’CDA’er en meesteroplichter Sywert van Lienden wordt CEO van Booking.com Nederland’

Is Sywert van Lienden, mede-programmaschrijver van het CDA en ’mondkapjesondernemer’ een doodordinaire oplichter? Zeker wel, maar niet omdat hij 9 miljoen Euro in de zak heeft kunnen steken. Deze winst behaalde hij met de verkoop van Chinese mondkapjes in de knotsgekke periode van de Coronavirus-uitbraak, medio maart vorig jaar. Van Lienden had ’uitstekende’ – politieke – contacten die hem in staat stelden momenteel Dagobert Duck uit te hangen.

Maar voor de transacties – en ook nog erna – gaf ’opiniemaker’ van Lienden hoog op over zijn altruïsme, hij zou de mondkapjes ’om niet’ leveren. De ijverige jongens en meiden van het platform ’Follow the money’ wilden wel eens weten of die Sywert de waarheid sprak (daarvoor had de Volkskrant al forse vraagtekens gezet bij de mondkapjesdeal).Niet dus, en niet zo’n klein beetje ook. In het Pinocchio-verhaal had die van Lienden te kampen gekregen met een neusgroei zo lang als de Zeelandbrug (noot: de brug is meer dan 5 km lang).

Sywert is officieel CDA’er, een verdwaald lid heeft inmiddels het royement van zijn partijgenoot aangekaart. Desgevraagd bevestigt het CDA-bestuur dat er ’serieus gekeken wordt’ naar  het verzoek. Inmiddels is er na het uitbreken van deze rel al weer heel wat water door de Maas gestroomd, maar ik heb nog nergens gelezen dat de mondkapjeskeizer uit het Christelijke bolwerk is gemieterd. Ik had als reactie hierop aanvankelijk nogal sterke uitdrukkingen in mijn hoofd, maar ik heb besloten eerst tot tien te tellen. Laat ik nu maar volstaan met de opmerking dat CDA-lid van Lienden de achterbakse schijnheiligheid tot norm heeft verheven. Of deze kwalificatie ook voor het CDA geldt laat ik aan Uw wijze beoordeling over.

Overigens, het blijkt nóg erger te zijn, van Lienden verklaarde tegen de pers dat hij van plan is een deel van zijn verdiende miljoenen – ping-ping in goed Chinees – aan goede doelen te besteden. Hoe is het mogelijk vraag je je af, elk greintje fatsoen en beschaving is deze non-valeur vreemd. PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken’s reactie op van Lienden’s vorstelijk idee wil ik U niet besparen: ’ik geloof er geen snars van’. Waarvan akte mevrouw Kuiken!

Het enige jammere voor de PvdA in deze zaak is dat de minister van medische zorg politiek verantwoordelijk was voor de mondkapjesinkoop. Martin van Rijn was de vakminister van dienst in de ploeg van Mark Rutte, terwijl van Rijn’s partij vanuit de Tweede Kamer oppositie voert. Beetje wrang voor de sociaal-democraten, maar de ambtenaren van het ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport – VWS – volgden vorig jaar een nog wranger smakende strategie op het gebied van het ’mondkapjes-inkoopprijsbeleid’.  VWS hanteerde in april 2020 voor alle leveranciers dezelfde bandbreedte: mondkapjes mochten maximaal tussen de 2,50 en 3 euro per stuk kosten, VWS-ambtenaren repten van marktconforme prijzen. Van Lienden verkocht zijn pallets mondkapjes voor 2,25 Euro per stuk en werd spek(ver)koper. Ambtenaren die zich bezighouden met inkoop van schaarse goederen, dat gaat natuurlijk per definitie mis. Maar zo erg mis? Voorgaand ambtenarengedrag valt niet meer onder blunders te scharen maar onder strafrechtelijk laakbare gedragingen. ’Marktconforme prijzen’, die ambtenaren denken zeker dat zij die kunnen voorschrijven, wat een infantiliteit!

De slangensluwe van Liende wurmde zich door middel van externe en interne contacten naar het ministerie en lachte zich – aanvankelijk – een kriek. Zelfs Pieter Omtzigt wist hij voor zijn karretje te spannen en prins Constantijn had complimenterende woorden in petto voor de ’belazeraar’ van CDA-signatuur. Prins Constantijn? De jongste broer van Willy is een liefhebber van moderne kunst, zullen we het daar maar bij houden, beste ’Tijntje’? Of heb jij soms geregeld dat dit addergebroed de deal ook nog voorgefinancierd kreeg? Wat nou ‘ondernemersrisico‘ Sywert? Zelfs dit valse argument nam het geachte CDA-lid in zijn mond……

Tja, wat moet die van Lienden nog, behalve op zijn financiële lauweren rusten? Welnu, ik heb nog wel een leuke functie in gedachten hoor, wat dacht U van CEO van Booking.com Nederland? De Nederlandse (grootste) tak met hoofdkantoor in de Verenigde Staten ontving vorig jaar zo’n 100 miljoen Euro Corona(staats)steun, maar keerde onlangs doodleuk 28 miljoen Euro aan bonussen uit aan 3 Amerikaanse bestuurders. Verantwoordelijk minister Koolmees was des duivels, maar wettelijk kan hij niks uitrichten. De bestuurders staan immers niet op de pay roll van Booking.com Nederland. Slim, slim, slim……

We spreken dus over een bedrijf dat Sywert past als een groene CDA-sjaal, ik heb hem in mijn rol als ’headhunter’ reeds aangeboden aan Booking.com. Wat de eerste beslissing van de kersverse CEO zal zijn? Zonreisjes voor een lage prijs aanbieden aan patiënten die weliswaar van Corona genezen zijn, maar nog diverse lichamelijke klachten ondervinden. Voorbeeld: 10 dagen all-inclusive 5 sterrenresort op Tenerife voor 199 Euro. Dat is toch een koopie?

Ja, dat is het inderdaad, maar achteraf zal naar verwachting blijken dat Booking.com deze arrangementen cadeau heeft gekregen van reisorganisatie TUI die daarmee probeert ’preferred partner’ van Booking.com te worden. Preferred partner? Die uitdrukking kent Sywert maar al te goed, bij het horen ervan beginnen zijn ogen al weer op te lichten. Inclusief dollartekentjes…….

Mijn artikel vat ik samen met de volgende ’one-liner’

Sywert van Lienden, valse KUKO, Schwieter op’!!! (noot: Charles Schwietert trad in 1982 na slechts 3 dagen in dienst te zijn geweest af als staatssecretaris, nadat hij onterecht in zijn CV gemeld had dat hij een doctorandustitel bezat. Bovendien vermeldde zijn CV dat hij de functie van luitenant had bekleed bij de krijgsmacht. In werkelijkheid was zijn hoogste rang die van Korporaal. Het is dezelfde schaamteloosheid die van Lienden aan de dag legt. Nogmaals: die CEO-positie bij booking.com is ’onze’ Sywert op het lijf geschreven! Vroeger noemden wij in het leger korporaals KUKO’s, er is weinig fantasie voor nodig om uit te vinden waar deze afkorting voor staat).

(noot 2: Op zijn LinkedIn pagina vermeldde van Lienden dat hij 4 bachelortitels heeft vergaard, dat bijken er in werkelijkheid maar 2 te zijn. Desgevraagd reageerde het ‘erudiete’ CDA-lid als volgt: ‘ Dat wist ik niet, ik kom nooit op LinkedIn’. Om vervolgens het aantal bachelortitels maar aan te passen naar 2. De overeenkomsten met Schwietert zijn verbluffend………

Nagekomen bericht. Booking.com heeft besloten om 65 miljoen Euro overheidssteun terug te storten, natuurlijk vanwege de (politieke) commotie die is ontstaan. Reactie van de Booking-woordvoerder: ’de mogelijkheid om terug te storten was altijd op tafel, maar we hebben de beslissing aanvankelijk uitgesteld totdat we in beter financieel vaarwater terecht zouden komen’. HALLO, waarom hebben jullie dan ÜBERHAUPT eerst 28 miljoen aan bonussen uitgekeerd? Het is dezelfde schaamteloosheid die van Lienden aan de dag legt. Nogmaals: die CEO-positie bij booking.com is ’onze’ Sywert op het lijf geschreven!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s