Quote van de dag 14 juni 2021 van Christian Eriksen: ’ik wil weten wat er gebeurd is’

De hele (voetbal)wereld geraakte in een shock toen Christian Dannemann Eriksen afgelopen weekend van het veld werd gedragen. Met name Daley Blind zal met ingehouden adem hebben gekeken naar de afschrikwekkende beelden, zijn gedachten gingen meteen terug naar het moment dat hij onwel werd tijdens een championsleague-wedstrijd, december 2019 tegen Valencia. Achteraf bleek de oorzaak een hartspierontsteking. Sindsdien speelt de verdedigende middenvelder met een defibrillator.

Eriksen’s tragische hartfalen is niet de enige connectie met Ajax(spelers). De media memoreerden meteen een vergelijkbaar geval, de jonge Ajacied Abdelhak Nouri liep na een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd in 2017 ernstige en blijvende hersenschade op. Verder is Christian Eriksen – vooral in de ogen van Ajaxsupporters – natuurlijk voor eeuwig een Ajacied. In het jaar 2008 werd hij door de Amsterdammers gecontracteerd waarna hij in het B1-elftal begon te beitelen aan zijn profcarrière. Even daarvoor had Chelsea Chelski – hem afgeserveerd, omdat hij fysiek te zwak zou zijn….

Ajax-jeugdtrainer Frank de Boer – thans bondscoach van dienst – merkte Eriksen’s kwaliteiten al snel op en liet hem aan het einde van het seizoen 2008/2009 regelmatig meespelen in zijn A1-elftal. Nadat  Martin Jol in december 2010 werd ontslagen zette de nieuwbakken trainer de Boer Eriksen meteen in de basis. Samen werden beide mannen drie keer op rij landskampioen, waarna Eriksen zijn loopbaan vervolgde bij de Engelse topclub Tottenham Hotspur. Inmiddels speelt de Deense voetballer sinds januari 2020 bij Internazionale Milan, waarmee hij onlangs landskampioen werd. Daar had de de rivaal van AC Milan overigens maar liefst 11 jaar op moeten wachten….

Voor een middenvelder van het kaliber Eriksen is de leeftijd van 29 perfect. Alle ervaring en talent ballen zich dan samen, palmares-oogsttijd dus. Helaas blijft het dit jaar bij de Italiaanse titel, Christian zal geen deel meer uitmaken van het (eventueel) Deens kampioenselftal. Kampioenselftal? Na de afwezigheid van Eriksen en verlies in de openingswedstrijd tegen Finland lijken de kansen voor de Denen toch verkeken? Nou, nou, je weet het nooit, in het voetbal zijn er altijd verrassingen, de bal is rond, zeg maar. (noot: mijn excuses voor dit platte cliché, maar nog meer spijt heb ik van het gebruik van de uitdrukking ’zeg maar’, waarmee we als TV-kijker en radioluisteraar de laatste tijd murw worden gebeukt)

Er zijn zijn 2 argumenten die een verrassing voorspellen, voor de eerste gaan we terug naar het jaar 1992. In dat jaar wonnen de Denen verrassend het EK, nadat ze in eerste instantie niet eens kwalificatie hadden afgedwongen. De UEFA verbood op het laatste moment Joegoslavië deelname wegens de uitgebroken Balkanoorlog. De Deense voetballers werden bruut gestoord toen de meesten zojuist bezig waren met het aansteken van de barbecue op hun favoriete camping. Met een fles Carlsberg of een literblik Faxe in de hand. De legende van het Deens campingelftal was geboren dat nog meer glans kreeg doordat het pardoes Europees kampioen werd. Bovendien gebeurde dit in een finalewedstrijd tegen de Duitsers, het ’Danish Dynamite’ kwam tot een grote ontploffing.(noot: over die gemiste strafschop van Marco van Basten in de halve finale tegen de Denen hebben we het maar even niet……)

Voor het tweede argument gaan we weer terug naar 1992. In dit jaar zag Eriksen op 14 februari het levenslicht. Wel, dit kan toch geen toeval meer zijn. Christian was een baby toen hij – waarschijnlijk bij zijn ouders op schoot – zijn landgenoten zag zegevieren in de Zweeds stad Göteborg (26 juni 1992). Ook dit feit moet de Deense internationals moed en wilskracht verschaffen. Inmiddels zijn de Denen de underdog die voor hun collega zullen strijden totdat ze er bij neervallen. Met die Deense strijdlust zit het volgens mij wel geramd, helemaal als je je bedenkt dat de wedstrijd tegen Finland werd uitgespeeld zonder dat de Denen een eerlijke keus werd geboden. Ze werden er door de UEFA-bonsen ingetrokken, wederom een knaller van een blunder van het UEFA-bestuur onder leiding van die enge Sloveen Čeferin. Die hiervoor al de Oekraïeners schoffeerde door ze te verplichten hun tenue te wijzigen (zie artikel https://de-toestand-in-de-wereld.com/2021/06/11/uefa-voorzitter-ceferin-is-een-trouwe-bondgenoot-van-poetin-onaccepabel/ )

En misschien is er nog wel een derde argument dat een verrassing niet uitsluit. Eriksen is geboren op 14 februari, ook wel bekend als Valentijnsdag. Is dat niet de datum waarop velen uiting geven aan hun gevoelens van (anonieme) liefde? Zeker wel en daarom lijkt het me onder de gegeven omstandigheden toepasselijk de gehele maand juni uit te roepen tot Valentijnsmaand. Een ieder stuurt zijn/haar allerbeste (Valentijns)wensen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in Kopenhagen, waar Eriksen momenteel verblijft. Wedden dat de Denen dan Europees kampioen worden?

At the end of the day, it doesn’t matter who is scoring and who is not scoring. It’s about winning games. (Christian Eriksen, Deens profvoetballer, 1992 – )

Quote van de dag 14 juni 2021 van Christian Eriksen: ’ik wil weten wat er gebeurd is’” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s