Quote van de dag 27 mei 2021 van Johan Derksen: ’ik ben klaar met ’het geouwehoer over Messi en Maradonna. Alles wat gebeurt is voorspelbaar’.

Na de ruzie vorig jaar met de ’neplachende’ Wilfred Genee besloot Johan Derksen een punt te zetten achter zijn optreden bij het ’cafébabbel’-programma Veronica Inside. Maar zonder Derksen is het programma nog geen stuiver waard, TV-baas John de Mol hield Derksen daarom streng aan zijn contract.

Maar het lijkt er nu toch op dat Johan Derksen ermee gaat kappen, in de zomer van 2022 is het echt klaar. ’Klaar’ is Derksen naar eigen zeggen ook met ’het geouwehoer over Messi en Maradonna. Alles wat gebeurt is voorspelbaar’. Deze ’Derksen-oprisping’vind ik uitzonderlijk tragikomisch. Precies de persoon die zijn hele leven heeft geschreven en gesproken over dit ’geouwehoer’ maakt in één klap zijn ’levenswerk’ onsterfelijk belachelijk.

Johan Cruijff meende al dat voetbal het meest belangrijke onbelangrijke is in een mensenleven, Johan Derksen doet hier nog een schepje bovenop. Hiermee bewijst de oud-voetbaljournalist zijn onbeperkt relativeringsvermogen, in feite geeft hij toe dat hij zich zijn godganse leven onledig heeft gehouden met herhalingen. (het doelpunt van Marco van Basten tijdens de EK-finale van 1988  heb ik ook al weer tig keer voorbij zien komen in de diverse media, maar dat terzijde).

Sigaar/snor had tijdens de Coronaperiode een onderhoudje met de Talpa-directie. Zou het geen goed idee zijn om in de voetballoze periode Veronica Inside ’om te bouwen’ tot een dagelijks praatprogramma over de actualiteit? Derksen zag daar wel brood in, maar zijn ’companen’ bij het voetbalprogramma niet. Wilfred Genee en René van der Gijp maakten terugtrekkende (voet)bewegingen en dat snap ik volledig. Dagelijks enigszins de ’toestand in de wereld’ becommentariëren is toch een beetje teveel van het goede voor deze heren. Hetzelfde geldt voor rasFeyenoorder Jan Boskamp en Wim Kieft. Prima lieden overigens, maar Johan overschatte hier toch een beetje zijn eigen collega’s. Wim Kieft die straks de landelijke verkiezingsresultaten in Duitsland duidt?

Maar Wilfred Genee zou toch een goede sparringpartner van Johan uit Grolloo kunnen spelen? Nou, nou, die Genee wordt naar mijn bescheiden mening zwaar overschat, bovendien gaf hij te kennen zijn radioshowtje op radio Veronica als commentaar op ’maatschappelijke ontwikkelingen’ te prefereren. Tja, ieder z’n smaak. Ik heb in totaal 4 keer naar dit radioprogramma geluisterd, de ’bedachte’ emotie, maar vooral dat gekunstelde (bulder)lachen deed me elke keer na 5 minuten al zo’n pijn aan de oren dat ik in arren moede maar een afspraak met mijn KNO-arts heb gemaakt.

Na zijn ’mediapensioen’ in de zomer van 2022 zal de voormalig Voetbal International-hoofdredacteur niet meer aan het ’circus’ deelnemen. Hoewel hij toegeeft dat een ieder die op de beeldbuis verschijnt ’hebberig’ en ’ijdel’ is en dat geldt niet in de laatste plaats voor hemzelf. Toch zegt Johan, ’ik ga het niet missen, want ik heb zoveel andere leuke dingen te doen’. Mmmh, we zullen het meemaken, eerst zien, dan geloven jongeman. Een ’Heintje Davids’effect sluit ik bij deze notoire sigarenroker geenszins uit, Derksen is namelijk regelmatig te betrappen op het duivelse genotsgevoel dat hem overkomt als ’correcte’ Bekende Nederlanders – bijvoorbeeld Arie Boomsma, DENK-politicus Azarkan – hem hevig bekritiseren. Volgens mij raak je daaraan verslaafd……

Desalniettemin wil Derksen na zijn ’actieve mediaperiode’ niet meer herkend worden op straat. Voor dit doel is hij zelfs bereid om zijn weelderige snor af te scheren. Of dit helpt? De notoire mopperaar zal naar alle waarschijnlijkheid zijn liefde voor zijn sigaar – Olifant matelieff – niet opgeven. Daardoor blijft hij met die knak in zijn hoofd én de sigarengeur te ’ruiken’ op meer dan anderhalfmeter afstand.

Hiernaast, de oude vos verliest dan wellicht wel zijn (snor)haren, maar niet zijn streken. Een muzikaal bluesprogramma op TV, is dat niet iets voor Derksen? Wat zeg je ervan John de Mol? Maar dan wel op Nederland 3, want ’commerciële kijkers’ weten niet eens wat het woord ’blues’ inhoudt. Jammer Sjon – zo spreekt Derksen zijn naam uit…. – , deze snor gaat aan jouw neus voorbij.

Ik ben blij dat ik niet meer achter die voetballers hoef aan te lopen, want dat kun je eigenlijk een volwassen vent niet aandoen, bedelend en smekend om een paar quotjes van een lul die eigenlijk niets te melden heeft (Johan Derksen, ’voetbaldier’, Heteren 1949 – )

PS op 31 mei wordt de door Michel van Egmond geschreven biografie van Johan Derksen ’aan de wereld’ getoond.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s