Schuimende Bubbeltjesoorlog over ’(Sovjet)Champagne’

De favoriete Champagne van Russische oligarchen (en hun favoriete hoeren) luistert naar de naam Bollinger. Niet toevallig ook het Champagnehuis waar de echte James Bond – wijlen Sean Connery –  zijn voorkeur aan gaf. In onnoemelijk veel Bondfilms worden Bollinger Champagneflessen ontkurkt, in de film ’the living daylights’ roept de Russische generaal Koskov – gespeeld door ’onze’ Jeroen Krabbé – zelfs verrukt uit dat Champagne Bollinger R.D. 1975 ’the best’ is. Deze tekst zal in Rusland binnenkort echter ietwat bijgesteld moeten worden….

In al zijn wijsheid heeft ’ChampagnetsaarVladimir Poetin onlangs een wetswijziging getekend waardoor alleen mousserende wijnen uit Rusland nog ‘Champagne’ mogen heten. De naam Champagne wordt beschermd in 120 landen op deze aardbol, maar wat betekent dat eigenlijk? Alleen mousserende wijn uit de wijnstreek Champagne in Frankrijk mag met deze naam aangeduid worden en alleen als de beroemde bubbeltjeswijn wordt geproduceerd volgens de ’méthode Champenoise’, ook wel bekend onder de naam ’méthode traditionelle’. Vanaf nu veegt de Russische president daar zijn kontje mee af, waarschijnlijk met pleepapier in de kleuren van de Franse vlag….

De reden voor de wetswijziging is simpel, Russische wijnmakers moeten worden gesteund met alle middelen die ter beschikking staan. Pikant detail in deze is dat de meeste mousserende wijnen afkomstig zijn uit de Krim. Officieel is dat Oekraïens grondgebied, maar sinds de Russische annexatie in 2014 denken ze daar in het Kremlin ietsjes anders over. In deze zin is de ’move’ van Poetin ook van geopolitieke aard. En van oligarchische natuurlijk. ’Champagneproducenten’ Joeri Kovaltsjoek en Boris Titov zijn goede maatjes van Poetin, zij bezitten de beste wijngaarden op het bezette schiereiland.

De bizarre situatie die vervolgens onstaat is de volgende: In drankwinkels in de Krimse hoofdstad Simferopol zullen binnenkort de schappen gevuld zijn met ’Krim-champagne’ en Bollinger/Laurent Perrier ’mousserende wijn’. Bovendien zal dit ’winkelschapschouwspel’ zich afspelen op een schiereiland dat de Internationale gemeenschap nog steeds als Oekraïens erkent. Kan het nog ’bizarder’? Zeker wel, helemaal als Poetin besluit geïmporteerde Moët et Chandon/Bollinger ’mousserende wijn’ door te verkopen naar China of naar welk ander land ook. De Oekraïense president Zelensky zou (geopolitiek) ook geïnteresseerd moeten zijn. In de drankwinkels in Kiev verschijnt dan dezelfde Bollinger Champagne/mousserende wijn onder twee etiketten in het schap. Zelensky zou er zelfs een marketingcampagne aan kunnen hangen: ’Echte Champagne komt uitsluitend uit de Oekraïense Krim’. Jammer alleen dat die kleine KGB’er uit het Kremlin dat voor Zelensky geregeld heeft….

En wat vinden de Fransen zelf van deze Russische ’bubbeltjesmove’? Die zijn natuurlijk ’furieux’, de beroepsvereniging ’Comité Champagne’ meent dat de Europese Unie meteen moet ingrijpen. Ja, maar hoe dan beste Comitéleden? Door de Nordstream gaspijpleiding – die straks vanuit Rusland in Duitsland ’aan land’ komt – te blokkeren? Dat lukte zelfs Joe Biden niet, bovendien vermoed ik dat de meeste EU-landen deze kwestie geen ’sou’ interesseert. Sterker nog, ik dank dat er achter handen gnuivend wordt geglimlacht. Dat zal die arrogante Fransen leren, bovendien ’Whisky’ is toch ook geen beschermde naam in de wereld?

Ok, met dit verschil: de wijnstreek in Frankrijk heet nu éénmaal Champagne, een officieel Schots whiskygebied bestaat er niet. Tja, de generale merknaam ’Champagne’ zal door de Russische wetgeving wel een beetje eroderen. Ik geef eerlijk toe: ik slaap er geen nacht minder om. Misschien worden de diverse Champagnes hierdoor wel iets goedkoper en dat kunnen die Champagnehuizen best hebben. De prijzen bevinden zich al jaren op een niveau dat bijna als  ’Franse arrogantie’ kan worden aangeduid. Ik heb overigens nog een tip voor de afscheidnemende Angela Merkel: ’das Deutsche Gesetz’ bepaalt voortaan dat alleen de Duitse schuimwijn ’Sekt’ als Champagne mag worden verkocht. De rest van de bubbeltjeswijnen mag alleen in de verkoop verschijnen onder de naam ’Schaumwein’.

Wedden dat de Fransen dan het ’Schaum’ op de mond krijgen?

Misschien moeten die Fransen een oude uitspraak van Winston Churchill uit de kast halen, voordat het te laat is………:

’Remember, gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne!’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s