Met Louis van Gaal wordt het weer lachen, gieren, brullen….(en presteren)

Louis van Gaal mag zich vanaf nu met recht een ’Heintje Davids’- adept noemen. Hij had zijn pensioen aangekondigd na zijn echec bij Manchester United – alweer vijf jaar gelden – , maar hij noemde het wel een officieus afscheid. Tja, bij Louis weet je het maar nooit, zijn eerzucht reikt namelijk tot het einde van het melkwegstelsel. Reken maar dat hij inwendig in zijn nopjes was toen hij na het – afschuwelijk – mislukte EK door Jan en alleman als de enige vaderlandse reddingsboei werd gezien. Zelfs ’van Gaal-criticaster’ Johan Derksen meende dat de Tulpengeneraal de enige is die dat ’zooitje’ verwende voetballers discipline kan opleggen.

Een KNVB-delegatie toog naar van Gaal’s thuisbasis – in Portugal – met als enige bagage in de aktentassen een pakket lege briefjes. Louis heeft deze papiertjes met zijn eigen handschrift beschreven, ik weet zeker dat er geen enkele opmerking of zin met een vraagteken eindigde. De ’KNVB-bonsen’ hadden natuurlijk ook weinig keus, eindelijk waren alle Nederlandse Vinex-wijken weer omgetoverd tot een Oranje-circus, maar de versiering kon na de wanprestatie tegen de Tsjechen weer snel worden opgeborgen (op de zolderkamer). Kortom, ideale omstandigheden voor de oefenmeester in (bijna) ruste, want: waar ’King Louis’ verschijnt is zijn wil wet.

Zelfs de Duitsers hadden daar in zijn tijd bij Bayern München enige moeite mee, maar zolang van Gaal succesvol was nam Bayernvoorzitter Uli Hoeness zijn gedrag voor kennisgeving aan en liet de oefenmeester begaan. In de spelersbus claimde Louis zelfs de traditionele plek van elke Bayernvoorzitter, aan die clubtraditie had van Gaal gezonde Amsterdamse lak. Bij het Nederlands elftal maakte hij het nog iets bonter door aan het voetbaljournaille te melden dat de Oranje-spelerbus volledig naar zijn hand was geconstrueerd en ingericht. Ja, ja, er wordt door Louis op elk detail gelet, Wesley Sneijder kon er horendol van worden. De kleine technicus liet zich een keer ontglippen dat hij na afloop van het WK van 2014 de bondscoach eindelijk ’lekker op zijn bek zou slaan’.

Maar van Gaal kon Sneijder tijdens dat WK – in Brazilië – wel in het gareel houden, zelfs Wesley’s ’ex’ Yolanthe Cabau kon niet inbreken in het trainingskamp. Het resultaat was ernaar, op een haar na werd de finale gehaald, met een gemiddeld elftal. Louis had zijn revanche op de mislukte kwalificatie voor het WK in Japan en Zuid-Korea. Dat Oranje onder zijn leiding het eindtoernooi van 2002 niet zou halen omschreef van Gaal als volgt: de grootste teleurstelling uit mijn trainersloopbaan’. Overigens ben ik er van overtuigd dat van Gaal het net niet halen van de WK-finale van 2014 ook rangschikt onder ’één van zijn grootste teleurstellingen’. Voor een ’maximalist’ als Louis lijkt mij dit niet meer dan ’logisch’ (om het maar even Cruijffiaans te houden).

Hoeveel kansen moeten we het Nederlands elftal in Qatar toedichten? Ho, ho, stukjesschrijver, ’we’ zijn nog niet eens geplaatst! Heel juist opgemerkt, want laten we niet vergeten dat alleen groepswinnaars zich direct plaatsen voor het hoofdtoernooi. En de eerste uitwedstrijd tegen Turkije werd al jammerlijk verloren. Louis moet in september meteen aan de bak, de Noren zullen zich echt niet gemakkelijk laten afslachten. En Turkije is ook nog volop in de race. Gek genoeg heb ik er met Louis toch het volste vertrouwen in. Vooral als van Gaal één adviesje van mijn zijde opvolgt.

Na ondertekening van zijn officiële KNVB-contract zou van Gaal met een grimas om zijn mond het volgende moeten verklaren: ’aan spelers die menen niet met de pers te hoeven praten heb ik de volgende boodschap: BLIJF THUIS! Deze boodschap is met name gericht aan Memphis Depay van wie ik bij uitstek voorbeeldgedrag EIS’.Hierna zul je geen enkel probleem meer hebben om de discipline in de groep te behouden. En anders heb je als stok achter de deur nog je net aangestelde assistent Henk Fraser. Als speler was Fraser al geen lieverdje, maar ook als trainer weet hij van wanten. Goede keus Louis, prima vent die Henkie.

Maar wat nu als van Gaal niet in zijn opzet slaagt en ’Qatar’ niet eens gehaald wordt? Tja, dan gaat van Gaal de geschiedenis in als de bondscoach die twee keer gefaald heeft in het bereiken van een WK-eindronde. Hoe groot ik deze kans acht? Klein. Punt! Louis flikt zijn laatste kunstje, let maar eens op.

Maar of of ’we’ nu naar Qatar gaan of niet, het komende jaar kunnen we weer ’genieten’ van Louis. Als de tulpengeneraal het over voetbal heeft, ben ik één en al oor, van Gaal is namelijk een echte vakman. De rest van Louis probeer ik altijd aan me voorbij te laten gaan, maar dat lukt meestal maar moeilijk. Zijn megalomanie, arrogantie, neerbuigendheid en betweterigheid is dermate grenzeloos, daar is geen ontkomen aan. Toch laat hij met deze negatieve kant van zijn karakter het ’volk’ schuddebuiken van het lachen (en gieren en brullen). Louis, ik neem alles op de koop toe als je maar presteert! Overigens is de kans dat van Gaal resultaat behaalt relatief groot. Want je kunt zeggen wat je wilt over deze rasAmsterdammer maar één ding is zeker: ’King Louis is a winner’

Ik weet dat de buitenwereld mij als een autoritaire man beschouwt. Daar lig ik niet wakker van, maar het klopt niet. Mensen die dicht bij mij staan, weten dat ik anti-autoritair ben. Ik kies voor een democratisch leiderschap. Maar uiteindelijk zal er toch iemand moeten beslissen, en dat ben ik dan..…(Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal, 1951 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s