Quote van de dag 19 mei 2021: ’Brazilie is een milieuschurkenstaat’

Was getekend, Marc Bessems Correspondent te Brazilië. ’Bekt’ geweldig, nietwaar? Tot nu toe had je schurken in diverse soorten en maten, maar milieuschurken van overheidswege?

Natuurlijk betreft het hier het rapaille in de slipstream van Brazilië’s president Jair Messias Bolsonaro. Messias? Tja, de president heeft Italiaans bloed, het zou me niet verbazen als zijn afstammelingen in het verre zuiden van Italië zijn geboren. En waarschijnlijk ‘vrome’ Rooms-Katholieken waren. Bolsonaro is ex-militair, is groot voorstander van particulier wapenbezit, meent dat het Coronavirus hooguit een kleine verkoudheid oplevert en heeft een zoon die nauwe banden onderhield met een moordenaarsbende. Verder is hij mordicus tegen abortus en heeft hij een broertje dood aan homoseksuelen (hij noemt zichzelf een trotse homofoob…).

Zijn minister van justitie hing zijn ministerspost vorig jaar aan de wilgen, nadat Bolsonaro voor de zoveelste keer had geprobeerd justitiële onderzoeken naar zijn 3 zoons te dwarsbomen. Allemaal vanwege corruptie en banden met gewapende milities, what’s new? Toch bepleit de Messias een strengere aanpak van de misdaad, wel misdaad die Bolsonaro minder bevalt natuurlijk. De militaire dictatuur tussen 1964 en 1985 wordt door de voormalige militair ook hogelijk gewaardeerd, zijn volgende uitspraakk spreekt wat dit betreft boekdelen: ’het probleem in deze periode was niet het martelen van tegenstanders, maar het feit dat velen in leven werden gelaten.

Bent U er nog? Gaan we verder met milieuactiviste Gretha Tunberg die door Bolsonaro werd gekenschetst als ’snotaap’. Tja, het Zweedse meisje is natuurlijk nogal tekeer gegaan tegen de verdergaande ontbossing van het Amazone-regenwoud. Nu blijkt dat dat minister van – nota bene – milieu Ricardo Salles zich mogelijk ook verrijkt aan de illegale houtkap van de Amazone. Onder zijn leiding werd er flink ’gekapt’ in de overheidsorganen die zich met milieubescherming bezighouden. Één kop is al afgehakt en dat is die van het hoofd van IBAMA, de departementale organisatie die ontbossing dient tegen te gaan.

Zou Bolsonaro ontevreden zijn dat de ontbossing van overheidswege slapjes worrdt aangepakt? Dit narratief wil hij wereldwijd graag ’zaaien’, maar ik geloof eerder het tegenovergestelde. Deze ’milieuschurk’ zit helemaal niet te wachten op tegengas in de exploitatie van het Braziliaanse regenwoud. De hele entourage van de Messias verdient zich het schompes aan de verkoop van tropisch hardhout en daarna aan de sojavelden die vervolgens worden aangelegd. Die soja is voor voor Europese afnemers bijzonder aantrekkelijk vanwege de relatief lage prijs. Voedselfabrikanten stoppen die soja in hun producten om nog maar te zwijgen over de boeren die hun koeien ermee voeden.

Daarom besloten supermarktketens als Aldi en Ahold-Delhaize maar eens in de pen te klimmen. Samen met een handvol andere grote bedrijven vragen ze de Braziliaanse regering dringend nieuwe wetgeving te heroverwegen die illegale grondtoeëigening in de Amazone legaliseert. Gebeurt dit niet dan zet Brazilië zijn handelsbelangen op het spel met de ondertekenaars. Eigenlijk analoog aan Israël’s tactiek in de bezette Palestijnse gebieden met dien verstande dat het in Brazilië niet de staat is die ’rechtmatig’ eigenaar van het (ontboste) oerwoud wordt, maar particuliere bedrijven. Die natuurlijk alle in handen zijn van de ’milieubende’ rond de Braziliaanse president.

Ziet U het vingertje van Appie Heijn (onderdeel van Ahold) al wijzen? Mooie stoere praat van de supermarktketen, maar het is allemaal gratuit. Op dit moment koopt Ahold niet rechtstreeks producten uit Brazilië, een concernwoordvoerder bevestigde dit maar al te graag. Het enige dat er nu nog aan mankeert is dat de AH-supermarktgevels binnenkort worden volgeplakt met de volgende tekst: Albert Heijn helpt het STOPPEN van onbossing Amazone-regenwoud! Toch denk ik dat dit iets te ver gaat voor Appie’s marketingafdeling, want hoe worden de Braziliaanse oerwoudvernietigers nu geboycot als er geen Braziliaanse biefstukken in de AH-koelvakken liggen en lagen. De Ahold-woordvoerder benadrukte: ’wij kopen geen rundvlees en soja in van de Brazilianen’.

Ja, dank je de koekoek, wat is die open brief aan die inbrekersclub van Bolsonaro dan waard? Allemaal kletspraat aan het adres van de kritische Nederlandse supermarktklanten. Wij zijn lekker milieubewuster dan Jumbo of Dirk, dat is zo’n beetje de AH-boodschap voor de bühne. En dat terwijl die Nederlandse biefstukken in het Appie-vleesvak daar zo mooi ’rood liggen te zijn’ vanwege die verrekt goede – en goedkope – soja welke die stamboekkoeien uit de Noordoostpolder maar al te graag hebben herkauwd.

Bij AH moet je op de kleintjes blijven letten. Vooral waar het om laag-bij-de-gronds gedrag betreft……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s