Waarom zou Dick Advocaat geen bondscoach van Irak mogen worden?

Tijdens het EK voetbal was het leuker om naar ’Oranjezomer’ te schakelen dan de wedstrijdanalyse van bijvoorbeeld Marco van Basten en Pierre van Hooijdonk aan te horen (bij de NOS). Saai, saai en nog eens saai, bovendien meent van Hooijdonk zo langzamerhand dat hij het buskruit (en het voetbal) heeft uitgevonden. Enige uitzondering was Rafael van der Vaart, maar die was in zijn eentje niet bij machte die Studio Sport-lethargie te doorbreken. Ok, Gijp, Derksen en Jan(tje) Boskamp zijn ook niet altijd top, maar de kwinkslagen gaan wel altijd over de tafel. Vooral Gijp en Derksen flappen er alles uit wat in hen opkomt en dat levert nog altijd aardige televisie op.

Maar zo nu en dan slaan ze de plank volledig mis, bijvoorbeeld in het geval ’Heintje DavidsDick Advocaat. De ’kleine generaal’ had zijn laatste kunstje veroont bij Feyenoord en kondigde zijn voetbalpensioen aan. Hij meldde zich recentelijk zelfs geregeld aan de tafel van Veronica Insidepresentator Wilfred Genee, de meeste trainers/voetballers laten deze (inside)beker liever aan hun neus voorbij gaan. Het zal je namelijk maar overkomen dat die ’snor’ Derksen je tot de enkels afbreekt. Het afbreukrisico achten de meesten te groot. Laf gedrag natuurlijk. Bovendien kan Derksen zelf ook wel eens op inconsequent gedrag worden aangesproken, maar niemand die het aandurft.

Dus doe ik het nu maar op deze manier (een uitnodiging om in de studio te verschijnen is natuurlijk ijdele hoop). Dickie zou Dickie niet zijn, als hij de deur nog op een kiertje zou laten. Een club zou hij nooit meer trainen, maar een (korte) periode als bondscoach was wellicht nog een optie. Tja, degenen die Advocaat goed kennen, wisten dat er nog een gerede kans bestond dat hij ergens op de aardbol nog een opdracht aan zou pakken. Aldus geschiedde, maar het bondscoachschap van Irak, nee dat hadden de ’bookmakers’ ook niet voorzien.

Irak is nog volop in de running voor het WK in Qatar, daarvoor moet het de laatste kwalificatiegroep doorkomen. Één van de tegenstanders is de oude vijand Iran. Dat gaat uiteraard een pikante wedstrijd worden, ik ben benieuwd hoe de ’kleine Generaal’ zijn troepen gaat formeren. Advocaat volgt de Sloveen Katanic op die de laatste zes maanden geen cent meer op zijn bankrekening kreeg bijgeschreven. Zoiets gaat ’Dagobert Dick’ niet overkomen, reken maar dat hij nog niet één dag betalingsvertraging accepteert. In zo’n geval is hij in ’no time’ terug op het Nederlandse nest, waar hij zijn golfclub weer ter hand zal nemen.

Ik gun Dick dit avontuur van harte, in tegenstelling tot de heren van der Gijp en Derksen. ’Gijp’ noemde de stap krankzinnig en vermeldde er bij dat dit bondscoachschap een grauwe sluier legt over Dick’s trainersloopbaan. Maar Derksen maakte het nog bonter door te fulmineren dat ’je het niet kunt maken om in zo’n crimineel land te gaan werken’. Hoezo, Johan, alleen maar omdat Irak geen democratisch land is? Maar waar leg je de meetlat? Waar mag je als voetballer dan nog tegen een balletje trappen (of als trainer/coach te werken), hoeveel landen in de wereld zijn dan democratisch Johan? Als je de redenering van de ’idealistischesigaar/snor volgt blijven er maar heel weinig landen over waar je in de dug out zou mogen plaatsnemen. Dean Gorré is bondscoach van Suriname (een ’failed state’), heb ik Derksen nog nooit over gehoord. Henkie ten Cate zit in de Verenigde Arabische Emiraten, Jean-Paul van Gastel werkt in China, Pier Huistra is trainer bij een club in Oezbekistan etc etc.

Johan Derksen bepaalt met zijn morele meetlat wel eventjes naar welk land trainers wel of niet mogen vertrekken? Nee, natuurlijk bepaalt hij dat niet, maar hij heeft er wel een hypocriete mening over. Alleen als het overbekende voetbalfiguren betreft laat Derksen zijn verontwaardiging blijken. Gemakkelijk scoren Johan, maar het het is zo schijnheilig als wat. Dan had je bijvoorbeeld in het verleden ook je stem moeten verheffen tegen deelname van het Nederlands elftal aan de WK’s in het Brazilië en Zuid-Afrika. Of wil je beweren dat deze twee landen democratisch zijn? Sterker nog, in de krottenwijken van Rio de Janeiro en Pretoria creperen veel meer burgers dan in een land als Qatar Maar in die zandbak zou er nooit een WK mogen plaatsvinden volgens Johan. Ja, beste blues-vriend, zo kan ik het ook….

De enige ondeugd die niet vergeven kan worden is hypocrisie.(William Hazlitt, Engels schrijver, 1778 – 1830)

PS 1. Al die mindere voetbalgoden en trainers hebben toch het recht om een job te kiezen die bij ze past? Of moeten ze achter de Hollandse geraniums gaan zitten met een WW-uitkering Johan?

PS 2. Iran en Irak spelen straks een WK-kwalificatiewedstrijd tegen elkaar. Da’s toch beter dan oorlog voeren Johan? (in de tachtiger jaren voerden deze twee landen 8 jaar oorlog met elkaar met meer dan een half miljoen dodelijke slachtoffers)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s