Hongaarse EK-voetbalkwis, of quiz. Of Kvíz?

Eindelijk een Engels ’leenwoord’ dat ook in Hongarije in zwang is geraakt, de quiz. In Nederland zijn de schrijfwijzes ’quiz’ en ’kwis’ officieel geaccepteerd, de laatste klinkt trouwens als een platitude (over leenwoorden gesproken….). In Hongarije worden alle leenwoorden natuurlijk meteen ’verhongaarst’, het leukste voorbeeld daarvan vind ik nog altijd het woord ’menedzser’. Als je het leest begrijp je de betekenis niet, dat komt pas bij het hardop uitspreken. Vandaar dat het ‘Engelse’ quiz meteen tot het Hongaarse kvíz gedoopt is. Overigens, quizzen bestaan niet meer, de meeste spelletjesshows zijn afgedaald naar een dusdanig banaal niveau dat alleen nog maar het woord ’kwis’ voldoet. Alhoewel  ’twee voor twaalf’ natuurlijk nog altijd het stempel ’quiz’ verdient.

Voetbal is sport en vermaak voor het ’gewone volk’, dus als er een voetbalkwis ’gespeeld’ wordt, voldoet de sjiekere versie ervan niet. De vraag welke voetbal(krijt)lijnen Diego Maradonna pleegde op te snuiven hoort natuurlijk in een kwis, in een quiz is de vraag welke natuurkundige in 1962 de Nobelprijs won passender. We gaan nu dus een kwis – kvíz – spelen en wel een voetbalkwis. Misschien leest U dezer dagen naar Uw smaak al teveel over het Nederlands elftal, maar Hongarije mag ook weer meedoen in het EK-hoofdtoernooi. Laten we eens checken wat U van het Hongaarse voetbal(elftal) weet. De Magyaren zijn ingedeeld in de gemakkelijkste groep, kleine landen als regerend Europees kampioen Portugal, Frankrijk en Duitsland zijn de tegenstanders. Kat in het bakkie dus, de volgende ronde halen lijkt me binnen handbereik voor the ’Mighty Magyars’. (Het is goed te weten dat ik ’even’ in de tijdmachine ben gestapt, terug naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw……)

Genoeg ’geloeld’ – zoals Ernst Happel het immer verwoordde – , U krijgt van mij 10 meerkeuzevragen, de juiste antwoorden vindt u in mijn volgende – te publiceren – artikel. Degene die alle 10 antwoorden goed heeft komt in een hoge hoed terecht. Daaruit trek ik de uiteindelijke winnaar die mag gaan strijken met de onsterfelijke eer. Geen fysiek prijsje erbij? Welnee, ik blijf wel de gierige Hollander natuurlijk, bovendien moet ik mijn geld al uitgeven aan die Oranje-parafernalia die nu overal worden aangeboden. En daarna moet ik nog Hongaarse voetbalshawls kopen met de tekst ’hajrá Magyarok’.

  1. Hoe gevuld mag het Puskás Ferenc-stadion in Boedapest tijdens wedstrijden raken? a)niet b) 40% c) tot de nok toe
  2. Welke Hongaarse voetballer was bijzonder teleurgesteld dat hij uiteindelijk toch niet opgeroepen werd voor het EK van dit jaar? a) Balázs Dzsudzsák b) József Kiprich c) Flórián Albert
  3. Hoeveel goals scoorde de Hongaarse bondscoach Marco Rossi rijdens het WK van 1982 in Spanje? a) 1, tegen Kameroen b) 0 c) 6
  4. Wie scoorde de belangrijke gelijkmaker in de laatste playoff-wedstrijd tegen IJsland? a) Ádám Szalai b) Loïc Nego c) Roland Sallai
  5. Wie is momenteel de beste Hongaarse profvoetballer? a) Nemanja Nikolics b) Gergő Lovrencsis c) Domimik Szoboszlai d) Willi Orbán
  6. Welke Hongaarse speler heeft zijn steun uitgesproken aan de LHBTI-gemeenschap? a) András Törőcsik b) József Kiprich c) Péter Gulácsi d) Péter Szijjártó
  7. Wie wordt in Hongarije beschouwd als de beste bondscoach van de laatste 30 jaar? a) Bernd Storck b) Erwin Koeman c) Pál Dárdai
  8. Wat was de naam van het vorige nationale voetbalstadion van Hongarije? a) Népstadion b) Nepstadion c) Olympisch stadion d) János Kádár stadion
  9. Wat was de eindstand van de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Hongarije in 2013? a) 3 – 3 b) 1 – 8 c) 8 – 1 d) wegens mist gestaakt
  10. Welk nationaal elftal haalde de hoogste score ooit rijdens een WK-voetbaltoernooi? a) Malta b) Joegoslavië c) Hongarije d) Spanje

Degene die de antwoorden heeft gegoogled wordt overigens gediskwalificeerd, ik heb van het Chinese Huawei de mogelijkheid gekregen op Uw scherm mee te kijken. ’Spieken’ wordt dus gesignaleerd én bestraft. Niet alleen volgt diskwalificatie, maar ook een taakstraf. Welke? Het verplicht bezoeken van alle volgende WK-kwalificatiewedstrijden – op eigen kosten – van Gibraltar. Als supporter wel te verstaan!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s