Steun voor de Monarchie daalt (van 75% naar 58%), steun voor Republiek (relatief) het grootst bij CDA-kiezers

De conclusies van bureau Ipsos zijn onverbiddelijk, in één jaar tijd daalde de steun voor de Monarchie onder de Nederlandse bevolking van 75 naar 58%. Koning Willy moet zich toch enige zorgen gaan maken, als deze trend zich doorzet komt de 50% wel degelijk in zicht. Dat ’kantelpunt’ is overigens eenvoudig te bereiken. Hoe? Bijvoorbeeld als Willy er per ongeluk zou uitfloepen dat hij zijn vrouw niet meer zo goed kan ’sensibiliseren’.

Alle Griekse speedbootjes op een stokje, de Ipsos-meting toont aan dat leden van het Koningshuis nu echt op hun tellen moeten gaan passen, zelfs Máxima’s ’ratings’ laten een dalende lijn zien. Nog ’maar’ 68% van de ondervraagden is tevreden over haar optreden, dat was vorig jaar nog een stuk hoger. Voornaamste reden van de ’schokkende resultaten’ is het Griekenlandreisje van vorig jaar dat op een ramp uitliep. Juist op het moment dat Mark Rutte en Hugo de Jonge extra bewegingsbeperkende maatregelen hadden aangekondigd en een ieder op het hart drukten om toch vooral huis en haard niet te verlaten.

Onze Koning die meermaals heeft verklaard meelevend en betrokken te willen zijn met de Nederlandse bevolking stapt juist op zo’n tijdstip in het vliegtuig richting de Griekse zon? ’Beetje dom’ natuurlijk. Máxima was tijdens Willy’s openbare mea culpa letterlijk sprakeloos.  Maar sprakeloosheid was ook mijn deel, toen ik de bovenstaande tabel op me liet inwerken. Van politiek links tot rechts is onder de kiezers nog steeds een meerderheid voor continuering van de monarchie. Zelfs SP-stemmers zijn grotendeels ’oranjeklanten’, dat zou je in eerste instantie toch niet verwachten van de voormalige Mao-adepten.

O ja, waar ik sprakeloos van was? Van de CDA-resultaten natuurlijk! 70% van de Christen-democratische achterban kleurt oranje en daar is natuurlijk niks vreemds aan, maar wel dat CDA-kiezers relatief het meest tegen de monarchie ageren. Maar liefst 25% van de CDA’ers meent dat Nederland beter af is met een republikeinse staatsvorm. Zelfs D66 en SP worden voorbij gestreefd! Hoe moeten we deze Ipsos-meting nu duiden?

Met één uitdrukking zou ik zeggen en die is ’totale verwarring’. Aan de ene kant is het CDA een traditionele regentenpartij die zich immer in het middelpunt van de macht wil nestelen. Maar tegenwoordig staat het CDA ook voor de ’tegenmacht’ met als boegbeeld ene Pieter Omtzigt. Dit alles toont het grote schisma waarin de Christendemocraten zich overigens al jaren bevinden. Progressieve en conservatieve krachten zijn nog altijd verenigd in de grote ’C’ van het CDA. Of moet ik zeggen ’gevangen’?

Ik vrees voor de partij(bestuur)leiding – die onlangs is onthoofd – het laatste. Er zijn steeds minder CDA-Christenen te vinden in de polder en de overgeblevenen lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Of zijn inmiddels naar ’elders’ vertrokken, in hun geval meestal naar de ChristenUnie, D66, of naar ’systeemrivaal’ VVD.

De onvolprezen Dries van Agt kon het zich nog permitteren om ’over’ links of ‘over’ rechts te gaan, het CDA stond immers jaren in het centrum van de politieke macht. Maar ook toen al was het CDA een Januskop, er is echter één groot verschil met het zoete CDA-regentenverleden. Van die grote Januskop is nu niet meer veel over dan een klein plat hoofdje. Platgeslagen door een mede-partijlid, Pieter Omtzigt genaamd.

Ik weet niet of die Pieter een republikein is, maar als hij op die trom gaat slaan heeft hij op voorhand al 25% van het CDA-electoraat te pakken. Hiernaast was Omtzigt na de recente verkiezingen goed voor 5 van de 15 CDA-zetels vanwege de aan hem toegekende voorkeursstemmen. Da’s samen al bijna 10 zetels Pieter. Dus? Zet ’m op!

Over de huiskleur van de nieuwe Omtzigt-partij kunnen we het snel eens worden, die wordt namelijk WIT. Van WITHEET, weet U wel……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s