Wim de Bie vierde op 17 mei zijn verjaardag. En Máxima natuurlijk ook

Op 17 mei vierde de andere helft van het Simplisties VerbondWim de Bie – zijn 82e verjaardag. Onze – niet formele – Koningin Máxima mocht het vijfde kruisje achter haar naam zetten, voorwaar een memorabele dag voor die ontelbare Oranjeverenigingen die Nederland rijk is.

Zal golddigger Máxima op de hoogte zijn gebracht van het beste humoristische duo dat Nederland ooit heeft voortgebracht? Herman Tjeenk Willink was één van haar ’kwartiermakers’ voor een succesvol koninklijk verblijf in de Lage Landen, dus dat zit wel snor zou ik denken. Nee, dit denk ik natuurlijk niet écht, op het gebied van de ’s lands grote Humoristen zal ’de Tjeenk’ waarschijnlijk Toon Hermans aan de aanstaande koningin hebben geïntroduceerd. Om te eindigen met Freek de Jonge uiteraard, per slot van rekening is en blijft Tjeenk Willink een PvdA’er.

Manlief Willy heeft wel gedetailleerde kennis van het ’Koot en Bie-oeuvre’. In 2016 sprak hij de volgende slotwoorden uit na zijn bezoek aan Zwolle op Koningsdag: ’Zwolle zonder dollen, is een einde stad’. De tekst is afkomstig van de Elpee ’Mooie Meneren’, uitgebracht in 1982. Wim de Bie was verrast, van ’Zwolle zonder Dollen’ is bijvoorbeeld nooit een TV-opname gemaakt.

In Zwolle waren de organisatoren en de burgemeester verrukt, Willy had zelfs de moeite genomen om Zwolle met een gedenkwaardige quote te vereren. Wel, men heeft blijkbaar niet de moeite genomen om iets verder in de materie te duiken. Ik geef u het vervolg van de liedtekst: ’want ze houden niet van hollen, niet van grappen en van grollen, nergens anders dan in Zwolle gaan ze zo vroeg plat’. Toch niet zo flatteus voor de burgers van Zwolle Willie! Sterker nog, eigenlijk heb je die provincialen gewoon op z’n Haags een poepie laten ruiken.

Teksten van Koot en Bie zal Máxima waarschijnlijk niet debiteren, maar misschien heeft ze een andere ’quote’ in gedachten als uitsmijter voor haar vijftigste verjaardag. Dat wordt nog geen eenvoudige keuze, want de Koningin bekende al eens dat ze een brede muzieksmaak heeft, ze heeft geen specifieke voorkeuren. Toch heeft ze de naam van DJ Armin van Buuren wel eens laten vallen en da’s ook niet zo vreemd. Het Koninklijk paar beklom al vaker de podiumtrappen om naast Armin mee te dreunen op de ’sound of Armin’. Daarbij is het geluid wel eens weggevallen, Joost mag weten waarom…..

Welk nummer van Armin zou in aanmerking komen om geciteerd te worden door Hare Majesteit? ’Hoe het danst natuurlijk’, een muziekprojectje van Armin, Marco Borsato en Davina Michelle. Bij een bezoek aan het volgende provinciestadje, volgend jaar tijdens Koningsdag zal Máxima haar man de volgende tekst op melodieuze wijze voordragen: Wil je weten hoe het danst zonder mij? Misschien heb je meer balans zonder mij, als het moet zet ik een stapje opzij, als het beter, als dat beter is. Woorden met verschillende cryptische boodschappen, dat zal ’m leren die Willy!

Wat kan Wim de Bie hier tegenover stellen? Die keuze is snel gemaakt en daarom vraag ik beleefd aan Wim of hij nog één keer de ’Pieter van Vollenhoven-rol’ zou willen spelen. In het verleden heeft de Bie ’sophisticated’ pianowerk afgeleverd inclusief zang en grote oren. De tekst wil ik niet verklappen, U kunt aan het einde van dit artikel klikken op het muzikale meesterwerk. Ik denk overigens dat Hare Majesteit als fanatieke dansliefhebster moeilijk de juiste pasjes zal weten te vinden op het ritme van de Bie’s pianospel. De sirtaki komt al helemaal niet ter sprake al was het alleen maar om een – redelijk recent – mislukte Griekenlandvakantie.

Máxima, Gia mas! Weet U wat deze wijze van Grieks proosten letterlijk betekent?

About us’ ofwel ’over ons’. Vraag is of deze ’toast’ van toepassing is op het Nederlandse Koningspaar of slechts gaat over Máxima zelf. Als pluralis Majestatis…..

Zal Wim de Bie na de laatste pianoaanslag nog een mooie ’felicitatiezin’ in petto hebben voor de jarige Koningin? Ik heb er wel eentje gevonden van de oude meester: ’Ik zal van je houden, een liefde lang’.

Ook één met een redelijk cryptische inhoud……

PS heeft U het ’Máxima-interview’ van Matthijs van Nieuwkerk gezien? Is het charmeoffensief gelukt? Mwaah, niet echt. Meestens nietszeggende antwoorden, vooral waar het dat Griekenlandreisje betrof. De Koningin verweerde zich door te melden dat reizen naar Griekenland officieel ’mocht’. Ja Max, maar dat betekent nog niet dat je ’moet’ afreizen naar je mooie villa. Helemaal niet als vlak daarvoor Rutte en de Jonge iedereen in het land zeer dringend op het hart had gedrukt om zoveel mogelijk thuis te blijven. Conclusie is dat de Rijksvoorlichtingsdienst – RVD – alweer een bok heeft geschoten, voorgaande uitspraak hadden deze ’Royal spindoctors’ toch ietsjes anders moeten ’spinnen’. Die RVD is tegenwoordig geen Koninklijke knip voor de neus meer waard.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s