Het Dilemma: Persconferentie over Peter R. de Vries of EK halve finale (af)kijken

Naar de meeste programma’s op TV hoef je niet te kijken op het moment dat ze daadwerkelijk worden uitgezonden. Er is nog altijd ’uitzending gemist’, op deze manier is de knorrige Maarten van Rossem alsnog te aanschouwen in het programma ’de slimste mens’. Dat geldt ook voor het dagelijkse NOS 8 uur-journaal, alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik slechts zelden gebruik maak van het ’naderhand’ bekijken van dit nieuwsitem. Handiger is het om na het missen van 8-uurjournaal de diverse internetportaals (met filmpjes) te raadplegen. Bijkomend voordeel is dat ik me niet hoef te ergeren aan nieuwslezers als Jeroen Overbeek die er voortdurend in slagen de Nederlandse taal op verwrongen wijze hun mond te laten verlaten. Over die gereformeerde ’weerdame’ met haar Katrien Duckhakken heb ik het verder maar liever niet……

Maar gisteren (6 juli 2021) in de late avond ontstond er een zeldzaam mediamoment. De verlenging van de halve finale van het EK voetbal was net aangevangen toen een subtekst op het scherm verscheen met de aankondiging van een persconferentie om 23 uur. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vertelde de weinige details die er waren te melden over de aanslag. De spanning zat ’m in de volgende prangende vraag die de kijkers bezighield: hadden de vijf afgevuurde kogels de misdaadjournalist het leven gekost?

Nee, bleek al snel, de Vries ’vecht voor zijn leven in het ziekenhuis’ was het commentaar van Halsema. Dit nieuws kreeg ik niet ’actueel’ mee, ik zag het met enige vertraging op het portaal nu.nl voorbij komen. Tja, de halve finale tussen Spanje en Italië die inmiddels in de verlenging verkeerde vond ik spannender om te volgen dan Halsema’s persconferentie. Een blik op mijn Iphone was voldoende om het verse nieuws uit Amsterdam te vernemen.

Na het laatste fluitsignaal schakelde ik wel meteen over naar het eerste net waar een ingelaste Op1-uitzending aan de gang was. Een gekke gewaarwording, Gerard Spong, de onvermijdelijke voormalige Amsterdamse perschef Klaas Wilting,  een (oud)misdaadverslaggever en ander volk hielden een soort surrealistische ’necrologie-sessie’. Bij de ’commerciëlen’ kampte Humberto Tan met hetzelfde euvel, hij meende dat Peter R. de Vries nog wel in de tegenwoordige tijd ’gememoreerd’ moest worden.

Wellicht ben ik ietwat paranoia, maar het bericht dat de Vries ’slechts’ zwaargewond is deed me meteen de wenkbrauwen fronsen. Getuigen van de aanslag spraken in sombere bewoordingen over de kansen van het slachtoffer, die ene kogel in zijn hoofd doet meteen het ergste vermoeden. Het zou heel goed kunnen dat de Vries inmiddels is overleden, de autoriteiten doen er vooralsnog – wellicht vanwege de vrees voor ’Pim Fortuyn-achtige toestanden – het zwijgen toe. Ik zou het nog te billijken vinden ook, op maatschappelijke onrust zit immers niemand te wachten.

De algemene reactie in de media is als volgt te omschrijven: vreselijk, bruut, aantasting van de rechtsstaat en de vrije journalistiek etc etc, MAAR niet geheel onverwacht. Tja, Peter’s contacten met de georganiseerde misdaad waren/zijn uniek te noemen, of hij daarmee grenzen heeft overschreden is een gecompliceerde kwestie. In ieder geval riep zijn innige vriendschap met de geliquideerde Heineken-ontvoerder Cor van Hout nogal wat vraagtekens op. Peter had/heeft vele petten die hij combineer(t)de met een geweldige arbeidsinzet. Waar de man de tijd vandaan haalde om zich met misdaad bezig te houden? En met slachtoffers. En met politiek. En met interviews. En met RTL boulevard. En ook nog met goede doelen……

De Vries had minstens negen petten op en hopelijk heeft hij net als een kat negen levens. De Italiaanse voetballers bewezen tot nu over minimaal drie levens te beschikken. Tegen de Oostenrijkers ontsnapten ze in de verlenging, in de wedstrijd tegen de Spanjaarden werd dat nog eens dunnetjes overgedaan. Hun derde leven begint in de finale en of ze die overleven? Ik hoop van wel, net als de familie van de Vries hoopt op een wonder. Of weet die inmiddels beter?

In ieder geval zat gisteravond de complete Italiaanse maffia-familie ’all over the world’ voor de buis, ook die zich in Nederland bevindt. Of zullen een paar van die Italiaanse ’Maffiosi’ om 23 uur toch stiekem naar Nederland 1 hebben geschakeld? Ik geloof er niets van, bij dit duivelsvolk gaat voetbal voor een mensenleven. Maar, geldt dat dan ook niet voor mij? Ik geloof het niet, want anders had ik als ’vrije journalist’ dit artikel niet aan U toevertrouwd. Toch?

Liever rechtop sterven dan op mijn knieën leven (Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, 1956 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s