’Nederlander eet meer Vegaburgers, maar ook meer Vleesburgers……’

Ik begin meteen met een kleine nuancering van de kop van dit artikel. Tussen 2009 en 2016 was er een daling van de Nederlandse vleesconsumptie, vanaf 2016 is er weer een stijging te constateren. Verantwoordelijk hiervoor is voornamelijk de horeca, ’gevoed’ door toenemend toerisme. De cijfers zullen er daarom voor 2019 wellicht ietsjes anders uitzien, want een T-bonesteak verorberen in ons favoriete eetcafé zat er de afgelopen tijd niet in……

Maar als we straks weer in comfortabel in onze ’modus vivendi’ terugvallen worden we weer lekker ’flextariër’. Thuis consumeren we een vegaburger of een spaghetti bolognese zonder vlees, in het restaurant of eetcafé bestellen we stante pede een kogelbiefstuk. Of een schnitzel met het formaat van een deurmat. Ja, ja, we zijn zo consequent als Trump tijdens zijn Amerikaans presidentsschap…

39 kilo vlees werd er in 2019 per capita ’verkauwd’, een halve kilo meer dan het jaar ervoor. Dat is toch een flinke hoop stukken van dode dieren, nietwaar? Zowel vleesburgers, kippenpoten als biefstukken waren populairder dan ooit. ’Kiloknallers’ promoten in de supermarkt mag al een tijdje niet meer, toch zie ik de goedkope gehaktreclames van Lidl nog regelmatig verschijnen in de diverse media. Ho, stop, supermarkten zijn nog steeds vrij om te kiloknallen, maar doen dat niet meer vanwege het feit dat – onder andere – de stichting Wakker Dier deze terminologie – waarschijnlijk met de salmonella-bacterie – heeft besmet. Ach, dan kopen we toch gewoon 2 kilo drumsticks voor de stuntprijs van 5,49 Euro? Deze week in de aanbieding bij supermarkt Dirk bijvoorbeeld…..

Wakkere dieren kun je die 200 miljoen kippen die jaarlijks worden geconsumeerd moeilijk noemen, ik vraag me werkelijk af welke ’topmarketeer’ deze naam voor de gelijknamige stichting bedacht heeft. ’Stichting Dood Dier’ klinkt toch veel schokkender en allitereert ook nog. ’Anyway’, Nederlanders willen nog maar niet wakker worden, maar er gloort nu toch enig licht aan het einde van de ’slachttunnel’. Volgens een recent Nielsenonderzoek eten Nederlanders de meeste vleesvervangers van Europa, hè. Hè, eindelijk goed nieuws van het vegetarische front.

Maar niet te hard gejuicht, beste dierenvrienden, want het aandeel vlees ten opzichte van vegetarische vleesvervangers is nog steeds 97,5%. Die 2,5% kunnen we vergelijken met het verorberen van 9 vegaburgers op jaarbasis. Maar OK, je moet ergens beginnen, 1 vegaburger per Nederlander per week moet toch te doen zijn? Maar of daarmee de consumptie van het aantal dode dieren afneemt? Ik waag het te betwijfelen….

Zo gezond zijn die vegaburgers trouwens niet, ze bevatten bijvoorbeeld teveel zout, te weten 1,4 gram per 100 gram hamburger. Het Voedingscentrum houdt een maximumhoeveelheid van 1,1 gram aan, Uw bloeddruk zal van zo’n vegaburger waarschijnlijk dus niet meteen spectaculair dalen. Wat waarschijnlijk wel daalt is Uw humeur als we de prijsverschillen tussen de verschillende burgers in ogenschouw nemen.

12 diepvrieshamburgers (840 gram) kosten deze week 1,79 Euro  bij – wederom – supermarkt Dirk. Bij de – zichzelf als supergoedkoop aanprijzende – Jumbo kost zo’n zelfde pak 1,99 Euro. 77% fijngesneden kippenseperatorvlees, dat is wat deze burgers onder andere bevatten. Seperatorvlees? Beetje macabere term als je je realiseert dat bij het slachten van de kip vroeger of later de ’kippekop’ inderdaad gesepareerd wordt van de ’kipperomp’…

Dan snel naar de Vegaburgeraanbiedingen. Eerst maar weer even bij super Dirk een kijkje nemen. Wat nu, voor de kiloknaller-aanbieding van 1,99 Euro heeft U maar liefst 4 Garden Gourmet Burgers in Uw winkelkarretje liggen. Met de vermelding dat het hier helaas slechts een gewicht van 180 gram betreft. Da’s meer dan 4 keer duurder dan die kipseperatorburger! Tel uit je verlies in dit geval.

Waarschijnlijk zult U als vegetarische grachtengordelaar op de volgende manier reageren: tja, je moet wat voor het mileu/klimaat over hebben, bovendien wordt hiermee het aantal geslachte dieren beperkt. Dat laatste is overigens nog maar de vraag, met het eerste argument ben ik het natuurlijk van harte mee eens.

Het enige is dat deze levens/voedingswijze wel een redelijk gevulde portemonnee veronderstelt en juist in deze Coronatijd raakt deze bij veel landgenoten leger en leger. En voor velen was die beurs vóór de pandemie ook al niet overmatig gevuld en vaak gefabriceerd van ’uienleer’. Bij opening van de portemonnee is er namelijk regelmatig sprake van een spontane huilbui…….

Op een heleboel mensen maken enkel de ervaringen van hun portemonnee indruk. (Peter Sirius, Duits dichter 1858 – 1913)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s