M6, Mooiste Magyaarse Autosnelweg?

De mooiste Hongaarse autosnelweg is uiteraard de M6. Waarom? Als de vehikelbestuurder vanuit Pécs naar Boedapest de weg opdraait heeft hij/zij het rijk alleen. Volledig relaxed kan er ’gestuurd’ worden tot de rand van Boedapest waar onverbiddelijk de MO – de ring van Boedapest – wacht. In veel gevallen kan er meteen achter een vrachtwagen in de file worden aangesloten……

Richting het zuidwesten van Hongarije is vrachtverkeer zeldzaam. Logisch, want veel economische activiteiten zijn er in dit landsdeel niet te vinden en doorsteken naar Kroatië is er ook (nog) niet bij. Toch is er enige beweging, volgens mediaberichten is men nu toch echt begonnen aan de voorbereidingen om het traject tussen Mohács en het Kroatische OsijekEszék – te ontsluiten. Vanaf daar kunt U dan op de snelweg verder Kroatië inrijden. Bijvoorbeeld naar de Dalmatische kust. Wanneer de heuglijke ontsluiting gevierd zal kunnen worden staat nog in de sterren geschreven, al dan niet waarheidsgetrouwe berichten spreken van een periode van twee jaar. We’ll see……..

Tot dat moment blijft de M6 een El Dorado voor elke automobilist. Daarna zal het transitverkeer wel een ’boost’ krijgen, maar waarschijnlijk niet zo intensief worden als op de M5. Dit is de snelweg Boedapest – Szeged – Belgrado die in het begin van het millenium nog ophield bij Kiskunfélegyháza. Het was ook de enige snelweg waar tol werd geheven dat via een Hongaarse firma zijn weg vond naar de Franse leidinggevenden……. Die tol was torenhoog, waardoor er nog minder voertuigen op de M5 waren te signaleren dan op de huidige M6. Voor de liefhebber met een gevulde portemonnee was de M5 in die tijd een racebaan zonder weerga. De snelweg gaat dwars door het Hongaarse platteland – az Alföld -. er is dan ook geen heuveltje te bekennen. En ook bijna geen bochten, waardoor de maximumsnelheid van elk scheurijzer getest kon worden. Ook ik heb mij hieraan bezondigd, those were the times, my friend!!!

Die tijd is definitief voorbij, meestal is het op de M5 nu: tuffen achter een Turkse vrachtwagen. Het transitverkeer vanuit de Balkan en Turkije verloopt tegenwoordig voor een groot deel via deze verkeersader. Een andere belangrijke transitader is de M3 die richting het noordoosten kronkelt. Om bij de grens van Oekraïne uit te komen. Ten noordoosten van Boedapest is er inderdaad sprake van een prachtig heuvelachtig – bochtig – parcours dat vlak langs de Hungaroring leidt. Daarna wordt het weer platter en worden de vrachtwagens ook minder talrijk. Tja, Oekraïne is nu niet bepaald een bestemming waar momenteel burgers met een welgevulde beurs leven. Integendeel zelfs….

De M1 is uiteraard de eerste snelweg van Hongarije. met de bouw werd begonnen in 1964. Maar pas in 1994 werd het grensplaatsje Hegyeshalom bereikt, waar aangesloten kon worden op de Oostenrijkse A4. Ik kan me nog herinneren dat we als kinderen in de (begin) zeventiger jaren in alle staten waren toen we eindelijk een Hongaarse snelweg konden opdraaien. De vreugde was echter van korte duur. Het baanvak bedroeg nog geen 20 kilometer en werd bereden door met maximaal 80 km/h pruttelende Wartburgs en Trabants, die uiteraard zonder uitzondering op de linkerbaan vertoefden. De autoventilator moest meteen naar stand 0 gedraaid worden en de autovensters konden ook meteen omhoog. Anders was een tweetakt-uitlaatgasvergiftiging een feit geweest……

Nog meer interessante Hongaarse autosnelwegen? De M7 moet natuurlijk nog behandeld worden. Inmiddels is deze vanaf Boedapest langs het Balatonmeer uitgebouwd tot Kroatië (en Slovenië). Tot 2004 was het eindpunt Zamárdi (aan de Balaton), U weet wel, waar die muziekfestivals plaatsvinden. Pas in 2008 werd de Kroatische grens bereikt, daarna kon/kan er snel richting Zagreb en de Dalmatische kust gekacheld worden. Tot in het begin van het millenium was het rijden op de M7 een ’opschuddende’ ervaring. De rijbaan bestond namelijk niet uit asfalt maar uit betonnen platen die om de haverklap zorgden voor schokken die letterlijk door merg en been gingen. Trabantreizigers kwamen na een weekend Balatom immer met een knallende koppijn thuis. Veroorzaakt doordat hun hoofden om de twee seconden tegen het Trabantdakje stootten, maar ook het overmatig drankgebruik tijdens het weekend droeg hier natuurlijk aan bij……

De vergezichten vanaf de M7 zijn ’by far’ de mooiste. Zowel op het Balatonmeer zelf, maar soms ook richting het (zuidelijke) binnenland. Bovenstaande foto ergens op M7 is toch een juweeltje? Weet U misschien waar deze brug/viaduct zich bevindt? Antwoorden gaarne vermelden in de reactie-rubriek van dit artikel (of op Facebook). Uit de goede antwoorden zal ik één winnaar trekken. De prijs? Een gratis ritje in een 45 jaar oude Trabant tijdens de vrijdagmiddagspits op de M0. Nou, wie durft?

Er is maar een ding erger dan rijden met een caravan: rijden achter een caravan.(Marc Callewaert, Vlaams criticus 1927 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s