Koudste Hongaarse lente ooit?

Miezerig, koud, Hollandsachtig weer, een teisterende Coronapandemie en tot overmaat van ramp is één van de grootste Hongaarse actrices/toneelspeelsters ook nog overleden. Tja, we leven momenteel in een stemming die als volgt valt te omschrijven: Mozart is dood, Beethoven is overleden en ik voel me ook niet lekker…..

Mari Törőcsik – 16 april overleden op 85-jarige leeftijd – was/is een icoon in Hongarije. Bijna iedere Hongaar heeft wel eens een theatervoorstelling van haar gezien en/of een film bekeken waarin zij immer straalde. Van links tot rechts bestaat er een enorme waardering voor haar acteerprestaties. Daarbij heeft ze de meeste culturele prijzen – ooit – vergaard van de gehele Hongaarse kunstenaarswereld.

Hongarije treurt onder treurige Corona- en weersomstandigheden. Treuren doen al die Vlamingen en Nederlanders ook die zijn neergestreken in het prachtige poestaland. Het aangename Hongaarse klimaat was toch één van de redenen om (deels) definitief het kouwe kikkerlandje te verlaten? Of het ’vlakke land van Vlaanderen’? Maar als je nu naar buiten kijkt – want U blijft natuurlijk binnen – zie je de druilerige regen tegen de ramen aantikken. Het enige verzetje is momenteel een ’uitje’ naar de Lidl of Tesco. En bij die Tesco zijn winkelwagens ook al een ramp, de wieltjes gaan alle kanten uit, behalve de juiste….

Wordt het nog triester? Natuurlijk, nu we toch in de stemming zijn! Op 13 februari jongstleden werd de laagste temperatuur ooit gemeten in Hongarije en wel in het Bükk-gebergte. – 35,5 graden Celsius was de meting, het vorige record dateert van 16 februari 1940. De gemete temperatuur in de omgeving van Miskolc bedroeg – 35 graden Celsius. Siberische kou in Hongarije? Heeft Trump dan toch gelijk dat de klimaatwappies uit hun nek kletsen? Nu ja, vorig jaar juni was het in het Siberische Verchojansk (boven de poolcirkel) redelijk ’zweetweer’. Het kwik kwam tot 38 graden Celsius. Dat terwijl de gemiddelde jaartemperatuur in dit stadje – 15,3 bedraagt. Of moet ik inmiddels zeggen: ’bedroeg’…..

Het volgende ’laagterecord’ viel te noteren op 1 april van dit jaar. -12 graden werd er gemeten in het durpie Zabar in Noord-Hongarije, het record daterend van begin april1977 (Dobogókő) bedroeg -11 graden. Tip: als de lente nu echt eens een keer aanvangt kan ik deze plek overigens warm aanbevelen. Één van de mooiste locaties in het Visegrádgebergte. Eigenlijk ’heuvelgebied’ natuurlijk, echte bergen vind je in Transsylvanië. Het eens gerenommeerde hotel Nimród hoeft U trouwens niet te boeken, het is thans een ruïne….

Nog een (bijna)record? Volgens het Hongaarse KNMI is de lente sinds 1966 niet zo koud en guur begonnen. Tja, je zou er bijna overtuigd van raken dat klimaatverandering een ’hoax’ is, geïnitieerd door GroenLinksige grachtengordelaars en milieudefensie-activisten. Maar, maar, er is een legertje Hongaarse weerexperts dat een bloedhete zomer voorspelt. Het wordt warmer dan ooit. Als we de Siberische ervaringen als maatstaf nemen betekent dit we in de zomermaanden hittegolven van tegen de 40 graden zullen beleven en niet alleen aan het Balatonmeer!

We kunnen alleen maar hopen dat we onder deze verwachte weersomstandigheden onze Hongaarse woning mogen verlaten. Om op een terrasje plaats te nemen, een duik te nemen in het meer van Orfű of het Festetics kasteel te Keszthely te bezoeken. Als… Als? Ja, als de vaccins een bepaalde mate van groepsimmuniteit verzekeren. Met horten en stoten begint het er op te lijken dat de inentingen een positief effect sorteren. Een andere hoop dan het vaccin heeft de ’mensheid’ overigens niet.

Bent U deze zomer toch veroordeeld tot Uw eigen erf? Bedenk dan wel dat tante Manci – Mancika néni – onder de hitte moet zuchten op de tiende verdieping van haar flatappartement. Zo erg is het dus nog allemaal niet. Wat zegt U, U woont ook 10 hoog in de stad Dunaújváros? Dan geldt mijn voorgaande opmerking niet voor U. Overigens heb ik de stellige indruk dat de meeste in Hongarije verblijvende/wonende Nederlanders/Vlamingen op ietwat grotere voet leven…..

Op een dag zal de mens net zo meedogenloos tegen de hitte moeten vechten als tegen de cholera en de pest. (Robert Koch, medicus 1843 – 1910)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s