Quote van de dag 22 april 2021: ’Lokboa’s voelen niet goed’

Was getekend, Eus Peters directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het eerste beeld dat bij me ’opkronkelde’ was dat van een grote wurgslang. U weet wel, zo’n boa constrictor die in zijn geheel een wrattenzwijn kan opslokken. Maar nee, het ging natuurlijk om de zogenaamde Buitengewoon Opsporingsambtenaren BOA’s -die worden ingezet om de veiligheid te handhaven, verdachten aan te houden, iemands identiteit te controleren, processen-verbaal op te maken en boetes uit te schrijven.

In een aantal (grote) gemeentes worden de BOA’s echter ook ingezet om winkeliers uit te lokken de Coronaregels te overtreden. Hè, zult U zeggen, in Nederland? Wel wis en zeker, er zijn niet veel gemeentes die deze praktijken hardop durven te bevestigen, maar Breda is er één van.

BOA’s doen zich voor als klant en proberen met valse voorwendsels/smoesjes een winkel te betreden zonder dat er voordien een afspraak is gemaakt. Tot 28 april aanstaande mogen klanten immers alleen bij ’niet-essentiële’ winkels shoppen als er eerst een afspraak is gemaakt. De winkelier die zo’n ’stille’ toch binnenlaat komt er doorgaans af met een waarschuwing. Bij een volgende overtreding wordt wel een boete van 4.000 Euro opgelegd. Er zouden zelfs bij de eerste overtreding al boetes zijn uitgedeeld.

Volgens Eus Peters werden de ’lokactiviteiten’ de laatste weken toegepast in meerdere gemeentes. Wel, één bevestigde gemeente – namelijk Breda – is er natuurlijk al één te veel. Die arme retailers bijten al sinds vorig jaar op een houtje en nu worden ze ook nog eens in de val gelokt. Driewerf schande! Was de Bredase burgemeester Paul Depla – nota bene van de PvdA – wel van deze verderfelijke praktijken op de hoogte? Zo nee, dan moet hij binnen zijn gemeentelijke organisatie eens iemand goed op zijn/haar flikker geven, want de eerste verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid in een gemeente is de burgemeester. Zo ja, dan is Depla geestelijk danig in de war en dient hij op non-actief te worden gesteld. En dat terwijl hij nog zo goed het brisante ’field lab-probleem’ wist op te lossen. In Breda zou Radio 538 een groot testevenement – field lab event – organiseren, maar in verband met hevige protesten gaf de burgervader geen vergunning af.

Trouwens, gingen die BOA’s niet hun boekje te buiten? Valt ’uitlokken tot een overtreding/misdrijf’ wel binnen de functieomschrijving van deze handhavers? Het zou alleen binnen ’het handhaven van de veiligheid’ kunnen passen. In een land als China is dat helder, daar kan dit uitlokgedrag met gemak door de beugel. BOA’s zouden daar overigens nog tot veel verdergaand intimiderend gedrag mogen overgaan. Wanneer? Als de communistische partij dat wil…..

Maar beste burgemeester Depla, we leven niet in een Chinese dictatuur, maar nog steeds in een relatief vrij westers land. BOA’s zijn formeel niet eens gerechtigd om aan uitlokking te doen. De opsporingsambtenaar dient zich immers altijd ongevraagd te legitimeren indien hij/zij in de uitoefening van zijn/haar functie optreedt. Maar dit is nog niet eens mijn grootste grief.

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat lokale verantwoordelijken voor veiligheid het in hun hoofd halen om dergelijke onwettige, onbeschaafde en onbeschofte opdrachten aan BOA’s te verstrekken?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s