Franse Bondscoach Didier Deschamps en Frank de Boer: een eeneiige tweeling…….

Niet Frank de Boer’s ’advocaatje’ deed ’onze’ bondscoach de das om, wel was het de (rotte) kers op de al verzuurde Oranje tompouce. De KNVB had de mogelijkheid in de Boer’s contract opgenomen dat hij gewipt kan worden indien de kwartfinale op het EK-voetbal niet gehaald zou worden. Die optie hoefde Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal KNVB niet eens te lichten, omdat de Boer de eer aan zichzelf hield. Zeer verstandig overigens, want dat bespaarde Hoogma het ondertekenen van de ontslagbrief. Die al klaar lag in zijn bureau in de Zeister bossen.

De gebruikelijke kandidaten passeren alweer de revue, grappig dat nog niemand het over Dickie (Advocaat) heeft. Hoogma hintte al wel op een voorkeur voor een ’type Koeman’, omdat ‘sneeuwvlokje‘ zich als een echte ’baas’ gedroeg. Daarmee zei de directeur topvoetbal impliciet dat zulks bij de Boer niet het geval was. Daar krijg ik toch een wrange bijsmaak van, een beetje naschoppen heet zoiets. Niet netjes allemaal. Bovendien wordt daarmee de focus – daar heb je hét woord weer – meteen gelegd op een krachtige persoonlijk. Louis van Gaal zal het allemaal met een glimlach aangehoord hebben.

Wat mij betreft Mag Louistje het doen hoor, Erik ten Hag mag van mij ook. Maar Henk ten Cate lijkt me toch net iets teveel van het goede. De afgelopen 10 jaar was Henk in den vreemde werkzaam, zijn conduitestaat vermeldt voornamelijk Arabische en Chinese clubs. Met een korstondig uitstapje naar Sparta Rotterdam. Hoezeer ik de rood/wit/zwarten ook een warm hart toedraag, een topclub is de kasteelclub toch niet echt. Bovendien is ten Cate nu niet iemand die als gentleman de vaandel van het Nederlandse topvoetbal zou kunnen dragen. Daarvoor is hij toch iets te proleterig, bovendien is Henk een type dat nogal snel beledigd is door venijnige opmerkingen (zoals op deze plaats….)

Ik blijf mijn voorkeur voor Dickie verdedigen, alhoewel de KNVB een buitenlander niet uitsluit. Toch lijkt me dat niet verstandig, voordat zo’n (bonds)coach wordt benoemd moet hij al op eieren lopen. Nee, nee, de Hollandse voetbalschool kan natuurlijk niet vertegenwoordigd worden door een Spanjaard. Of een Duitser…..

Toch moeten we een klein muizengaatje laten voor Didier Deschamps, de huidige bondscoach van Frankrijk. Na een heroïsch voetbalgevecht gingen de Fransen er in de achtste finales uit tegen de Zwitsers. Na het nemen van strafschoppen was het passé défini voor les Bleus en dat was een daverende verrassing. Zelfs in de hoogste politieke Franse kringen begint men nu te morren en dat kan zo maar eens het einde betekenen voor de kleine Franse voetbaltrainer van Baskische afkomst.

Als Deschamps binnenkort zijn congé krijgt van president Macron zou ik toch eens achter mijn oren krabben, Nico-Jan Hoogma! Alhoewel de recente resultaten niet in het voordeel van Deschamps spreken. De Franse ploeg kent namelijk teveel voetballers met sterallures, echt hard werken en noest verdedigen is er niet bij. Paul Pogba – een wereldvoetballer overigens – is van deze mentaliteit hét voorbeeld, de persoonlijke viering van zijn – overigens wonderschone – doelpunt sprak boekdelen…..Vervolgens overkwam Deschamps in de penaltyreeks (ook) een ’advocaatje’. Hij koos de nog altijd zeer jeugdige Kylian Mbappé uit om de laatste beslissende strafschop te nemen. Dit terwijl Mbappé helemaal niet in de wedstrijd zat, zijn ene hand bibberde lichtjes toen hij de bal op de stip legde…..

De overenkomsten met Frank de Boer zijn werkelijk verbluffend. (noot: alsof het een eeneiige tweeling betrof……..)De bondscoach probeerde zijn spelers te focussen, maar van ’onze’ speler met sterallures – Memphis Depay – blijven toch de volgende beelden hangen: zittend op het trainingsveld, spelend met zijn Iphone….En over het ’advocaatje’ van Frank hoeven we het niet meer te hebben. In Ieder geval niet in het bijzijn van Donyell Malen…..

Maar heer Hoogma, ik zou toch die eeneiige tweelingbroer van Frank bellen, want in september wordt de WK-kwalificatie immers weer vervolgd. Wat zegt U, slecht idee? Juist op zo’n type zit de KNVB niet te wachten? Nou, nou, in 2016 bereikte Frankrijk wel zilver op het EK en in 2018 werd Deschamps met zijn ploeg zelfs wereldkampioen. En de ervaren en succesvolle Fransman kan die egootjes in Oranje toch wel in het gareel houden? Bovendien maken voetbalsterren geen deel uit van het Nederlands elftal, de enige die een beetje in de buurt komen zijn Georgionio Wijnaldum en Virgil van Dijk. De rest is nog te jong of ’would be’ ster.

Ik zie één ding over het hoofd? Ja, weet ik veel dat de Fries Hoogma geen Frans spreekt. Hij spreekt wel Duits? Na ja, dann ist alles vorbei…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s