De Bijenkorf staat te koop, maar GEEN Chinese koper aub!

Neerlands retail-kroonjuweel zal binnenkort verpatst worden aan een investeringsfonds uit Qatar, of aan een Thais warenhuisconsortium of natuurlijk aan een door de Chinese communistische partij gesteund investeringsfonds. Het luxe Britse warenhuis Harrods ging De Bijenkorf al voor, in 2010 namen soepjurken uit Qatar deze retail-parel over om vervolgens zelf te gaan ’shoppen’ in hun eigen winkel. Geen soepjurken natuurlijk, maar peperdure westerse ’merkgadgets’ die zonder uitzondering geen labeltje dragen met ’made in Qatar’ er op.

Ik moet niet zeuren, omdat De Bijenkorf al lang geen Nederlandse eigenaar meer had? Akkoord, maar de huidige eigenaar – de Brits-Canadese Selfridges Group – is toch wel andere (luxe) koek dan één of andere dubieuze Arabische of Chinese club. Dubieus? over de Chinezen heb ik het al gehad, maar voor Qatar geldt hetzelfde. Of wil iemand beweren dat bijvoorbeeld Qatar Airways niets van doen heeft met de Qatarse overheid? Dit geldt voor alle Qatarse bedrijven van enige relevantie, da’s een waarheid als een ‘oliekoe.’ De enigen die hier wellicht anders over oordelen zijn de voetbalgebroeders Frank en Ronald de Boer, maar die beweerden al eerder dat ze nooit misstanden hebben aangetroffen tijdens hun voetbalperiode in deze ’olie-zandbak…..

Arabieren en Chinezen vinden het volgens mij gewoon ’botergeil’ – excusez le mot – om allerlei westerse (commerciële) iconen op te kopen. Dit gelazer is al langer aan de gang, Europese (top)voetbalclubs waren de eerste ’eyecatchers’ waarvan spelers in het zogenaamde Etihad stadium hun kunsten mogen vertonen (noot: dit betreft de in 1880 opgericht club Manchester City. De nationale luchtvaarmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten draagt ’toevalligerwijze dezelfde naam…..). De voormalige naam van het stadion – the blue camp – is alleen nog in geschiedenisboeken terug te vinden…….

Vindt U mijn mening maar nostalgische prietpraat? Dat mag dan wel zo zijn, maar ik vertel U dat de ellende bij De Bijenkorf al begon toen in 2016 de ’Drie Dwaze Dagen’ vaarwel werden gezegd. De toenmalige Amerikaanse eigenaar vond het niet meer passend dat ’het plebs’ de diverse Bijenkorven in Nederland bestormde om een luxe design-magnetron te bemachtigen voor de helft van de prijs. Het nieuwe premium experience concept liet dit natuurlijk niet meer toe. Vanaf dat moment mocht Jan(tien) met de (alpino)pet zich alleen nog maar vergapen aan die dure luxe-artikelen. Maar liever zagen de Bijenkorfdirecteuren nog dat dit voetvolk hun ’prachtige’ warenhuizen voortaan links zou laten liggen.

Met een Aziatische koper in het vooruitzicht zal het alleen maar erger worden. Het assortiment zal nog luxueuzer en protseriger worden, veel (Nederlandse) kopers zullen er in de Bijenkorven niet meer verschijnen (behalve Sylvie Meis dan….)Maar daar is ook helemaal geen behoefte aan, want dat handjevol ’happy few’-klanten zal bij elk bezoek genoeg spenderen om de warenhuizen te laten renderen. Uit alle windhoeken zullen de Aziatische ’Kim Kardashians’ zich voor laten rijden tot de statige ingang van deze ’luxe-oases’, om vervolgens hun creditcards te laten gloeien in de betalingsterminals. Ik kan me zelfs voorstellen dat de Amsterdamse vestiging voor een paar uur dicht gaat wegens hoog (shopping)bezoek van één of andere emir of sjeik afkomstig uit één van die zandbak-landen.

In 2020 bestond De Bijenkorf 150 jaar, het zou me geen moment verbazen dat die Aziaten hier geen Sjoege van hebben. De historie en traditie die er aan kleeft zal ze jeuken, in hun ogen gaat het om een westers icoon. ’Zu haben’ dus (’und zerstören’ zeg ik er maar even cynisch bij). Is er nog een uitweg? Welzeker, het Bijenkorfpand aan het Damrak is namelijk een rijksmonument en dit geeft het Amsterdamse gemeentebestuur wettelijke mogelijkheden. Voor wijzigingen van elk rijksmonument (zowel aan de binnen- als buitenzijde) dient een vergunning te worden afgegeven door dit gremium. Of niet natuurlijk. Kom op Femke Halsema, hier ligt je kans! Je hoeft alleen maar fijntjes in de media te laten vallen dat elk wijzigingsvoorstel door de nieuwe eigenaar’superkritisch’ zal worden bekeken. Maar hiermee ben je er nog niet hoor!

De vraag is namelijk of dit voldoende is om bijvoorbeeld een Chinese investeerder af te laten schrikken. Je hebt een linkse meerderheid in de gemeenteraad Femke, dus het moet toch niet al te moeilijk zijn een motie door één van je GroenLinks-companen te laten componeren met de volgende tekst: Elke Chinese koper van de Bijenkorfgroep is verplicht ieder jaar de zogenaamde ’drie Oeigoerse dagen’ te organiseren in elk winkelpand in Nederland. In het geval van een niet-Chinese koper geldt de volgende bestuursregel: in het luxe eetwarenassortiment mogen (exclusieve) varkenshaasjes niet ontbreken. Bovendien dienen deze varkenshaasjes afkomstig te zijn van Europese varkens. Met vriendelijke groet, de Amsterdamse gemeenteraad. Nog één ding Femke: om het nog wat diervriendelijker te laten overkomen bepaalt de motie tevens dat de lekkernij uitsluitend afkomstig mag zijn van gekeurmerkte scharrelvarkens.

Kijk, zo houden we die Chinezen, Arabieren en andere Aziaten buiten de deur en zetten we deze tegelijktertijd open voor een Nederlandse investeerder. Want kom op familie Brenninkmeijer of Fentener van Vlissingen, jullie zijn toch nog wel een beetje patriottisch?

’Bijenkorf: de mooiste cadeaus onder één dak’ wordt anders ’Bijenkorf: de duurste cadeaus onder één betalingsterminal’………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s