’Huawei kon alle mobiele gesprekken bij KPN afluisteren, ook van de premier’

Ere wie ere toekomt, hulde aan de Volkskrant. Medewerkers wisten de hand te leggen op een geheim intern KPN-rapport – van Capgemini – uit 2010 waarin the smoking gun’ van de Chinese communistische partij op schokkende wijze werd aangetoond.

ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd’ , dat zijn dé steekwoorden uit het rapport. Die slaan op die zogenaamd onafhankelije telecomgigant Huawei. Zowel binnen KPN als uit China kon Huawei ALLE KPN-mobiele nummers afluisteren. Hiernaast had het Chinese telecombedrijf toegang tot de database van – door de Nederlandse justitie/politie goedgekeurde – afgetapte telefoonnnummers. Zo konden zelfs de telefoongesprekken van verdachte criminelen worden gevolgd en natuurlijk die van premier Balkenende. Alsmede – en dat lijkt me veel ernstiger – de telefoongesprekken van Chinese dissidenten en Oeigoeren die in Nederland verblijven. Of moet ik zeggen verbleven……?

De Capgemini onderzoekers komen tot de volgende conclusie: ’Huawei gedraagt zich in relatie tot KPN niet als een betrouwbare partner.’ Een wel zeer eufemistische gevolgtrekking naar mijn smaak. Niet alleen bewijst Huawei zichzelf als onbetrouwbare partner, maar bovenal als een zwaar criminele. Zelfs de Nederlandse overheid moet dit in de gaten hebben gekregen. Het Britse Vodafone levert immers al jaren de mobiele communicatiediensten voor de Rijksoverheid. Ra, ra, hoe zou dat. nu toch komen?

Huawei reageerde op de Volkskrantpublicatie op zijn ’Mao’s: ’ Huawei-medewerkers hebben geen toegang gehad tot het netwerk en de data van KPN, noch gegevens onttrokken aan dat netwerk’. Dit was uiteraard te verwachten, maar niet van KPN. Die flikte namelijk hezelfde trucje als Huawei: ’in alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen getroffen richting de leverancier.

Vooral de laatste zin getuigt van een onbegrensd – communistisch – cynisme. Het Franse Capgemini is sinds 1883 actief en heeft een grote naam in bijvoorbeeld communicatie, ICT en consultancy. Met een ’slavisch’ handgebaar wordt het – door KPN zelf bestelde – rapport onder het vloerkleed geschoven. Overigens gebeurt dit nu ten tweeden male, de KPN-directie bleef immers oorverdovend stil toen men in 2010 het Capgemini-rapport aangeboden kreeg.

Zes Chinese Huawei-medewerkers konden volgens Capgemini in het hart van het KPN-telecomnetwerk koekeloeren. zij zaten met hun vingers bovenop de switches, vitale onderdelen die nummers met elkaar verbinden. Tot overmaat van ramp waren deze ’spionnen’ ook nog gewoon in dienst van KPN, hoe idioot wil je het hebben? Nee, reageert KPN – weer op z’n Mao’s – , deze medewerkers hadden geen expliciete autorisatie’, ze zijn dus niet in staat geweest om hand- en spandiensten te verlenen met betrekking tot afluisterpraktijken. KPN ontkent hiermee dus gewoon wat in het Capgemini-rapport zwart op wit wordt beweerd én gestaafd. Je zou bijna denken dat KPN-directieleden chantabel zijn. Misschien ligt er wel ergens een beeldopname op een Chinese plank waarop te zien is hoe één van de KPN-topmannen wulpse dames verwent in een jacuzzi-bad, ergens in een tophotel te Peking. Dit acht U een tendentieuze en aanmatigende opmerking? Wel, het is niets vergeleken bij de giftige mist die KPN nu verspreidt…..

Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs is zeer verontrust, de ’smoking gun’-uitdrukking kon uit zijn mond worden opgetekend. Zijn meest opmerkelijke uitspraak: Als je nu nog Huawei in je telecomsystemen opneemt zet je willens en wetens de deur open naar China’. Jacobs is tevens lid van de Cyber Security Raad, een onafhankelijk adviesorgaan van de regering. Daarin heeft – Oooh, hoe toevallig… – ook zitting ene Joost Farwerck, in het dagelijks leven KPN-bestuursvoorzitter. Jacobs lijkt mij een’vaderlijk’ figuur getuige zijn volgende verklaring: de Raad zal KPN niet ter verantwoording roepen. Maar ik verwacht wel dat Joost op dit artikel wil terugkomen. Mijn reactie hierop? Ik acht het geenszins uitgesloten dat de Chinese communistische partij tevens pikante foto’s in een Mingvaas bewaart van deze meneer Jacobs. Wederom een laag-bij-de-grondse opmerking van mijn zijde? Ik accepteer Uw oordeel. Maar in alle eerlijkheid meneer Jacobs, dit is om toch om te huilen!

Het Agentschap Telecom, de toezichthouder van de Nederlandse telecomsector geeft ons – argwanende burgers – gelukkig de gemoedsrust waar we zo naar verlangen. In een verklaring meldt de toezichthouder het volgende: ’we gaan nu eerst kijken of de huidige maatregelen van KPN voldoen aan alle eisen voor een veilig netwerk’. Wat? Nu pas? Ik moest eerst mijn ogen uitwrijven voordat de essentie van deze verklaring tot mij doordrong. Het is overduidelijk dat tot op de dag van vandaag de Nederlandse mobiele telefoongebruiker TOTAAL vogelvrij is. Onze naïeve en nalatige overheid én toedekkende KPN’ers dragen hier keurig zorg voor.

Overigens maak ik me al geruime tijd geen enkele illusies. Ieder telefoongesprek dat ik voer, elke wind die ik laat op internet (e-mail, Facebook, Googlen etc) staat ergens in de wereld op een server. Te ge(mis)bruiken indien daar belang aan wordt gehecht. Door een overheid, of door een firma die uiteraard voor persoonlijke informatie een bedragje over heeft….

Laten we ons niet met een kluitje het riet insturen, natuurlijk heeft niet alleen Huawei toegang tot allerlei persoonlijke gegevens, hetzelfde geldt voor andere Telecomproviders. Want die zijn al tijden geïnfiltreerd door veiligheidsdiensten uit de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, China, Israël etc etc. Ik sluit zelfs niet uit dat mijn telefoondata op een server staan ergens in  – pak ’m beet – Djibouti.

Maar dat betekent niet dat we die Chinezen vrij baan moeten geven zodat ze zonder noemenswaardige inspanningen ’onze’ complete datacommunicatie binnen kunnen hengelen. ’Het Gele Gevaar’ is een term die in zwang kwam in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Ik zou de term een kleine update willen geven, we kunnen thans beter spreken over het ’Grote Gele Levensgevaar’. Het zogenaamde Chinese ’belt and road initiative’ zou alleen maar economisch van aard zijn? Wie dat beweert is nog naïever dan ene hoogleraar Jacobs………

Vindt U mij een ’complottheoriewappie’? Ik hoop van ganser harte dat U gelijk hebt…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s