Erik ten Hag moet geen kapsones krijgen!

’Amsterdam heeft het, Rotterdam doet het’. Een gevleugelde uitspraak die het nog altijd goed ’doet’ onder Rotterdammers. De harde (haven)werkers zijn gehuisvest in het ’Manhattan aan de Maas’, de lummelende kunstenaars en acteurs geven er de voorkeur aan hun extravagante feestjes in de Amsterdamse grachtenpanden te houden. Dit is zo’n beetje de achtergrond van deze ’one liner’ en enige grond van waarheid bevat deze natuurlijk wel. Maar dat geldt voor alle clichés.

Arm Feyenoord, de laatste laatste creatieve voetballer – Steven Berghuis – heeft de stadionclub nu ook al verlaten. En niet voor zo maar een club, Ajax neemt de 28-voudige Oranje-international over die een contract tekent tot medio 2025. Wel beetje een lange contractsperiode, in 2025 zal Berghuis immers zijn 33e verjaardag vieren. Ajax vangt in ieder geval wel meer moneten, mocht de aanvaller voortijdig vertrekken. Indien hij bij de ambitieuze Amsterdammers voordien niet mislukt natuurlijk….

Berghuis is geen Feyenoorder pur sang, hij is geboren in de provincie en heeft zich via AGOVV en Go Ahead Eagles in de ’picture’ gespeeld. Maar hij heeft zichzelf in zijn ’Kuipjaren’ gebombardeerd tot rasFeyenoorder door bijvoorbeeld warme contacten te onderhouden met de harde kern Feyenoordfans. De voorzitter van de supportersvereniging formuleerde zijn grieven als volgt: ’de frustratie in deze transfer zit ‘m vooral in het feit dat Berghuis jarenlang een soort clubliefde geacteerd heeft. Hij zou nooit een binnenlandse transfer maken, omdat hij zo gek was op Feyenoord. Hij zocht geregeld de interactie met onze supporters. Nou, die clubliefde heeft hij blijkbaar niet. Anders zou hij deze gevoelige stap namelijk nooit maken.’

Berghuis wilde na zijn Rotterdamse avontuur natuurlijk wat hoger klimmen op de internationale voetballadder. Ik denk dat de geboren Apeldoornaar reeds geruime tijd zoete dromen had van Arsenal, AS Roma of Borussia Dortmund. Dat zou op zijn leeftijd (29) wel eens tijd worden, bij een club als het Engelse Watford – waar hij zo’n twee jaar bivakeerde – zou je hem niet meer zien. Ik vrees dat de interesse uit het buitenland van (sub)topclubs toch enigszins achterbleef bij Steven’s verwachtingen.

Tja, als je dan in Nederland een stapje hogerop wil komen alleen clubs als PSV en Ajax in beeld. Ik moet overigens nog zien of Berghuis op een standaard basisplaats kan rekenen van Ajaxtrainer Erik ten Hag, die immer kan putten uit de talenten van de Ajaxschool. Dat wordt een heel andere omgeving dan de Rotterdamse, waar Berghuis als aanvoerder een bijna onaantastbare positie had bereikt. Trainer Dick Advocaat bleef hem zelfs door dik en dun steunen toen de Feyenoord-aanvoerder zich in de cruciale fase van de afgelopen competitie misdroeg en na een wilde – totaal onnodige tackle – rood kreeg en een schorsing aan de broek.

Feyenoordsupporters hebben de laatste jaren – helaas – nogal wat te klagen, de echte top van de eredivisie komt maar niet in zicht, sterker nog, lijkt verder weg dan ooit. Eigenlijk ongelooflijk voor de club met misschien wel de meest fanatieke supportersschare van Nederland die Feyenoord ook nog eens als religie beleeft. Misschien kan de nieuwe trainer Arne Slot het tij een beetje keren, ik gun het de stadionclub van harte.

Nu we het toch over trainers hebben moet me wel iets van het hart betreffende succescoach Erik ten Hag. Naast de voor de hand liggende argumenten om Berghuis te contracteren had de geboortige Haaksbergenaar nog een uitsmijter: hij heeft de uitstraling van een Ajax-speler’. Beste Erik, wat moeten we hier nu weer mee?

Het is van tweeën een: óf ten Hag is nog steeds die naïeve Twentenaar die niet goed weet hoe met zo’n gevoelige transfer om te gaan, óf Erik uit Haaksbergen heeft inmiddelse Amsterdamse kapsones gekregen die zijn blik vertroebelen. Welke conclusie getrokken kan worden, laat ik aan U, geachte lezer over. Één ding is echter zeker, ten Hag bewijst zowel de harde supporterskern van Feyenoord als Ajax geen goede dienst met deze tekst. Olie op het vuur zullen we maar zeggen, ik zie de eerste varkenskop al op het veld gegooid worden. Of erger….

Het einde van dit ’transferliedje’ is echter vooral voordelig voor Ajax. Niet alleen verliest Feyenoord een spelbepalende speler, de Amsterdammers hebben Berghuis nog voor een koopie op de kop getikt ook. 5,5 miljoen Euro……..Verscheidene Ajax-bankzitters zijn meer geld waard. Overigens, als Ajax in het nieuwe voetbalseizoen wederom kampioen wordt en Berghuis voornamelijk van de kant naar de wedstrijden mag koekeloeren heeft Ajax het dubbelgoed gedaan. Want welke ’grote speler’ komt op de plek van Berghuis te spelen bij Feyenoord? Ik vrees dat ik de naam van deze voetballer niet eens wil horen…..

’Feyenoord is my religion, de Kuip is my church’

’Wij zijn Ajax. No one likes us…. And we love it’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s