’Sinds wanneer zou de overheid het recht hebben om mensen toegang te ontzeggen tot levensreddende medicijnen’

Zo nu en dan kan ik stinkend jaloers zijn om een goed geschreven column. Had ik die maar geschreven is dan meestal de tweede gedachte die bij me opkomt. Tja, want de eerste is natuurlijk de waardering voor de schrijver die de spijker op zijn kop heeft geslagen.

Sara-Joan Pinto-Sietsma is internist en klinisch epidemioloog en sluit aan in de rij van ’bekwame’ virusexperts. Ook zij laat haar licht schijnen over het verwoestende kroontjesvirus door middel van een open brief aan ’Coronaminister’ Hugo de Jonge. Zij beschuldigt de man met de fleurige schoenen dat hij in deze pandemie reageert als een brandweerman die eerst de temperatuur van het bluswater op orde brengt alvorens met het bluswerk begonnen wordt.

De volgende vergelijking van Pinto-Sietsma spreekt boekdelen: in aanraking komen met het Corona-molecuul levert een sterftekans van 1,0 tot 1,3% (RIVM cijfers) op. In aanraking komen met het AstraZenecavaccin kan ook de dood betekenen. De kans daarop is 0,000072%. Volgens het Europese Geneesmiddelenbureauis er sprake van 18 overlijdensgevallen op 25 miljoen vaccinaties. Overigens is allerminst met zekerheid vast te stellen dat vaccinatie de fatale trombose veroorzaakt.

Dan de bijwerkingen. De kans op niet-fatale trombose is 0,00089% is eigenlijk al net zo verwaarloosbaar als de kans op overlijden. Wat niet verwaarloosbaar is, zijn de genoemde RIVM-percentages met betrekking tot Coronabesmetting. Gemiddeld sterft er één persoon (op de honderd) die daadwerkelijk ziek wordt door besmetting met het Covid-19 virus. Indien er door vaccinatie-vertraging dus meer burgers ziek worden betekent dit automatisch meer sterfgevallen. Tel uit je winst! Of in dit geval je verlies…..

Elke burger zou dus ZELF de vrijheid moeten hebben om de keuze te maken voor het AstraZeneca-vaccin. Uiteraard is een uitmuntende voorlichting daarbij een voorwaarde, maar dat lijkt me geen probleem. De gegevens zijn voorhanden en worden in Nederland – meestal – niet onder het vloerkleed geschoven. Vandaag (15 april 2021) zijn er de afgelopen 24 uur weer bijna 9.000 besmettingen bijgekomen. U heeft gelijk, niet iedereen wordt ziek, maar een deel van deze besmette burgers wel. En die lopen – gemiddeld – een kans van in ieder geval 1% op overlijden.

Hoe we het Coronavirus er onder krijgen? Vaccineren, vaccineren tot we erbij neervallen. De hoofdtaak van het kabinet is om vaccinatie te faciliteren en daarin schiet het nu schromelijk tekort. Met opzet ga ik niet dieper in op de andere, door het kabinet begane fouten zoals onoordeelkundige vaccin-inkoop, te laat begonnen met testen etc etc. Op die slakken wil ik geen zout leggen, in een crisissituatie is fouten maken nu éénmaal ’part of life’. Maar in dit geval gaat het om aantoonbaar laakbaar overheidsgedrag.

Elk woord is raak in Pinto-Sietsma’s column, alleen de aanhef is volgens mij onjuist: ’ Beste minister de Jonge, langs deze weg wil ik U, wellicht ten overvloede nog eens uitleggen wat Uw taak ook alweer is’. Ten eerste: Hugo de Jonge is dan wel ’Chef Corona’ maar degene die het kabinet leidt en doorslaggevend moet kunnen zijn bij precaire besluiten is de Minister-President. Betreffende thema’s van – letterlijk – levensbelang is het noodzakelijk deze bewindspersoon aan te spreken. Mark Rutte dus….

Ten tweede had Pinto-Sietsma de uitdrukking ’wellicht ten overvloede’ weg kunnen, nee, moeten laten. Er is geen sprake van ’ten overvloede’, de huidige – demissionaire – kabinetsleden hebben namelijk geen sjoege van hun taak. En die is in deze crisis het bijdragen tot redden van zoveel mogelijk mensenlevens. Vooral de Christelijke Hugo zou toch het volgende uitermate goed moeten weten: wie één mens redt, redt de mensheid……

Nederlanders hechten in het algemeen toch zoveel waarde aan hun vrijheid (van meningsuiting)? Waarom laten diezelfde landgenoten zich dan op deze manier ringeloren door een angstige (roei)club met een premier aan het roer dat hij niet in handen durft te nemen. Het roer ’tolt’ als een muizenrad en dat betekent dat het voortdurend op dezelfde stand terugvalt. Een beangstigende stand, namelijk die van stilstand……

’Sinds wanneer zou de overheid het recht hebben om mensen toegang te ontzeggen tot levensreddende medicijnen’ (Sara-Joan Pinto-Sietsma, klinisch epidemoloog, 14 april 2021)

Bijgaand de NRC-column

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/14/de-keuze-is-honderden-doden-of-een-tiental-a4039853

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s