Krat (merk)pils voor een tientje mag niet meer. Calvinistische Betutteling!

Vanaf 1 juli aanstaande gaat de nieuwe alcoholwet in werking en dat zal de wijn/bier/gedistilleerdconsument weten ook! Supermarkten en slijterijen mogen vanaf deze datum niet meer dan 25% korting op de normale schapprijs geven. Wel, wel, wat gaan we nu beleven, wordt het kratje premium pils nu permanent Euro’s duurder? En de aansluitende vraag is of door prijsverhogingen het alcoholgebruik wordt teruggedrongen.

Voor de verandering begin ik met het beantwoorden van de tweede vraag. Stel, alcoholhoudende dranken worden inderdaad prijziger, zal de pilsliefhebber of die jenevernippende, gepensioneerde gemeenteambtenaar daarmee het drankschap (vaker) ontwijken? Laten we er eens iemand bijhalen die ervoor heeft ’doorgeleerd’. Arie Dijkstra, hoogleraar psychologie en gezondheid zegt er het volgende over: ’voor een grote groep is dat zo belangrijk, dat het niet erg is als het een beetje meer gaat kosten. Maar bij een kleinere groep kan het nét een verschil maken. Die denken nu al: het kost veel geld, het is niet zo gezond.’

Mmmmh, ja, wat zouden we moeten zonder experts, nietwaar? Of vindt U dat voorgaande analyse er één is met een hoog Dr. Clavan-gehalte? U raadt vast al aan welke kant ik sta. Het is toch werkelijk niet te geloven dat dergelijke ’experts’ airtime krijgen in de Nederlandse media (in dit geval de NRC). Een ieder met een beetje boerenverstand had een dergelijk antwoord kunnen bedenken. Maar er is nog een andere kwestie, de geachte hoogleraar ziet namelijk iets over het hoofd. De goedkope biermerken met vaste lage prijzen van 8 of 9 Euro zullen waarschijnlijk op hetzelfde prijsniveau blijven hangen. Of denkt de geachte hoogleraar dat Dirk of Jumbo snel eventjes profiteren van de nieuwe alcoholwet en ook goedkoop (huismerk)pils in prijs verhoogt? Helaas, zo werkt het nu eenmaal niet in het zeer concurrerende supermarktveld.

Degene met een kleine beurs koopt dus nog net zo vrolijk zijn/haar wekelijkse kratje bier, hooguit zal er een verschuiving plaatsvinden naar goedkopere (huis)merken. Die zijn overigens best te hachelen, slootwaterpils wordt al lang niet meer verkocht in Nederland. Ik vermoed dat de erudiete hoogleraar liefhebber is van duurdere Rioja-wijn die hij per (flessen)post thuis laat bezorgen…..

Dan de eerste vraag, wordt premium pils door de nieuwe alcoholwet (gemiddeld) duurder? Ik geloof er geen kouwe klets van. Ten eerste is het mogelijk dat supermarkten overgaan tot de zogenaamde EDLP-strategie (Every Day Low Prices). Premiumpils wordt standaard 20 tot 25% goedkoper, de consument kan dan het hele jaar door voor een relatief lage prijs zijn/haar favoriete pilsmerk uit het schap tillen. Hoeft er ook nooit meer geswitched te worden tussen bijvoorbeeld Hertog Jan en Grolsch, de Twentenaar uit Borne hoeft nooit meer vreemd te gaan….

Toch verwacht ik niet dat supermarkten bovenstaande strategie zullen volgen. Als prijsbeleid te transparant wordt kun je nergens meer mee ’goochelen’, wat ten koste gaat van de brutowinst. Ook brouwers zullen bij introductie van EDLP niet gaan juichen, waarschijnlijk zullen de supermarktinkopers dan compensatie – extra korting! – eisen van de verkoopleiders van Grolsch, Bavaria, Heineken etc….Het effect zal zijn dat de gemiddelde bierprijzen een dalende tendens zullen laten zien, waarvan de consument profiteert en lekker een extra flesje in zijn/haar keelgat giet.

Maar welke list hebben supermarkten/brouwers dan in gedachten? Voor een antwoord op deze vraag is het raadzaam eens te kijken naar het vleesschap, De beruchte ’kiloknalleraanbiedingen’ zijn inmiddels in de ban gedaan, maar tot een mindere vleesconsumptie heeft dit (nog) niet geleid. Sterker nog, ’we’ eten, ondanks de ’kiloknallerbanvloek’ en het grote assortiment vleesvervangers jaarlijks meer vlees. Tja, supermarktmarketeers zijn niet op hun achterhoofd gevallen, die weten de (latente) vleeswens van de consument goed te kietelen.

N 20 seconden ’googlen’ vond ik de volgende weekaanbiedingen van een paar supermarktformules. Jumbo geeft deze week bijvoorbeeld bij (brood)vleeswaren gratis bollen weg. En discounter Dirk biedt acht magere hamburgers aan, waarvan vier gratis……Welke lering hieruit te trekken valt? Wel, wat dacht U van een berg Heineken kratten en een berg Chio chips bij de ingang van Albert Heijn? Bij aankoop van 2 kratten Heineken pils ontvangt U gratis – en voor niets – 2 grote zakken Chio paprikachips. Alcohol, (bier)calorieën, vet, (veel) zout, een berg koolhydraten. Kortom allemaal ’gezonde’ voedingselementen, nietwaar?

Overigens ben ik ervan overtuigd dat die gehaaide bierverkopers nog veel betere acties in petto hebben. Het ’voorproefje’ zien we nu al met al die (schijtlollige) oranjegadgets die weg worden gegeven bij allerhande ’twelvepacks’ pils. Of die nieuwe alcoholwet de matigende werking zal hebben betwijfel ik dan ook in hoge mate, maar er nog iets veel alarmerender aan het handje. Sinds wanneer heeft de overheid het recht op een dermate betuttelende wijze de Nederlandse retail – wat mij betreft onrechtmatig – te beknotten? Prijsdumping’ is terecht verboden, maar daar dient het in een fatsoenlijke rechtsstaat dan ook bij te blijven.

Dat er voldoende politieke partijen zijn die de nieuwe alcoholwet steunen geeft te denken, afgezien van die schijnheilige – zogenaamde – Christelijke partijen natuurlijk. Van deze weten we dat ze op het gebied van genotsmiddelen altijd al redeneringen hanteerden die zo krom zijn als een hoepel. Één van de grootste supporters van de nieuwe wet is staatssecretaris Paul Blokhuis van de ChristenUnie. Zijn verslaving is het uitroeien van elke verslaving, waarlijk een Christelijke missie. Gelukkig is Paul’s broer Leo Blokhuis meer van de rock’n roll, onder andere bekend van de NPO radio 2 top 2000. Ik stel daarom voor dat deze twee zo snel mogelijk stuivertje wisselen. Welke plaat bij Paul Blokhuis op nummer 1 staat in de top 2000?

Faithless – God is a DJ. (This is my church, this is where I heal my hurts. For tonight, God is a DJ)

Enne, wat denkt U, Matthijs van Nieuwkerk en Paul Blokhuis als nieuw koppel in het Top 2000 café? In ieder geval zal er wel pils geschonken blijven worden, maar alleen met een alcoholpercentage van 0,0……….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s