Als PvdA en GroenLinks fuseren kan Mark Rutte meteen het nieuwe kabinet formeren

Een ’jonkie’ uit de PvdA-gelederen heeft het plan opgevat om GroenLinks en PvdA met elkaar te laten fuseren. Marginaal nieuws? Nou, niet helemaal, want de persoon in kwestie – Frank van de Wolde – is één van de kandidaten voor de vrij te komen voorzitterszetel van de sociaal-democraten

Samen met GroenLinksers en mede PvdA-leden publiceerde hij na de desastreus verlopen parlementsverkiezingen het manifest ’Samen Rood Groen’. Het woortd fusie wordt dan wel niet genoemd in het document, maar het volgende gezamenlijke statement spreekt boekdelen: ’laat er dus geen misverstand over bestaan: wij willen samen verder als één blok.’ (noot: in het midden wordt gelaten of het hier één nieuw motorblok betreft of dat er sprake is van een ander blok. Bijvoorbeeld aan het been….)

Vol enthousiasme wordt gerept van ’ons nieuwe verhaal’. Wat dit inhoudt? ’ Onze toekomst is socialer, groener, toleranter en duurzamer’. O ja, en ’verdraagzamer’. Ik haal het allemaal letterlijk uit het manifest, een mens wordt er stil van…..Nieuw verhaal? Het is feitelijk meer van hetzelfde, de biologische boterham wordt voortaan met tomaatjes én groene pesto belegd. Dat mag hoor, nu is het nog de taak van de enthousiastelingen om deze boterham door de strot te duwen van de linkse kiezer.

Het afbreukrisico is niet gering. Doel is natuurlijk dat het nieuwe progressieve bolwerk meer is dan de som der delen (PvdA, GroenLinks). Maar het kan natuurlijk ook precies andersom uitpakken. Teleurgestelde ouwe PvdA-rotten vertrekken wellicht naar de SP, de moderne, hippe – GroenLinkse – grachtengordelaar wipt misschien wel over naar D66. Als paal boven water staat dat er teleurgestelde afvallers zullen zijn. Of dat kan worden opgevangen met nieuwe aanwas is de vraag. De linkse (kiezers)vijver is immers aan het opdrogen.

Maar goed, in tijden van crisis moet je wat, nietwaar? Zowel GroenLinks als de PvdA verloren zeer fors tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, ’Links’ Nederland ligt eigenlijk al geruime tijd in de lappenmand. Behalve D66 dan, maar aan welke kant van het politieke spectrum deze partij staat? Joost – inclusief Sigrid Kaag – mag het weten….. Één dingetje kan ik U alvast wel verklappen, Mark Rutte weet het wel en die gaat mooi mis(ge)bruik maken van deze ontwikkelingen.

Terug naar het ’Rood/Groene manifest’. Uiteindelijk verwacht ik een fusie tussen GroenLinks en PvdA, maar hoe moet dit vehikel nu gaan heten? ’RoodGroenLinks? Een beetje gezocht, bovendien blijft Groenlinks zo bestaan, er wordt slechts iets aan toegevoegd. Past niet in het ’nieuwe verhaal’, lijkt me. RoodGroen dan? Ook niet goed, met deze naam hebben de ’PvdA-fossielen’ weer de overhand. Bovendien doet deze tweekleurencombinatie – ook in het geval GroenRood – meer denken aan een verkeerslicht bij een voetgangersoversteekplaats.

Maar wat denken jullie, geachte progressievelingen van CPN? Oei, maar dat was toch de partij van de gestaalde (Sovjet)communist Marcus Bakker? De Communistische Partij Nederland ging in 1990 op in de fusiepartij GroenLinks en daarmee was het afgelopen met het parlementaire partijcommunisme in het parlement. Deze afkorting is – laten we zeggen – ’besmeurd’ met een verleden. Toch, toch, bij veel (potentiële) kiezers rinkelt er wel een belletje bij het lettertrio CPN en daar begint alles mee.

Nu nog de huls vullen van het ’nieuwe verhaal’ CPN. Ten eerste begint het met de letter C. ’Communistische’ wordt ’Communale’ en daarmee is de Communale Partij Nederland geboren. Communaal is een linksachtig luidende uitdrukking, die niets meer betekent dan ’gemeenschappelijk’. Het ei van Columbus, twee vliegen in één klap. PvdA en GroenLinks gaan hand in hand verder, communaler kan het bijna niet. En ten tweede? O ja, het nieuwe verhaal. Gewoon overal ’meer’ voorzetten, dan komt het vanzelf goed. Meer solidariteit, meer tolerantie, meer overheidsinvesteringen, meer dualisme, meer anti-racismeactivisme, meer Europa, meer (nieuwe) Melkertbanen etc etc.

Mark Rutte zal dit scenario handenwrijvend aanschouwen. Eindelijk kan hij de kabinetsformatie op een duidelijk spoor zetten. Eigen partij tevreden, want er is maar één echte linkse partij aan boord. CDA tevreden, de murw geslagen regenten hebben nog één keer de kans mee te regeren. D66 tevreden, omdat het op deze manier  2 – 2 wordt. 2 progressieve partijen en 2 conservatieve partijen in één kabinet, precies de balans waar Sigrid Kaag naar streeft. Tenslotte kan de rode vlag bij de nieuwe CPN ook uit, eindelijk is er sprake van ’joint forces’ met betrekking tot progessief kabinetsbeleid.

Hè, Hè, zo krijgen we dan toch een vers kabinet op het bordes ergens in oktober. Maar als dit kabinet vervolgens snel valt voorspel ik twee grote verliezers. Natuurlijk het CDA, maar die stond toch al voor een complete desintegratie (het enige is dat het CDA nog sneller in de politieke draaikolk verdwijnt). Maar ook de nieuwe CPN zal waarschijnlijk het onderspit delven. En dat komt dan echt niet door de machinaties van Mark Rutte. De echte reden:  het ’nieuwe’ verhaal van ’meer’ dit en ’meer’ dat zal alleen maar ’meer’ ellende opleveren….

PvdA/GroenLinkscombinatie: het is een mooie biologische donut, maar heeft één makke: er zit een groot gat middenin…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s