Tsjing-Tsjech Boem, eruit! En Frank de Boer maakte alle fouten die je kunt bedenken

Het Nederlands elftal heeft meer dan terecht een pak slaag gekregen van de Tsjechen. Alle spelers bleven onder de maat met een (zwarte) stip voor Memphis Depay. De enige die z’n niveau haalde was Denzel Dumfries, maar in z’n eentje kon hij het verschil niet maken natuurlijk. Zelfs doelman Maarten Stekelenburg grabbelde één keer naar de bal, waar de fatale hoekschop uit voortkwam.

Hoe is het mogelijk vraag je je af, verliezen is oervervelend, maar zo? Overigens doet dit niks af aan de prestatie van de Tsjechen, een robuust team waar nog voetbal in zit ook. Maar waar ging het mis? Wel, natuurlijk hadden ’we’ vanaf het begin met een 4-3-3 systeem moeten spelen, daar hebben ’we’ de voetballers voor, bovendien worden de meeste spelers – bijvoorbeeld de Ajaxschool – met dit systeem opgeleid. Het is eigenlijk de ’handtekening van het Nederlandse voetbal, gezet door de grote meester Johan Cruijff.

Terug naar Memphis Depay. Hij had werkelijk het idee dat hij in zijn eentje het centrale middenveld en de (midden)aanval kon belopen. Daarmee liep hij heel wat spelers in de weg. Georginio Wijnaldum wist niet wat hij met de situatie aan moest, maar dat was natuurlijk niet de enige reden van zijn ondermaatse prestatie. Want ook de aanvoerder was geen schim van zichzelf. Een amateurtrainer van een ’onderbondelftal’ kon trouwens zien dat Memphis veel meer het veld van de linkerkant had moeten bestrijken. Links van het strafschopgebied was er een soort vacuüm waar linksback Patrick van Aanholt dan maar wat probeerde. Precies op de plek waar Depay zijn kwaliteiten had kunnen laten zien. Bovendien was er dan meer ruimte onstaan op het middenveld, maar vooral in het strafschopgebied waar Donyell Malen weer van had kunnen profiteren. Frank de Boer was er blind voor….

Malen werd er afgehaald na het missen van een grote kans, dit was absoluut belachelijk. De PSV-speler was duidelijk beter dan Depay maar moest toch vertrekken. En voor wie? Quincy Promes, een middelmatige aaanvaller klein van stuk , dus nog minder kansrijk tegen die robuuste Tsjechische verdedigers. Bovendien bleef het in het centrum van de aanval zo veel te druk, zelfs nadat Matthijs de Ligt een lullige rode kaart had gekregen.

Wat mij betreft had Depay mogen blijven staan, hij is toch altijd tot één geniale actie in staat, maar waarom dan niet meteen Marten de Roon gewisseld voor Ryan Gravenberch? Was er meer voetbal in de ploeg gekomen

Moet ik nog verder gaan? Liever niet, Frank de Boer heeft er een waar (tactisch) foutenfestival van gemaakt. Ruud van Nistelrooij, één van de assistenten was tot voor deze wedstrijd jubelend, hij had nog nooit zo’n sfeer in een groep meegemaakt. Dat was in zijn tijd in het Nederlands elftal wel anders. Precies Ruud, in de de grote tijd van Cruijff en van Hanegem was de stemming soms om te snijden en dat was aan het begin van het succesvolle EK in 1988 niet anders.

Vriendenclubjes worden namelijk maar zelden kampioen. Waarom? Omdat voetbal nog steeds oorlog is. Wie zei dat ook maar weer?

De wissel van Donyell Malen kan in de boeken als een  ’Advocaatje’…….

Noot: Frank de Boer verdedigde het wisselen van Malen door te stellen dat bij ’deze fantastische speler de koek na zestig/zeventig minuten op is’.  Wat mij betreft is de koek voor jou ook op Frankie!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s