Verraadde Jort Kelder zijn vrindje Mark Rutte?

Hoe heurt het eigenlijk, Jort? De ’bretelbal’ claimt in zijn NPO-podcast ’geen enkele financiële band met Forum voor Democratie te hebben’. Dat mag dan waar zijn op 25 juli 2021, maar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 wordt deze bewering door de feiten gelogenstraft.

Hoe zat het ook maar weer? In 2017 was Thierry Baudet met zijn FvDthe new kid on the block’. Kelder bleek dermate gecharmeerd te zijn van de renaissancevlootkapitein, dat hij besloot de FvD-verkiezingscampagne een duwtje in de rug te geven. Een op dat moment zonder werk zittende redacteur werd door Kelder uit eigen zak betaald om propagandafilmpjes voor het duo Snuf en Snuitje – Baudet en de eloquente advocaat Theo Hiddema – te produceren. Hiermee verbond Kelder zich poltiek aan het FvD, ik kan er niks anders van maken. Hiermee sta ik overigens niet alleen, want het Commissariaat van de media  heeft reeds aangekondigd een onderzoek te starten naar deze affaire.

Vrindje Baudet gooide, nadat het sponsorschap van Kelder het daglicht had gezien nog een beetje olie op het vuur: ’de hele campagne was destijds nog low budget en elke hulp was welkom’ en ’dankzij Jort kon kon ik een maand lang elke dag een filmpje maken. Dat was echt een groot geschenk.’ De controversiële filmpjes kregen na verhouding veel aandacht in de pers, zelfs in talkshows kwamen de bewegende beelden van de renaissancevloot voorbij.

Nu wil het toeval dat Kelder deelpresentator is van zo’n talkshow, Op1 genaamd. Afgezien hiervan was hij in 2017 al verbonden aan diverse programma’s bij de publieke omroep. Melding van ondersteuning aan Baudet’s verkiezingscampagne heeft Kelder nooit gedaan. Dit nu heeft het Commissariaat van de media de wenkbrauwen doen fronsen.

Met de hete aardappel in zijn mond reageerde de adelminnende Kelder getergd: ’Ik heb eerlijk gezegd die filmpjes nooit gezien’ voerde hij ter verdediging aan. Op de vraag of zijn ’support’ aan Baudet geen vragen opwerpt over zijn onpartijdigheid als programmamaker bij de publieke omroep reageerde hij als volgt: ’dat vind ik zo’n onzin!’ Goede argumentatie ook, deze reactie van de immer kritische – naar anderen toe dan…. – programmamaker…….

Beste Jort, het maakt toch geen mallemoer uit of jij die filmpjes hebt gezien of niet (noot: als – politiek – programmamaker én sponsor lijkt me dit overigens héél sterk), het gaat er om dat je in die periode de facto en de iure de verkiezingscampagne van het FvD hebt ondersteund. Punt! Een Trouw-journalist omschreef de situatie als volgt: mede dankzij de campagnefilmpjes die Thierry Baudet kon maken op kosten van journalist en presentator Jort Kelder lukte het Forum voor Democratie om zetels te veroveren in de Tweede Kamer.’

Tja Jort, hoe moet je dit nu allemaal aan je vrindje Mark Rutte uitleggen? Eind jaren 80 van de vorige eeuw waren beide actief in het hoofdbestuur van de liberale jongerenorganisatie JOVD, Jort als persvoorlichter en Mark als voorzitter. Wel, daarom is Rutte nu premier van Nederland en Kelder journalist, zo simpel kan het leven zijn. Ik vraag me af wat ’onze’ premier overigens vindt van deze ’onthullingen’.

Waarschijnlijk buigt het ’slangenmenshet verhaal in zijn richting om. ’Jullie (de oppositie, red.) menen altijd dat die Kelder, als mijn oude maatje de VVD ondersteunt in de diverse NPO-programma’s waarin hij deelneemt, maar ziedaar: het tegenovergestelde is/was het geval’. Dit is de verdedigingslinie die ik Rutte adviseer (maar niet als VVD-sponsor wil ik er ter volledigheid aan toevoegen….) Vervolgens kan ik mij voorstellen dat Mark in private zin ’not amused’ was bij het horen van het ’verraad’ van zijn voormalig collega-hoofdbestuurslid.

Tja Jort, wat moet je hier nu tegenover stellen? Eerst maar eens een goede persvoorlichter zoeken zou ik zeggen. Misschien weet ’vrindje’ Baudet er nog wel eentje…..

’Het gaat allemaal om macht’ (Jort Paul Wouter Kelder, 1964 – )

PS Kelder mag vooralsnog aanblijven als co-presentator van het NPO-programma Op1. Vooralsnog….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s