UEFA-voorzitter Čeferin is een trouwe bondgenoot van Poetin. Onacceptabel!

Aleksandr Čeferin is Sloveen en de voorzitter van Europese voetbalbond UEFA, de organisator van de champions league bijvoorbeeld. Sloveens is een Slavische taal, net zoals het Russisch. Wat heeft dat nu weer met ijshockey te maken zult U zich wellicht afvragen.

Wel, misschien verklaren vorige feiten wel waarom de UEFA heeft besloten het Oekraïense voetbalelftal te straffen Helemaal als ik U vertel dat Čeferin in 2016 totaal onverwacht tot ’hoofdbobo’ van de UEFA werd verkozen. ’Onze’ Michael van Praag – oud-Ajaxvoorzitter – had voor de definitieve stemming de beste kaarten in handen, maar hij beleefde een afgang door de zijdeur. In de zogenaamde rokerige achterkamertjes had Čeferin de meerderheid van de stemmen binnengeharkt. Daarvoor had hij de steun van een aantal Oost-Europese landen nodig, vooral die van Rusland…..

In 2020 werd Čeferin zonder dat er een tegenkanidaat te bekennen was, herkozen. Sindsdien is hij hard op weg zijn macht uit te breiden, Hij durfde het zelfs aan om keiharde taal uit te slaan naar de voorzitters van de Europese topclubs die het in hun hoofd haalden buiten zijn medeweten een Superleague te willen introduceren. Uitdrukkingen als ’slangen’ en ’verraders’ waren niet van de lucht. ’So far so good’ zou je concluderen, maar er zit bij deze Sloveense advocaat wel een addertje onder het gras.

Want hoe haalt de UEFA het in hemelsnaam in zijn hoofd om het tenue van het Oekraïense voetbalteam – nota bene de eerste tegenstander van Oranje – op grond van protest van de Russische voetbalfederatie af te keuren? Het gele shirt bevat de topografie van de staat Oekraïne in ’stippellijntjes, inclusief de door Russen bezette Oost-Oekraïne en het Krim-schiereiland. Voorts prijkt op het shirt de volgende tekst: ’glorie aan onze helden’.

De UEFA vond die stippellijntjes geen probleem, maar de gevoerde slogan wel. De Russische voetbalbond had tegen de tekst geageerd die zou verwijzen naar de ’anti-Russische opstand’ in 2014. Het Maidanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev was in februari van dat jaar een (oorlogs)slagveld. In eerste instantie gericht tegen de pro-Russische president Janoekovitsj die zichzelf – en zijn oligarchen – verrijkte met behulp van maffiapraktijken en het land (deels) uitverkocht aan de Russen. Tijdens de dagenlange demonstraties kwamen meer dan 100 activisten om het leven. Europarlementariër, de VVD’er – wijlen – Hans van Baalen probeerde de activisten op het plein nog een hart onder de riem te steken, maar het was vergeefs. Sterker nog, het was olie op het vuur, want de belofte dat de EU wel zou komen helpen sloeg natuurlijk nergens op en was hét sein voor Poetin om hard in te grijpen. De oud KGB’er beschouwt de Oekraïne als zijn achtertuin, de rest van de geschiedenis kent U inmiddels….

’Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek’ en ’politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement riepen de Russische ’bondsbobo’s van de daken. En, ra, ra, hoe kon het ook anders, de klachten vonden gehoor bij de UEFA(club) van Čeferin cum suis. Het Russische protest werd toegewezen met als reden dat de slogan op het shirt ’duidelijk van politieke aard is’.

Geachte lezer, mag ik nu even los? Wat is dit nu voor krankzinnige conclusie die de UEFA trekt!? De slogan is a priori helemaal niet van politieke aard, hoe komt die rare Sloveen hierbij! Het is een algemene ’kreet’ die voor velerlei uitleg vatbaar is. Bovendien, er staat toch niet ’glorie aan onze Maidanhelden’ op het shirt? De term ’helden’ kan zo’n beetje aan alle personen refereren die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling en bescherming van Oekraïne. Bijvoorbeeld verpleegsters tijdens de Coronapandemie. Tot slot hebben in het openbaar Oekraïense internationals of andere Bobo’s/trainers van dat land geen specifieke groep aangewezen.

Natuurlijk zal een aantal Oekraïense voetbalsupporters de slogan als een ode zien aan de gestorven activisten van 2014. Maar dat is hun interpretatie, een ieder is vrij het zijne of het hare te denken van de gevleugelde telst. Maar voor Čeferin zijn zelfs ’Gedanken nicht frei’. De lezing van de Russische voetbalbobo’s – lees Poetin(getrouwen) – werd door de UEFA één op één overgenomen en het verbod van de tekst werd een feit.

Overigens zit er hier ook weer een (volgend) addertje onder het gras. Poetin interesseerde die ’heldentekst’ eigenlijk geen moer, zijn toorn was natuurlijk gewekt door die ’stippellijntjes’ en dan met name waar het de Krim betrof. In september zijn er parlementaire verkiezingen in Rusland en voor de Russische Pjotr met de pet wordt het weer tijd om de nationalistische kaart te spelen. De onderliggende Poetin-boodschap van dit protest is natuurlijk de volgende: de Krim = 100% Russisch! Maar Poetin kon natuurlijk niet in het geweer komen tegen de ‘stippellijntjeskaart’, de EU, de VS etc erkennen namelijk niet dat de Krim definitief Russisch is geworden. Dan maar een andere list verzinnen, zal de kleine Kremlinkapitein gedacht hebben…..

Čeferin bewees met zijn schandalige UEFA-besluit de noodzakelijke lippendiens aan die kleine ex KGB-agent, want wie had hem ook al weer in de hoogste Europese voetbalzetel gehesen? Het Nederlands elftal heeft recent een WK-kwalificatiewedstrijd gespeeld in een tenue met de volgende tekst: ’football supports change’. Dit was/is de boodschap van de oranje-spelers richting het regime in Qatar dat er met de mensenrechten zorguldiger moet worden omgesprongen. Stelt U zich voor dat de Oekraïense voetballers met zo’n shirttekst op de proppen waren gekomen voor het strakjes losbarstende EK.

Ik meen dat deze tekst nog verder in het verkeerde keelgat van de Poetinadepten was geschoten, Čeferin had er dan mooi mee in zijn maag gezeten. De wereldvoetbalbond – FIFA – is namelijk volledig akkoord met de ’Nederlands elftal-tekst’. Maar wedden dat hij zich ook hier wel weer had uitgeworsteld? Hij had dan met een uitgestreken smoel verklaard dat de slogan ’evident’ Qatar als onderwerp heeft en Qatar ligt nu éénmaal niet in Europa. Weg met het shirt dus!

Tot slot heeft Čeferin Oranje geen goede dienst bewezen. Die Oekraïners worden nu nog fanatieker en zullen de Nederlandse leeuw met huid en haar willen opvreten. Oekraïne één van de gemakkelijkste tegenstanders in ’onze’ groep, Frank de Boer? Ik dacht het niet……

’Ik vrees dat het vredesproces honderd stappen wordt teruggegooid’. (Oekraïens president Volodymyr Zelensky, 1 april 2021)

PS de UEFA wist al maanden dat Oekraïne in dit shirt zou aantreden, pas op het laatste moment werd de beslissing genomen om de ’slogan’ te verbieden. Goede timing van Čeferin. Of moet ik zeggen, van Poetin……???

UEFA-voorzitter Čeferin is een trouwe bondgenoot van Poetin. Onacceptabel!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s