Dick (Advocaat), Doe het nog één keer!

Dirk Nicolaas (Dick) Advocaat heeft een zeer succesvolle trainerscarrière doorlopen, in totaal verzamelde hij 15 hoofdprijzen, bijvoorbeeld de UEFA-cup die hij won met het Russische Zenit-Sintpetersburg. Daar kunnen heel wat trainers een puntje aan zuigen, maar op zijn ’palmares’ ontbreekt één grote hoofdprijs met een nationaal team. Alhoewel hij vijf maal in diverse rollen verbonden was aan het Nederlands elftal heeft hij nooit een hoofdprijs met Oranje kunnen pakken. Ook als bondscoach van andere landen – bijvoorbeeld Zuid-Korea, Rusland en zelfs België – was het hem niet gegund, zelfs een bronzen plak op een EK of WK werd nooit gehaald.

Meteen na de desastreus verlopen wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Tsjechië werd Dick’s naam in diverse media genoemd. De vergelijking met Advocaat’s wissel in 2004 lag voor de hand, in de EK wedstrijd tegen de Tsjechen moest Arjen Robben – die dartelde dat het een aard was – er af voor Paul Bosvelt. Prompt werd met 2 – 3 verloren, het Hollandse supporterslegioen was des duivels. Willem van Hanegem, destijds assistent van Tricky Dicky – één van Advocaat’s bijnamen – meldde desgevraagd dat hij de bondscoach ’neer zou slaan’, mocht hij een dergelijke wissel in de volgende wedstrijd herhalen. In voetbaljargon spreken we sindsdien van een ’advocaatje’.

Waarom ik voorgaande nu allemaal opschrijf? Wel, wederom faalt een talentrijke groep voetballers uitkomend voor hun  – en ’ons’ – nationale team en wederom gebeurt dat op een ’lullige’ manier. De vraag is hoe lang we nog moeten teren op dat EK-voetbalsucces van 1988, voordat we eindelijk weer eens met de handen de lucht in kunnen. De WK-trauma’s van 1974, 1978 en 2010 zijn nog steeds niet verwerkt en de enige die ons hiervan wellicht verlossen kan, luistert naar de naam Dick Advocaat. Ondanks zijn ‘advocaatje’ is hij een ervaren vakman met veel gezag. Of is dit slechts sentimentele luchtfietserij van een nostaligische voetbalgek?

Ik denk het eerlijk gezegd niet, want laat ik de vraag eens omkeren. Wie zou op dit moment in staat zijn Oranje eerst maar eens naar het WK in Qatar te leiden? Peter Bosz? net een nieuw contract getekend bij Lyon. Louis van Gaal? Is er te lang uit en zijn kunststukje heeft hij in 2014 al geleverd. Frank Rijkaard? Zie Louis van Gaal. Tja, op deze manier kom je wellicht uit bij een buitenlandse trainer, maar dat vind ik eigenlijk een belediging van de Hollandse voetbalschool in het algemeen. (Ernst Happel was hierop – in 1978 – een mooie uitzondering). Wie er dan overblijft als gepokte en gemazelde trainer? Dick, Dick en nog eens Dick.

In 2022 wordt Advocaat 75 jaar, maar ik zou zeggen, so what? Tegenwoordig zie ik zelfs 90-jarige kerels nog skeeleren, dus why not? Dick is nog zo fit als een hoentje en is bovendien niet meer die knorrige voetbaltrainer van weleer. In het programma Veronica Inside was hij tijdens de match van Oranje tegen Tsjechië gast van de heren Genee, Derksen en van der Gijp. Dick staat in tegenstelling tot de Oranjespelers en de trainersstaf deze satirische – soms platte – critici wel te woord en ik weet zeker dat Dickie nooit achter een algemene spelersboycot van dit ‘herentrio‘ zou staan. ’Gewoon dat addergebroed van een Genee antwoord geven, je bent toch prof, of niet?’ Ik hoor het Advocaat al in zijn onvervalste Haagse accent doceren.

Dick is ook iemand die meteen korte metten maakt met al die (geestelijke) kwakzalvers die immer rond een aantal Oranjespelers heenzoemen Als lastige wespen zouden deze weggeslagen worden, allemaal in de traditie van Ernst Happel: ’kein geloel, Fussball spielen’. Alleen op die manier is de noodzakelijke ’focus’ te bereiken. Frank de Boer stond met deze terminolgie op en ging ermee naar bed tijdens het EK Het enige wat hij er trouwens niet mee bereikte was: focus…..

Als de bobo’s van de KNVB nu een beetje nadenken bellen ze over een maandje of zo Dick op, om hem voorzichtig te polsen. Hopelijk heeft Frank de Boer dan uitzichzelf al ontslag genomen. Zo niet, dan dient hij door de KNVB de deur gewezen te worden. Lang wachten met deze beslissing is geen optie, want in het najaar staan er al cruciale WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen en Turkije op het programma. En weet U nog, die eerste wedstrijd in Turkije werd – onder de Boer – een jammerlijke mislukking……..

Kent U het kinderliedje ’advocaatje leef je nog i-a-dee-a’ nog? Als nu alle supporters dit liedje luidkeels gaan zingen bij de eerstkomende oefenwedstrijd van hun club, dan gaat Dickie zich nog vast wel eens achter z’n oren krabben. De kans zit er dan in dat hij zijn handtekening zet voor 1 september aanstaande. Overigens niet aan die supporters vertellen dat het liedje eigenlijk ’papegaaitje leef je nog’ heet svp, anders gaat de lol er af.

En als Dick zijn krul heeft gezet kan hij in aanmerking komen voor promotie. Van ’kleine’ Generaal naar ’Generaal’. Maar alleen in het geval hij volgend jaar in Qatar de wereldtitel behaalt met Oranje. Als die droom uitkomt mag hij wat mij betreft zelfs tot Keizer worden gekroond.

PS Ik stuur per omgaande het levensverhaal van Heintje Davids naar Dick……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s