in de winkelschappen liggen. Zonder de dreiging van een verhoging van de accijnzen natuurlijk, want dan zou de verkoop wel eens kunnen stokken. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 75 miljoen ’E-sigaret-gebruikers’, in de volksmond ’vapers’ genaamd. In acht jaar tijd is het aantal vapers verachtvoudigd, dit jaar levert dat de tabaksfabrikanten zo’n 18 miljard Euro op…..

Weliswaar is de E-sigaret iets minder ongezond dan dat peukje van de Marlboro Man, maar ook bij het verslaafd raken aan dit product dreigen allerlei (dodelijke) kwalen. Fruitachtige smaakjes verleiden jongeren om toch eens een keer een ’zipje’ te nemen en dat verontrust bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie – WHO – in hoge mate. De E-sigaret zou ertoe kunnen leiden ’dat tabaksgebruik opnieuw genormaliseerd wordt’. Dat is de spijker op z’n kop, want met deze tactiek bereiken tabaksfabrikanten jongeren die nooit geasocieerd willen worden met die rokende stinkstokjes. Die bovendien op steeds minder plekken mogen worden aangestoken. (noot: hierbij pakt PMI cum suis nog wat extra omzet en winst mee, omdat er apparatuur dient te worden aangeschaft om die E-sigaret te laten ’functioneren’.

De kern van dit verhaal is dat PMI helemaal geen nobele motieven heeft om tot een rookvrije wereld te komen. Het gaat nog steeds om winstmaximalisatie die moet worden bereikt met de introductie van een volgend verslavend en ongezond product. Waarmee en passant een grotere markt wordt aangeboord. Op zichzelf heb ik hier nog geen problemen mee, elk bedrijf heeft immers het recht (extra) winst te maken binnen de kaders van de nationale wetgevingen. De hypocriete ’crap’ waarmee dit wordt omlijst doet echter pijn aan oren en ogen. Daarom is het volgende verzoek onontkoombaar:

Vuilnisman, mag deze (Olc)zak ook nog mee?

Zo, en nu ga ik aan een espresso nippen. Met een mooi tuitknakje erbij…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s