Boris Johnson wilde dat stofzuigerfabrikant Dyson beademingsapparatuur zou produceren

Nee, bovenstaande zin is niet bedoeld als ’Boris Johnson-grap’, er is hier geen sprake van luchtfietserij of gebakken lucht. De warrige haardos Boris die probeert de Britse Prime minister te spelen is (alweer) terecht gekomen in een soap. Wel een soap die verstrekkende gevolgen voor hem kan hebben.

Onruststoker en oud- Johnsonadviseur Dominic Cummings is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de compromitterende zaken die Johnson nu voor de voeten worden geworpen. Cummings staat bekend als een hork van een vent die tijdens zijn adviseursschap veel invloed op Johnson kon uitoefenen. Hij had zich bewezen als dé ’Brexit-campaigner’ met zijn sluw bedachte slogan ’take back control’. Onder andere deze valse truc luidde het einde in van het Brits EU-lidmaatschap. Dit succes kon Cummings al verzilveren op de dag dat Boris Johnson Prime Minister werd. Hij werd nog die dag aangesteld als Johnson’s belangrijkste raadsman.

Cummings. die ook bekend staat als ’Master of dark arts’ bleek geen blijvertje te zijn. Aangesteld in de zomer van 2019, maar in november 2020 kon hij zijn biezen alweer pakken. Dominic liet een enorme ravage achter, tientallen politici – niet alleen van de oppositie – en regeringsmedewerkers slaakten een zucht van verlichting toen ze Johnson’s secondant zijn boeltje zagen oppakken.

Ik geef U enkele ’wapenfeiten’ van de ’zwarte ridder’. Cummings was nog maar net in functie of hij ontsloeg zonder medeweten van minister van financiën Sajid Javid één van diens naaste medewerkers. De vrouw in kwestie werd op instigatie van de ’Beul van Johnson’ door de politie uit het pand Downingstreet 10 gekwakt. Javid hield het nog een paar maanden vol als minister maar gaf uiteindelijk de pijp aan Maarten. Verder meende Cummings dat de lock downmaatregelen op een ieder van toepassing waren behalve op hemzelf natuurlijk. In mei 2018 reisde hij met zijn vrouw per auto vanuit Londen naar Durham en terug (800 km) wat op zichzelf al als een fagrente schending van de Coronaregels kon worden aangemerkt, Later kwam boven tafel dat bij Cummings’ gezinsleden sprake was van Coronaverschijnselen in de betreffende meimaand wat tot quarantaine-verplichting  had moeten leiden. ’had moeten’ ja……………………

Johnson had zich verrekend, de Britse premier vond die ’fout gebekte’ adviseur een prima partner, maar daar dachten zijn meeste medewerkers en politieke Tory-vrienden toch iets anders over. D(ominic)exit became also reality. Types als Cummings zijn doorgaans wraakzuchtiger dan Graaf Dracula, het was een kwestie van tijd dat Cummings zijn oude baas een hak zou zetten. Voor ons, argeloze media-consumenten is het nu al smullen geblazen met deze vileine soap.

Eerst liet Cummings lekken dat Johnson de miljardair James Dyson vorig jaar heeft verzocht beademingsapparatuur aan de Britse gezondheidszorg te leveren. Does it ring a bell? Dyson is een prachtig stofzuigermerk dat de wereld in snel (zuig)tempo heeft veroverd. Maar, maar, stofzuigers zuigen toch lucht – en stof – in plaats van dat ze lucht met veel zuurstof in longen blazen? Geen probleem voor de 72-jarige James Dyson, hij zou op verzoek van de Britse regering binnen 10 dagen een beademingsapparaat ontwikkelen waar je ’U’ tegen zegt.

Achteraf bleek inderdaad dat onze Boris zijn maatje James dringend verzocht heeft dit project ’asap’ op te zetten. Dyson ging akkoord nadat Johnson toezegde enkele belastingproblemen voor de stofzuigerfabrikant op te lossen. Verder nog lekken die hoogstwaarschijnlijk uit Cummings’ koker komen? Jawel. wat dacht U van deze? De Prime minister zou hebben gezegd ’dat hij liever zou zien dat de lijken zich met duizenden tegelijk opstapelen dan dat hij een derde lockdown in Engeland moest afkondigen’. Vooral de linkse politici en pers waren in alle staten. Je kon Cummings achter het behang bijna horen grimlachen.

Natuurlijk ontkende Cummings dat hij achter deze onthullingen zou zitten. Maar na zijn ontkenning meldde hij en passant wel dat Johnson het plan had opgevat om op illegale wijze zijn ambtswoning te verbouwen. ’In fact’, met behulp van partijdonateurs. Resultaat is dat Johnson meteen heeft afgezien van zijn dagelijkse persconferenties. Zijn warrige haardos moet nu even ’uit de wind’.

De moraal van dit verhaal? Johnson heeft zich ontpopt als een actuele versie van het personage Theofiel Boemerang in de Suske en Wiske stripreeks. Theofiel is een soort colporteur die van alles aan de man probeert te brengen. Zijn bekendste verkoopwaar betreffen stofzuigers die hij met zijn snelle praatjes probeert te slijten. Theofiel is zowel stuntelig als frauduleus, in sommige afleveringen heeft hij zelfs een uitgesproken schurkerig karakter.

Enige gelijkenis met Boris Johnson zal U toch niet ontgaan zijn. Pas maar op Boris-boy, die Cummings is nog maar net begonnen! Ik hoor de boemerangs al suizen in de verte…..

PS Hoeveel beademingsapparaten James Dyson daadwerkelijk heeft geleverd? 0,0……….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s