Rotterdèm 2021, songfestival in een (zang)vogelvlucht

Geen woord over de Coronapandemie tijdens de marathonuitzending (of ik heb wat gemist) van het Eurovisie Songfestival, alleen dit feit al was een reden tot juichen. Buiten dat, fantastisch georganiseerd, hulde voor alle medewerkers en op de slotdag werd het  ’Manhattan aan de Maas’ nog prachtig geportretteerd ook. Een pleister op de wonde voor een mislukt Feyenoordseizoen…..(nagekomen bericht: Feyenoord heeft zojuist toch Europees voetbal gehaald, nog bedankt Dick Adcocaat! Succes met golfen en tennisen)

And here are the votes of the ’columnist jury!

 • Commentator Cornald Maas was weer in zijn element als waardige vervanger van de overleden ’Mr. Songfestival’ Willem van Beusekom. De bekende DJ en (mislukt) voetbalanalist Sander Lantinga is een prima jong, maar ik had toch duizend keer liever Gerard Joling als ’side kick’ gezien (of gehoord natuurlijk). Was ik tenminste nog een paar keer van mijn stoel gevallen van het lachen….
 • Jeangu Macrooy, de nederlandse inzending stelde teleur met de 23e stek, 11 puntjes maar en geen punten van het publiek. Prachtige positivo deze Macrooy, maar zijn ’Broccoli’-song had geen echte ’bite’. Te lang doorgekookt misschien?
 • De Italiaanse rock band Måneskin – klinkt trouwens Scandinavisch – won de trofee. De ’public vote’ bracht het viertal de overwinning, daarmee de betere mede-favorieten Frankrijk en Zwitserland achterlatend. ’Rock’n roll never dies’ schreeuwde de leadzanger extatisch uit. Nou, nou, met dit nummer? Dan moet ik eerst een snuifje cocaïne nemen. Het leek er op – getuige de beelden – dat Damiano David (de leadvocalist) er net zo over dacht…..
 • van de vier presentatoren sprong Nikkie – tutorialsde Jager er ver boven uit. De TV-camera is voor Nikkie uitgevonden lijkt het wel. Chantal Janzen is nog steeds een ’top-MILF’, maar degene die haar jurken heeft uitgezocht is vast geen familie van Giorgio Armani. En Edsilia Rombley? Prima gedaan, niks mis mee. Tenslotte Jan en Smit. Jantje vond ik wel aardig, maar Smit knauwde op z’n Amerikaans. Dan hoor ik hem nog liever op z’n ’Volendams’ presenteren…
 • Van de Rotterdamse dakconcerten was die van Teach-in volgens mij de leukste. met ’Ding-a-Dong’ won de band het songfestival alweer 46 jaar geleden. En alle oud-bandleden leven nog en gingen op hun manier door het dak.
 • België stuurde zwaargewicht, de band Hooverphonic naar de liedjesshow. De 19e plek was een beetje teleurstellend, maar het nummer dat de band bracht was dat nog veel meer. De titel van de song bevatte echter een opvallende waarheid: You’re in the wrong place’. Ongelooflijk, deze band heeft toch veel beter werk in de kast liggen?
 • Servië nog behandelen? Geweldige botoxlippen-hoerenkast uit Belgrado, hulde!
 • Azerbeidzjan dan? fantastische ’night clubladies uit Verweggistan!
 • Griekenland. Bij Stefania Liberakakis moeten we wat langer stilstaan. De geboren Utrechtse werd tiende en dat was reden tot uitzinnige Griekse vreugde. Stefania hangt al in de lucht, haar fans in Athene kunnen niet wachten haar te celebreren……. Haar song ’last dance’ was wat dunnetjes, maar als je nu over dansen zingt lieve Stefania, dan mogen we toch minstens een paar danspasjes van je verwachten? Het was ijdele hoop…..
 • De Noorse inzending. Wat ik me ervan herinner? Een jeugdige Freek de Jonge met Icarus-vleugels…
 • Duitsland werd een-na-laatste met het nummer ’I dont’ feel hate’. Nee, dat voel ik ook niet, wel ben ik verbaasd. De Duitsers presteerden het namelijk zelfs om maar liefst met twee grote dildo’s (zie boven) op te treden.
 • De mooiste titel van alle songs? ’Growing up is getting old’ van dat Bulgaarse meisje natuurlijk. Wat mij betreft krijgt ze de award voor de beste ’tegeltjeswijsheid’ ooit. In haar geval had het nummer trouwens beter ’Growing up is getting bigger’ kunnen heten. De Pyjama die het meiske droeg was namelijk nogal ’oversized’ uitgevallen.
 • Mijn favoriet? Zwitserland of Frankrijk met een bijzonder eervolle vermelding voor Oekraïne. Volgend jaar gewoon nog een keer meedoen met hetzelfde nummer en dan gaan we in 2023 met z’n allen naar Kiev. En gooien we en passant die Poetin ook uit de oost-Oekraïne. Gerard Joling heeft al beloofd zijn proppenschieter mee te nemen.
 • Tot slot mogen we James Newman niet vergeten, de Engelse vertegenwoordiger. Eindstand jury vote – public vote 0 – 0.  (Br)exit voor James, maar dat spoelde hij snel weg met een Heineken ’from the bottle’, een biertje dat zijn oorsprong vindt in een EU-land Mister Boris Johnson! U mag dit bier dan ook niet consumeren, behalve Heineken 0,0 dan

Het Eurovisie Songfestival: het meedoen (en meehossen) is belangrijker dan zingen……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s