Vlier(bessen) of Bodza, van beide maak je siroop, of pálinka. Of jenever…..

De vlier, of in het Hongaars Bodza bloeit weer in Hongarije. Overal waar je gaat of staat in het Hongaarse land vind je de vlier(bessen)struiken, complete landerijen staan er vol mee. Maar de kans dat er één in een huistuin verdwaald is geraakt, is tevens levensgroot. Als de plant begint te bloeien – die tijd is nu! – kunnen de roomwitte bloemen met gele stampertjes geplukt worden. Vlierbloemen geven bedwelmende geuren af die goed tot hun recht komen in diverse toepassingen, in een siroop bijvoorbeeld.

Na het weken van de bloemen in water, aangevuld met suiker – en misschien een beetje citroen – heeft U weldra een fantastische ’softdrink’ binnen hanbereik. De bereide siroop lengt u aan met water of soda en met de beentjes op de terrastafel doet niemand U meer wat. Helemaal niet als er nog een scheut droge witte wijn aan wordt toevoegd, de zogenaamde bodzafröccs is dan compleet. Moet het Hongaarse weer wel meezitten natuurlijk, want de lente dit jaar gaf nog maar weinig aanleiding tot het aantrekken van een kleurige boxershort (of een kort zomerrokje natuurlijk….)

Het Hongaarse Bodza is ook een meisjesnaam, maar ik ken geen enkel lid van het vrouwelijke geslacht dat deze naam bij geboorte heeft gekregen. Honden worden nog wel eens begiftigd met deze naam en ik moet zeggen, het is de meest sympathieke Hongaarse hondennaam die ik ooit ben tegengekomen (noot: onze hond – of hondje – heet natuurlijk Bodza, verkleinwoord: Bodzi).

Op het eiland Terschelling groeien prachtige exemplaren van de vlier. Misschien was dat wel de reden voor distillateur Boomsma uit Leeuwarden om in de vorige eeuw vlierbessenjenever op de markt te brengen. Het drankje werd tamelijk populair, niet in de laatste plaats vanwege de ’Vlierbessen-luchtballon’ die geïntroduceerd werd tijdens één van de luchtballonfeesten nabij de Friese plaats Joure (zie foto boven). Er bestond zelfs een luchtballon in de vorm van de Boomsma vlierbessenfles, maar die kon ik in de gauwigheid niet vinden….

In Hongarije wordt van alle vruchten pálinkadestillaat gestookt, bodzapálinka heeft elke rechtgeaarde (Hongaarse) pálinkaliefhebber al eens op de tong geproefd. En daar zijn er tamelijk veel van in Magyarenland, de ontelbaar vele ’huisstokers’ op het platteland zijn daar het bewijs van….. Hiernaast bestaat er nog een wel zeer zeldzame specialiteit, de ’vlierbloesempálinka’, ofwel ’bodzavirágpálinka’. Je weet niet wat je proeft, de bedwelmende, bijna (parfum)geur explodeert in het neusorgaan bij het sniffen aan het pálinkaglaasje. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de naam Pálinka eigenlijk niet voor deze godendrank gereserveerd mag worden. Elke pálinka moet volgens de drankwet vruchten bevatten en dat zijn bloemetjes niet…

De Vlier heeft uiteraard tevens bovennatuurlijke krachten, heksen schijnen er niet van te houden bijvoorbeeld. En de vlierstruik in Uw tuin leidt de bliksem ook af. Met een omweggetje slaat deze niet bij U, maar bij de buren in, mooi meegenomen toch? Ik zit me ineens af te vragen, zou Arie Boomsma misschien ook allergisch zijn voor de vlier? In dat geval raad ik elke TV-show presentator die zo nodig Arie weer eens moet uitnodigen het volgende aan: als Arie weer schijnheilig uit zijn nek staat te kletsen, gewoon een glaasje vlierbessenjenever voor hem neerzetten. Na één slokje is het dan wel gedaan met zijn hypocriete branie. Mocht dit niet helpen, dan kan de TV-presentator in kwestie – bijvoorbeeld Charles Groenhuijsen of Astrid Joosten – alsnog besluiten tot het bekogelen van Arie met vlierbesjes die de oud Amerika-correspondent in één van zijn colbertzakjes heeft verstopt. Joosten verstopt de besjes tussen haar meegebrachte (extra) oorbellen natuurlijk. Wedden dat Boomsma meteen gillend naar zijn gereformeerde geboorte-eiland Marken terugrent?

Ook geneeskrachtige kwaliteiten worden aan de vlier toegeschreven, voor vastzittende hoest geen lepel Natterman siroop consumeren dus. Bodza(siroop) of Bodzatee werkt veel beter. Verder verlaagt Bodza de bloeddruk, gaat niersteenvorming tegen en is een wondermiddel tegen verkoudheid. Een welkom geneesmiddel voor Thierry Baudet dus, die een Coronabesmetting immers als een stevige verkoudheid heeft bestempeld. Thierry komt overigens in aanmerking voor heel wat sterkere geneesmiddelen in verband met zijn mentale gesteldheid. Maar dat terzijde….

Maar verrek, eigenlijk had ik dit artikel op 15 mei moeten publiceren, want dat is de dag van alle Bodza’s in de wereld. In Hongarije worden naamdagen nog altijd gevierd, maar ik moet eerlijk zeggen dat deze datum voor ons hondje Bodza me tot nu toe ontschoten was. 15 mei is trouwens ook een opmerkelijke datum voor Christenen. Op deze dag, in 1845 werden namelijk de eerste Nederlandse Baptisten gedoopt. Mooi toch, Arie Boomsma? Wat zeg je? Ooh, dat zijn geen gereformeerden. Ja, dan snap ik je afkeer van de vlier(bessen) wel…….

Tot slot nog een ongevraagd adviesje aan de heren Baudet en Boomsma:

De ware moed is niet alleen een (Boomsma vlierbessen-lucht)ballon om te stijgen, maar ook een parachute om te dalen (Ludwig Börne, Duits journalist 1786 – 1836)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s