Herman – ’de Tjeenk’ – Willink, ’onze’ Pater Patriae

Herman Diederik Tjeenk Willink is een telg uit een oud patriciërsgeslacht, bestaande uit onder meer bestuurders, uitgevers en zelfs een enkele gynaecoloog. De Tjeenk Willinken, Hollandscher dan Hollands zou je kunnen zeggen en misschien was dat de reden dat de Argentijnse Máxima eerst bij Herman in de leer moest om de Nederlandse staatsinrichting onder de knie te krijgen. De huidige wederhelft van Koning Willy heeft aan Tjeenk Willink’s lessen in ieder geval een spraakgebrek overgehouden. Máxima, in de Spaanse taal converserend is prettig om naar te luisteren. Haar gebruik van de Nederlandse taal geschiedt echter op ’fout geaffecteerde’ wijze, zelfs haar mondhoeken trekken naar beneden als ze zich van Koninklijke kaktaal bedient.

Willink’s mondhoeken stonden waarschijnlijk ook niet in de ’lachstand’ toen hij maar weer eens als informateur uit de mottenballen werd gehaald. Zelfs zei hij daar medio maart nog het volgende over: ‘het is volgens mij armoede als je moet constateren dat je alleen bij een 79-jarige kan uitkomen’. Tja, je zou  Willink met recht als ’beroepsinformateur’ kunnen omschrijven vanwege zijn voorbereidende rol in de coalitieonderhandelingen van 1994, 2010 en 2017. En nu moest de nestor een nooduitgang zien te vinden in de jungle die een mooie benaming heeft gekregen: ’preformatietrauma’.

En heeft ’de Tjeenk’ – zijn koosnaam – de uitgang gevonden? De meeste Nederlandse media vinden van wel. Zijn belangrijkste conclusie in het eindrapport: ’Rutte zou bij de meeste partijen het vertrouwen in hem kunnen herstellen’. Ja, ja, slim en sluw spel van de ’preformateur’ hoor! Juist vorige week bleek uit de vrijgegeven notulen van de Ministerraadsvergaderingen dat niet alleen Mark Rutte zich schuldig had gemaakt in het ’klein houden’ van Tweede Kamerleden. Bijna alle ministers tapten namelijk uit hetzelfde afschermende vaatje als de zo geplaagde premier. Welk vocht er zich in dat vaatje bevond? Mort Subite bier natuurlijk….

De oplossing werd Tjeenk willink dus op een presenteerblaadje aangeboden, zo’n cadeautje kon hij niet laten lopen. ’De premier is niet de enige drager van de huidige bestuurscultuur’ verklaarde Willink met gedragen stem. Ja, zo kan ik het ook hoor ik U al denken. Soit, de politieke partijen kunnen het weer over de inhoud hebben en de eventuele coalitie-combinaties onderzoeken. Maar de grijze eminentie had nog wel een paar leuke uitsmijters.

De opdracht aan alle politici is om aan het volgende motto te voldoen: ’de overheid doet wat ze zegt en zegt wat ze doet. Hé, hadden we deze one liner niet al eens eerder gehoord? Zeker wel, wat dacht U van ene Pim Fortuyn? ’Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe’ waren zijn gevleugelde woorden en die hadden begin 2000 nogal wat impact op het Nederlandse politieke landschap. Ook hier speelde Tjeenk Willink dus leentjebuur met een enigszins populistische tekst die je niet zo snel van een Meester/eredoctor zou verwachten.

CDA-leider Wopke Hoekstra kan opgelucht adem halen, de kans dat de traditionele bestuurderspartij in de oppositie terecht komt is fors kleiner geworden. Ziet U Wopke al samen met Pieter Omtzigt 4 jaar in de Tweede Kamerbankjes voor zich? Ik niet, volgens mij wordt dat een Mort Subite…. Hoekstra was trouwens één van de grote pleitbezorgers om de PvdA’er Tjeenk Willink in te zetten, want zoals hij bijna panikerend verklaarde: mensen moeten even stoppen met kakelen’. Ja ja, Hoekstra’s pogingen om Omtzigt te ’sensibiliseren’ vallen natuurlijk niet in de categorie ’kakelen’. Waarin dan? Politieke chantage……

Of dat kabinet Rutte IV er nu alsnog komt? Ik zal het U nog sterker vertellen, we zullen in de toekomst zelfs verblijd worden met een kabinet Rutte V. Hoe ik dat weet? Wel, de voorspellende elementen bevinden zich altijd in de details. Tjeenk Willink is getrouwd met Quintus Marck (zie foto boven) en toevallig is de betekenis van Quintus de volgende: de vijfde……..Pas na meer dan twintig jaar een relatie met Quintus genoten te hebben durfde Willink het aan om met hem in het huwelijksbootje te stappen. Waarom het huwelijk zo lang op zich liet wachten?

Voorkom altijd dat iemand zich gedwongen voelt snel ja te zeggen, dan zegt hij nee  (Herman Tjeenk Willink, ’beroepsinformateur’, 1942 – ) 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s