Virgil van Dijk niet naar EK, Arjen Robben (misschien) wel?

Eerst maar eens het treurige nieuws. Virgil van Dijk is één van de beste verdedigers in het huidige profvoetbal, hij heeft het in zich om legendarisch te worden. De knieblessure die hem overkwam tijdens de wedstrijd Liverpool – Everton (17 oktober jongstleden) houdt hem echter nog steeds ’aan de kant’. Net nu het EK voetbal voor de deur staat……

Van Dijk hakte volgens eigen zeggen zelf de knoop door, het EK voetbal dat in juni aanvangt komt te vroeg voor de aanvoerder van Oranje. Bijzonder spijtig. ik denk dat de ’persoonlijkheid’ van de Liverpool-verdediger node zal worden gemist. De leidersrol zal door een andere speler moeten worden opgepakt, kandidaten hiervoor zijn echter niet te bespeuren. Matthijs de Ligt misschien? Mwaah, nog een beetje jong, bovendien is zijn club Juventus bezig aan een rampenseizoen. Oudgediende Daley Blind dan? Mwaah, is niet echt een leiderstype en komt terug van een blessure. Georginio Wijnaldum dan maar? Hij is toch zo’n beetje de huidige ’stand-in’-captain nu zijn Liverpoolmaatje gewdwongen aan de kant zit. Mwaah, niet echt overtuigend in een leidersrol, bovendien vind ik hem het afgelopen half jaar nu niet de centrale motor waarop Oranje draait.

Gelukkig hebben we een ’standvastige en overtuigende’ bondscoach – Frank de Boer – die ’van plan is met zijn elftal veranderingen in gang te zetten in Qatar’ , waar in 2022 het WK wordt georganiseerd. Ja, ja, veranderingen teweeg brengen, zonder dat het Nederlands elftal reeds plaatsing heeft afgedwongen. Deze ongeloofwaardige en merkwaardige uitspraak deed de Boer ook nog eens vlak voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd, uit tegen Turkije. Ok, de mensenrechtenkwestie in Qatar aanroeren is belangrijk, maar NIET vlak voor een sleutelwedstrijd in Turkije. Fout, fout, fout, en dan heb ik het nog niet eens over de Boer’s gestamel over de met ’bloed aan de paal’ gebouwde stadions. Juist Frank de Boer had met zijn in het verleden verdiende Qatarse oliedollars heel anders met deze kwestie moeten omgaan. Bijvoorbeeld door zijn ’mensenrechtenpersconferentie’ na de match tegen Turkije te plannen.

Frank is een alleraardigste vent, maar op geen enkele manier te vergelijken met Ronald Koeman of Louis van Gaal. Hiernaast helpt het ook niet mee dat zijn trainerscarrière de laatste jaren enigszins in het slop is geraakt. Na debacles bij Internazionale Milan en Crystal Palace nam de Boer de wijk naar de Verenigde Staten. Bij Atlanta United was hij redelijk succesvol, maar moeten we die Amerikaanse voetbalcompetitie nu echt serieus nemen? De Boer teert nog altijd op zijn Ajax-successen, maar dat Ajaxkrediet is een keer ’op’. Frank wacht al een tijdje op verse (bit)coins.

Daarvan wil hij een grote berg opstrijken, om te beginnen met een succesvol EK. De druk op zijn schouders wordt immens, het Nederlandse voetbalvolk hunkert naar Oranje-voetbalpalmares. In een dergelijke stresssituatie komen ’leaders – en losers’ – altijd boven/onderdrijven. Het wordt de ultieme lakmoesproef voor Frank deze zomer, ik vrees nu al met grote vrezen. Nederlanders in het algemeen en voetballers in het bijzonder zijn eigenwijze ’wezens’ die bij onvrede/slechte resultaten als kikkers uit de kruiwagen dreigen te springen. Voor Frank de Boer geldt niet alleen het adagium ’de boel bij elkaar houden – van oud PvdA – leider Job Cohen – , nee, hij dient een onoverwinnelijke sfeer te creëren. Dit lukte Louis van Gaal in 2014 uitstekend door met ’zijn’ elftal bijna de finale van het WK in 2014 te bereiken. Met het ’materiaal’ dat van Gaal tot zijn beschikking had was dat een prestatie van formaat. Want spelers als Martins Indi en Ron Vlaar waren niet eens van Europese klasse.

Kwalitatief zit het momenteel bij Oranje dan misschien niet 100% snor, maar er is voldoende stootkracht om een puik resuultaat neer te zetten van de zomer. ’We’ missen alleen nog een leider op en/of rond het veld. Daarom is de ’optie Arjen Robben’ zo slecht nog niet. De geboren Bedumer (Groningen) nam in oktober 2017 officieel afscheid van het Nederlands elftal en in 2018 van het (Duitse) clubvoetbal. Maar naar voorbeeld van Heintje Davids kon de kleine Groninger het toch niet laten en trok zijn voetbalkicksen weer aan. Dit seizoen was hij bij zijn oude liefde Fc Groningen bijna continu geblesseerd, maar vorige week waren er weer prachtige flitsen te bewonderen van de dribbelaar pur sang.

Op de vraag van een NOS-reporter of hij bij 100% fitheid bereid zou zijn om het Oranje-shirt weer aan te trekken antwoordde Robben positief. ’Zijn stoutste dromen’ zouden dan in vervulling gaan. Desgevraagd antwoordde Frank de Boer het volgende op deze flirt: ’zeg nooit nooit, maar voor nu sluit ik het uit’. Prachtige abracadabra nietwaar? Morgen kan de Boer’s mening dus weer anders zijn, da’s eigenlijk de boodschap die wordt afgegeven door de bondscoach.

De hamvraag is of Arjen nu moet worden opgenomen in de selectie of niet. Wat mij betreft meteen! Robben is alleen al in de kleedkamer een inspirerend figuur en bovendien als pinchhitter in te zetten. In de laatste twintig minuten of zo, als er wat geforceerd moet worden. Ok, ok, maar wie komt dan op de afvallerslijst terecht? Wat dacht U van een Ryan Babel? hem bedanken we netjes voor alle verdiensten met een nieuw kleurspoelinkje (voor in zijn haar). Verrek, maar dat is nog niet eens nodig, vanwege de Coronaperikelen mogen alle deelemende voetbalteams hun selectie met 3 voetballers uitbreiden, van 23 tot 26.

Frankie jongen, opgelost dit dilemma! Je hoeft niet eens iemand weg te sturen. ’Er hoeven geen radicale veranderingen te worden aangebracht’ (zoals in Qatar) in je selectie. Gewoon doorgaan met ademhalen, kalmpies an, zo breekt het lijntje niet. Als het lijntje onder Frank de Boer maar geen slap koord zal blijken te zijn….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s