’Du Bayer? Of Dubaier’. Oktoberfest verhuist naar Dubai

Het is rampzalig, het Oktoberfest in München is voor de tweede keer op rij afgeblazen. wederom geen ’Blasmusikanten’ in de feesttent van brouwerij Hacker-Pschorr (anno 1417). En natuurlijk moeten de ruim 5 miljoen bezoekers ergens anders hun Maß – de traditionele literpul – zien te bemachtigen. Om nog maar te zwijgen over het gemis van de kermisattracties zoals de traditionele ’Schiffschaukel’.

Maar de liefhebbers hoeven niet te treuren, want Dubai neemt de honneurs gaarne waar dit jaar. Een 100% bevestiging van organisator Charles Blume heb ik nog nergens gelezen, maar de man die tevens de Berlijnse kerstmarkt organiseert is er (halal) heilig van overtuigd dat hij dit kunststukje zal verwezenlijken. De planning is dat het ’Arabische’ Oktoberfest parallel gaat lopen met de World Expo die in het najaar tevens in Dubai wordt georganiseerd. En niet voor een periode van krap 3 weken – zoals in München -, nee, nee, het moet natuurlijk allemaal grootser en meeslepender in dit land van de olie-soepjurken. Van begin oktober tot eind maart 2022 zullen de tapkranen openstaan met vocht gebrouwen volgens het Deutsches Reinheitsgebot.

Celebreties als Arnold Schwarzenegger, Pamela Anderson and Steven Seagal zullen acte de présence geven. Waarschijnlijk zullen ze trots poseren voor de langste bierbar van de wereld, 60 meter lang maar liefst. Ik zie het kiekje al voor me, Pamela languit liggend op de bar met ’The Terminator’ and Seagal staand op een houten barkruk. Geen van deze drie bekende ’wereldburgers’ heeft bij mijn weten een Duits paspoort, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien, de Oostenrijker Schwarzenegger zal zich voor de gelegenheid graag presenteren als een ’Modelbayer’, gekleed in Lederhose met een geblokt Bauernhemd.

Intussen is de directeur van het Münchener Oktoberfest, Herr Clemens Baumgärtner razend. Hij vindt het idee om het festijn in Dubai te organiseren ’ absoluut absurd’ en zal er (juridisch) alles aan doen om de organisatoren te dwarsbomen. Herr Charles Blume zal dat allemaal ’Wurst zijn. In een verklaring meldt hij dat het bierfeest zal plaatsvinden zonder samenwerking met de stad München. Bovendien merkt hij op dat er geen behoefte bestaat aan goedkeuring door de Münchener autoriteiten.

Wauw, liters bier door je keel laten klokken in een biertent op Arabisch grondgebied? Waar alcoholconsumptie volgens de Islam een doodzonde is? Welja, waarom niet? Organisator Blume heeft de kool en de geit al bij voorbaat gespaard, want alcoholconsumptie wordt alleen mogelijk op het festivalterrein. Bovendien worden de bezoekers met shuttlebusjes van en naar het feestgedruis gevoerd en ze mogen zich niet  op straat vertonen in ’downtown Dubai’. Blume meent dat op deze manier zowel de Duitse ’Kultur’ als de cultuur van de Emiraten worden gerespecteerd.

Ja Herr Baumgärtner, van deze kant zou U de zaak ook kunnen bekijken. Beschouw het als het grootste compliment voor het traditionele Oktoberfest. De aantrekkingskracht van het jaarlijkse feest in München wordt er alleen maar groter door, want al die Aziaten, Chinezen komen daarna allemaal naar Bayern om het feest in zijn ’echie’ mee te maken. Als we de toeristenstroom uit China richting Europa extrapoleren komen er over 5 jaar in totaal 500 miljoen Chinese toeristen naar Europa. En die willen graag een grote pul bier bestellen bij een blonde, rondborstige ’Dirndl’ gekleed in een traditioneel (kort) leren rokje….

Kortom, Herr Direktor Baumgärtner heeft ’keine Ahnung’ van marketing. Hij krijgt een gratis grote reclamezuil, nota bene midden in een ’islamitische woestijn’ waar bier officieel op de zwarte lijst staat. Meteen vervangen voor een directeur met een andere naam, bijvoorbeeld Herr Biergärtner. Die nieuwe directeur gaat dan uiteraard naar de opening van het Dubaier bierfestival waar hij het eerste vat aanslaat en het historische ’O’zapft’ uitroept.

Of ik van plan ben naar Dubai af te reizen in oktober? Zeker wel, ik neem zelfs mijn ski-uitrusting mee. In de snikhete woestijn is er in een speciaal gekoelde hal immers de mogelijkheid op vers geprepareerde sneeuw een afdalinkje te maken. Op die manier sport ik mijn ’bierkater’ snel uit mijn liif. En ’s avonds met een shuttlebus weer naar het festivalterrein. Alleen een BVO – Biertje Voor Onderweg – zit er dan niet in. Tja, je moet de tradities van een Islamitisch land toch respecteren nietwaar?

De uitdrukking BVO heb ik overigens van André Hazes geleend, André zorgde altijd voor wat blikjes Heineken bier. Voor onderweg…… Daarom zou hij bij leven nooit naar Dubai afreizen, dus doe ik het ook maar niet. Bier consumeren, maar alleen in een ommuurd reservaat? Da’s geen Biergarten, maar een Tiergarten…….

Lieber Herr Gott, gib mir Durst, alles andere is mir Wurst

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s