Kabinet verlaagt ventilatienorm in horeca. Corona? Nooit van gehoord…..

Het overkomt me regelmatig dat ik nieuwsfeiten uit de media verneem die ik nog een keer moet lezen. Waarna mijn eerste reactie als volgt is te omschrijven: ’dit KAN NIET waar zijn’. De journalist Joris Luyendijk gebruikte deze zin al eens voor de titel van één van zijn boeken, nadat hij onderzoek had gedaan bij (voormalige) bankmedewerkers omtrent de oorzaken van de financiële wereldcrisis die in 2008 tot een uitbarsting kwam. Na het lezen van bijgaand NRC-artikel over het kabinetsbesluit om de ventilatienormen in de horeca per 1 juli jongstleden te verlagen sprong meteen een andere gedachte in mijn hoofd: ’dit moet een verlate 1 aprilgrap zijn’. ( https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/28/kabinet-verlaagt-ventilatienorm-horeca-onbegrijpelijk-volgens-experts-a4052791 )

Ventilatie in gesloten ruimtes zoals woonkamers, nachtclubs, discotheken en kroegen? Premier Mark Rutte gaf onlags een wel overdacht advies aan ’ons burgers’: ’lucht Uw woning per dag minimaal een kwartiertje door een raampje open te zetten’. Een tragikomische samenvatting van het Corona-ventilatiebeleid van de regering. Hierbij ’geholpen ’ door het Outbreak Management Team – OMT – van die ’aardige’ bebaarde meneer Jaap van Dissel die heel lang zijn poot stijf hield ten aanzien van de verspreiding van het Coronavirus door middel van zogenaamde minidruppeltjes (aerosollen). Besmetting via aerosollen werd door hem lang genegeerd, althans gedeeltelijk onder het vloerkleed geschoven. Terwijl er al voldoende wetenschappelijk onderbouwde artikelen over verschenen waren. Dit was ook dé reden dat Nederland zo’n beetje het laatste land op aarde was waar mondkapjes verplicht werden gesteld (omschreven als een soort ’verplichtend advies’, ook dat nog….). Maurice de Hond – die in een vroeg stadium al waarschuwde voor areosollen – kan inmiddels een bibliotheek vullen met de missers die de regering en het OMT in ’blijde’ samenwerking hebben begaan…..

De nieuwe drank-en horecawet (vanaf 1 juli jongstleden geldig) bevat geen voorschriften meer inzake inrichtingseisen, dat betekent onder meer dat de ventilatienormen voortaan worden bepaald op basis van het Bouwbesluit. Waarom? Omdat het kabinet nu éénmaal ’vindt’ dat deze eisen in het Bouwbesluit thuishoren. Er is echter één klein probleempje: de ventilatienorm ligt hiermee vanaf 1 juli 2021 met een factor 5 lager dan voorheen. Ach, meldde staatssecretaris Paul Blokhuis in een toelichting, ’die hoge normen voor de horeca zijn niet meer nodig, omdat ze stammen uit de tijd dat er nog binnen mocht worden gerookt.’ Staat U paf? Ik ook, sterker nog, ik sla steil achterover!

De reden voor mijn verbijstering is simpel, fysicus Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam verklaarde namelijk het volgende: ’Blokhuis’ argument betekent dat juist in deze Coronatijd strenge regels op het gebied van ventilatie noodzakelijk zijn’. En nu komt de kern van het verhaal: ’rookdeeltjes hebben dezelfde grootte als aerosolen die corona overbrengen.’ Van welke partij is deze Blokhuis ook maar weer? De ChristenUnie, ik had het moeten weten, de rechtlijnigheid bij deze gereformeerde politicus druipt er vanaf. Wat een opluchting dat deze in geblokte kaders denkende Blokhuis in ieder geval een ’wandelende popmuziek-encyclopedie’ als broer heeft. Leo jongen, roep je ’geleuvige’ broer eens tot de orde man! O ja, en zeg er meteen maar bij dat het verbieden van ’tientjesaanbiedingen’ voor een krat merkpils ook een gereformeerde streek is waar men zelfs in het diepchr-christelijke Wezep niet op zit te wachten (Wezep is de gelovige gemeente waar Paul Blokhuis opgroeide, red.)

We zijn er nog niet hoor! Zelfs Koninklijke Horeca Nederland – KHN – is het niet eens met de versoepeling van de ventilatienormen. Sterker nog, vorig jaar oktober verzette de branchevereniging zich hier al tegen: ’als de coronacrisis één ding duidelijk gemaakt heeft, is het dat goede ventilatie in ruimten waar mensen bij elkaar komen cruciaal is’. Aldus KHN…….Overigens, heeft Blokhuis het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu – RIVM – wel om advies gevraagd? Ja hoor, meldde de Christelijke staatssecretaris monter, maar dit bleek toch niet helemaal de waarheid te zijn. Bij het RIVM wisten ze van niks…..

Als klap op de vuurpijl kan ik U melden dat in het OMT GEEN ENKELE ventilatie-expert te vinden is. Absurd? Helemaal eens, zoals het hele voorgaande verhaal van een absurdistisch niveau is dat geen supergetalenteerde horror-auteur had kunnen bedenken. ’Absurd’ is tevens de uitdrukking die de laatste dagen uit diverse wetenschappelijke hoeken klinkt. Ter afsluiting (nogmaals) fysicus Daniel Bonn:

Bij het handen wassen heeft niemand zich afgevraagd hoe efficiënt dat precies is. Maar over ventileren steggelen we al een jaar

Met dank aan de starre Jaap van Dissel en diens ’volger door dik en dun’ : Mark Rutte………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s