Akwasi had vervolgd moeten worden, al was het alleen maar om PVV’ers/FvD’ers de wind uit de zeilen te nemen

In september van het vorige jaar werd Geert Wilders door het Gerechtshof te Den Haag veroordeeld voor zijn volgende uitspraken. Op de verkiezingsavond van 19 maart 2014 vroeg Wilders het aanwezige publiek of ’zij meer of minder Marokkanen wilden’. Het publiek reageerde met ‘minder, minder’, waarna Wilders zei, ‘nah dan gaan we dat regelen’. Wilders werd veroordeeld voor groepsbelediging zonder oplegging van straf.

De bekende rapper Akwasi Owosu Ansha was in het verleden verantwoordelijk voor de volgende uitspraken: ’kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg 500 op z’n hoofd.// Brraapp !!!’ en ’gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen? #damn’. Deze oprispingen werden geuit in persoonlijke tweets van de rapper, de één uit 2009, de ander uit 2011. Tijdens de black lives mattter-demonstratie, vorig jaar op de Dam te Amsterdam deed Akwasi het nog een keer dunnetjes over tijdens zijn ’voordracht’ aan de demonstranten: ’op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht’.

Akwasi’s tweets uit 2009/2011 bleven lang ’op de plank’ liggen, todat een groep burgers dit jaar aangifte deed. Een vergeefse poging, het Openbaar Ministerie vond het niet ’opportuun’ om zoveel jaar na dato tot vervolging over te gaan. Vond ik eerlijk gezegd tevens overdreven, hadden die ’brave burgers’ destijds maar een beetje beter moeten opletten. Overigens lag de bekendheid van de ’activist in kwestie’ destijds nog op een beduidend lager niveau dan anno 2020.

Maar dan die andere heikele kwestie die nog maar een jaartje oud is. Akwasi’s ’zwarte piet’-uitspraak kon natuurlijk absoluut niet door de beugel en dat had justitie moeten inzien. Juist op het moment dat het hoger beroep van Wilders op zijn einde liep riekte de beslissing van het OM om niet tot vervolging over te gaan wel erg naar klassenjustitie. Het OM dacht de zaak recht te breien met het argument dat Akwasi reeds afstand had genomen van zijn gewraakte uitspraak. Bovendien betrof het een ’voorwaardelijk sepot’ met als aantekening dat de rapper – en tegenwoordig ook ’omroepactivist’ – een jaar lang geen strafbaar feit meer mocht plegen.

Feit is dat Wilders nooit spijt heeft getoond van zijn ’Marokkanenuitspraak’, maar dat is nog geen reden – omdat Akwasi zulks wel heeft gedaan – de rapper/dichter niet te vervolgen. Op de keper beschouwd betreft zijn uitgesproken tekst op de Dam niet alleen groepsbelediging, maar zou tevens verstaan kunnen worden als een oproep tot geweld tegen een bepaalde groep. Da’s nog wel even van een ander kaliber dan die – overigens schandalige – Wilders-uitspraken. Nu moet U niet zeggen dat het ’maar om Zwarte Piet’ ging, die reactie heb ik al iets te vaak gehoord. Doet helemaal niet ter zake, het OM had gewoon op juridische gronden tot vervolging moeten overgaan.

Fred en Ria, (witte) Jan met de pet en al die foute PVV-Volendammers spinnen alleen maar garen bij deze uitkomst. En ik moet zeggen dat hun argumenten – namelijk volstrekt onbegrijpelijke willekeur – dit keer volledig hout snijden. Wat mij betreft had Akwasi – net als Wilders – gewoon in het beklaagdenbankje plaats moeten nemen. Straf zou ook hij waarschijnlijk niet opgelegd krijgen, maar ’that’s not the point’.

Wat wel ’the point’ is dat er een grote groep burgers in Nederland vindt dat het rechterlijke apparaat bevolkt wordt door ’neprechters’. De stap naar een ’nepparlement’ is snel gemaakt en daarom kijken Wilders en Baudet alweer met groot optimisme uit naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Baudet’s renaissancevloot heeft weer wind in de zeilen en Wilders’ ‘one liners’ kan ik nu al dromen! Met dank aan het schijterige Nederlandse OM. Sorry, ik kan er geen beschaafder woord voor vinden.

klassenjustitie; vorm van justitie die een heersende klasse bevoordeelt boven anderen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s