De ’makkelijke’ kritiek op Makkelie

In de regel vermaak ik me bijzonder over het commentaar van lachebekje René van der Gijp aan de ’Wilfred Genee’-tafel. Tegenwoordig geeft hij zijn voetbalcommentaar inclusief bril met getinte glazen. Misschien veroorzaken deze soms een troebele blik op gebeurtenissen tijdens de voetbalwedstrijden op het Europees kampioenschap. Volgens ’Gijp’ beging ’onze’ scheids Danny Makkelie een onvergeeflijke fout door de Engelsen – die het in de halve finale opnamen tegen de Denen – een ’schandalige’ strafschop toe te kennen.

Danny Makkelie is een zogenaamde ’zondagskind-scheidsrechter’. Hij was bijvoorbeeld de jongste Nederlandse FIFA-arbiter ooit en mag zich ook de jongste Nederlandse scheidsrechter ooit noemen die een champions leaguewedstrijd kreeg toegewezen. Geen ’klein bier’ deze Makkelie, op jonge leeftijd etaleerde hij zijn autoriteit al tussen de voetballijnen. Tja, Danny is politieman en die pet past hem als gegoten, net als de fluit in zijn mond/hand.

Over elke bekende scheidrechter bestaat er wel een hilarisch verhaal. In het geval van Makkelie betreft het supporters van Go Ahead Eagles die tijdens een wedstrijd van hun favorieten bijzonder ontstemd raakten. Vitesse kreeg twee omstreden strafschoppen, bovendien werd een Go Aheadspeler met een rode kaart heen gezonden. Supporters furieus, de politieman met fluit werd de gebeten hond. Tijdens de volgende wedstrijden gaven de fans een wel zeer geestige draai aan hun afkeer van Makkelie: als er in hun ogen slecht gefloten werd klonk het volgende uit de ’supporterskelen’: ’wij willen Makkelie, wij willen Makkelie’. Er bleken dus nog slechtere scheidsrechters te bestaan dan de politiefluiter. Tja, ik wist niet dat die Deventer ’koeken’ zo’n sterk gevoel voor (voetbal)humor hadden

Terug naar ’Gijp’. Een beetje hysterisch meende hij dat Makkelie zo’n beetje verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de Denen. Nou, nou René, dan heb je tijdens de wedstrijd toch teveel met Johan Derksen zitten kletsen. De eerste helft liet nog een gebalanceerd beeld zien, daarna kwamen de Denen er absoluut niet meer aan te pas. De Deense pijp was leeg, maar die dartele Raheem Sterling bleef zijn sprintjes maar trekken. Één van die sprints eindigde in het strafschopgebied met een opzichtige val, waarin Makkelie een strafschop zag. Ook ik vond de straf te zwaar, maar het paste wel in het beeld van de wedstrijd. Harry Kane knalde de bal er in tweede instantie in, maar daarna hadden de Denen nog ruim een kwartier om de zaak recht te zetten. Dit lukte niet, de laatste staaf Danish Dynamite was inmiddels afgestoken.

Hoezeer ik de Denen ook een warm hart toedraag, de overwinning van de Engelsen was echt verdiend. Hiernaast hadden alle heren aan de Veronica insidetafel (of ’Oranjezomer’ die een ’Oranjewinter’ werd) toch delen van de wedstrijd gemist. Bijvoorbeeld een – eerdere – situatie waarin Harry Kane werd neergeschoffeld in het strafschopgebied, voor die overtreding had Makkelie de bal ’makkelijk’ op de stip kunnen leggen. Ach ja, de heren worden langzamerhand ook een beetje ouder, de memorie wordt wat korter zullen we maar zeggen….

En ’side kick’ scheidsrechter Bas Nijhuis, wat was zijn oordeel? In onvervalst Twents accent meende de arbiter dat Danny het omstreden ’strafschopmoment’ zelf nog een keer op een schermpje naast het veld had moeten checken. In principe had Nijhuis gelijk, maar stelt U zich de situatie eens voor indien hij na raadpleging van de beelden de penalty had teruggedraaid. Ik vrees dat Wembley was ontploft. Maar inderdaad, dat had Makkelie er niet van mogen weerhouden om deze controle te houden.

De vraag is of deze ’misser’ een wezenlijke is geweest. Wel, in het geheel niet, op geen enkele wijze zelfs. De Engelsen hadden de wedstrijd ook zonder die strafschop naar hun hand gezet, op gegeven speelden de Denen noodgedwongen zelfs met 10 man. Gijpie, het is meestal vermakelijk als je weer eens een voetballer tot aan de enkels toe afbreekt, maar in dit geval ging je aardig over de schreef. Een donkergele kaart is jouw deel, nu geen overtredingen meer begaan svp.

Per slot van rekening is er namelijk toch een beetje sprake van Hollands glorie op het EK. Makkelie floot een halve finale en Björn Kuipers is de eerste Nederlandse arbiter die een finale van een EK of WK mag leiden. Dus Gijpie, een beetje meer positieve energie in jullie programma stoppen. En voor Bas Nijhuis heb ik ook een advies: als je aan Veronica Inside verbonden blijft vrees ik voor je (internationale) scheidsrechterscarrière. Dat wordt anders straks gewoon weer IJsselmeervogels – Spakenburg fluiten. Het is niet anders…..

Wij willen Makkelie, wij willen Makkelie!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s