De PC Hoofttractor, ook wel bekend als Hummer is ’back’

Goed nieuws voor Wesley Sneijder en Arnold Schwarzenegger, de Hummer is back. De ’Terminator’ was de meest in het oog springende ’Hummerdriver’, hij was gek op dat uit het Amerikaanse leger stammende vehikel dat brandstof slurpte als een zandbaggerpomp van de firma Boskalis. Wesley is een klein kereltje – 170 cm – wat misschien een verklaring is voor zijn liefde voor de PC Hoofttractor. René van der Gijp – lachebekje en voetbalanalist – vermoedde dat de autozitting door Wesley uit zijn Hummer was geschroefd, vanwege het feit dat hij met gemak staand achter het stuurwiel kon plaatsnemen….

In 1998 was het Emile Ratelband die als eerste een Hummer uit de Verenigde Staten liet importeren. Dat was in het geheel niet verwonderlijk, de ’positiviteitsgoeroe’ bevond zich toen hoog boven de grond in de door hem zelf opgeblazen luchtballon. Die daarna knapte als een verjaardagsballonnetje en grappig genoeg gebeurde hetzelfde met de ronkende Hummer. In het jaar 2006 meldt General Motors – GM – de Hummer definitief uit productie te nemen. De succesformule is uitgewerkt, vooral in Europa slaat de stemming om. Het van origine militaire terreinvoertuig wordt gekwalificeerd als asociaal vanwege zijn giga brandstofverbruik en giga verschijning. De PC Hooftstraat bezoekende nouveau riche moet weer op zoek naar een nieuw auto-speeltje.

In 2009 vindt GM een gegadigde voor het Hummermerk, driemaal raden waar die vandaan komt. Heel goed, China! Één of andere machinebouwer leek het wel een aardig idee om een Amerikaans legermerk binnen te hengelen, maar deze poging strandde. De almachtige Chinese communistische partij verleende geen vergunning voor de aankoop, ik heb een donkerbruin vermoeden wat hier achter zat. Al die Chinezen vinden het ’kicken’ om zich te vereenzelvigen met de Amerikaanse levensstijl en die zou met Hummerproductie in China meer dan ’gematerialiseerd’ kunnen worden. Een Amerikaanse Hummer voor een prijs die bereikbaar zou worden voor de nieuwe ’middenklasse-Chinees. Of moet ik zeggen de nouveau-riche Chinees? Maar dit laatste klinkt vast te ’bourgeois’ voor Xi Jinping cum suis. Amerikaanse ’burgerlegervoertuigen’ in de straten van Shanghai? De Chinese politbureauleden haalden er waarschijnlijk hun neus voor op……..

In arren moede zette GM het merk in 2009 maar op een bestofte plank, totdat iemand het lumineuze idee kreeg om het merk te revitaliseren en wel met een (elektrische) accu en elektromotor. 1.000 Paardenkrachten levert de nieuwe terreinwagen die garanderen dat de Hummer binnen 3 seconden naar bijna 100 km/u sprint. Wauw, dat klinkt toch geweldig, nietwaar Wesley? Een ’bonk’ van een vierwieler die als een Elon Muskraket uit zijn sloffen schiet zonder dat er uitlaatgassen worden uitgeblazen. De Amsterdamse PC Hoofstraat kan zich weer opmaken voor deze nieuwe speeltjes!

Er is echter één ’maar’, de introductie in Europa laat nog even op zich wachten, vooralsnog geniet Schwarzenegger exclusiviteit. Dat zal Emile Ratelband waarschijnlijk tandenknarsend aanhoren, maar misschien kan Yolante Cabau van Kasbergen uitkomst bieden. Na haar scheiding van Wesley verhuisde ze naar Los Angeles, dus kan ze bemiddelen in de export van twee elektrische Hummers. Één voor Emile en één voor Wesley. Ik adviseer de oud-voetballer om er als surprise meteen maar 3 exemplaren van te maken. Surprise? Ja, Wesley doet er verstandig aan een Hummer te offreren aan Yolante, als een soort ’Wiedergutmachung’. Want volgens het kwaliteitsblad Privé offreert Sneijder nog veel meer, namelijk zijn hand. Waarmee hij haar voor de tweede keer ten huwelijk zou willen vragen. Of het met een Hummer lukt? Misschien met een roze strik er omheen en een CD van Baas B in de muziekrecorder. Baas B? Tja, een oude scharrel van Yolante……

Vergeet ik bijna de tweede ’maar en die is van een ander kaliber. Om die 1000 PK te kunnen genereren heeft GM maar liefst 3 elektromotoren ingebouwd die gelaad worden door reusachtige accu’s. Ach, groene stroom genoeg voorhanden natuurlijk, dus die elektro-Hummer is natuurlijk milieuvriendelijk. Met dien verstande dat nog lang niet alle energie ’groen’ is, zelfs groen gelabelde energie kan deze claim veelal niet hard maken. In 2020 kwam – slechts – een kwart van alle stroom die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bronnen. In dit deel bevindt zich tevens wind(molen)energie waarover felle discussies gaande zijn. Betreft het hier namelijk werkelijk 100% groene energie of niet?

Wat hier ook van zij, feit is dat de Hummer een boel stroom verbruikt en daarmee meer dan een gemiddeld automobiel bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Want wie kan mij garanderen dat die drie Hummer-elektromotoren niet worden aangedreven door stroom uit een kolencentrale?

Beste Wesley, misschien toch maar een ’Smart’ aan Yolante aanbieden? En doe maar een cassettebandje van Jantje Smit in de recorder……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s