Nederlands Coronapaspoort? 70% van de bevolking ondersteunt dit! Maar ’what about’ het groene EU-certificaat?

Het RIVM van de baardige Jaap van Dissel geeft niet alleen adviezen aan de regering op het gebied van bewegingsbeperkende maatregelen en vaccinatieperikelen, maar vervult ook een soort ’Maurice de Hond-functie’. De laatste RIVM-meting betreft de mate van draagvlak onder de polderbewoners voor de invoering van een ’Coronapaspoort’. Het is inmiddels de elfde ’Coronapoll’ die is uitgevoerd onder maar liefst 47.000 personen. Lijkt me dus aardig representatief.

70 % van de ondervraagden meent dat een ’Coronapaspoort’, met daarin vermeld het bewijs van vaccinatie of een recente negatieve Coronatest toegang zou moeten geven tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Voorts vindt 40 % dat vrije toegang ook mogelijk moet zijn voor degenen die recent besmet zijn geraakt, maar inmiddels ’over’ het virus heen zijn. Opmerkelijk deze uitkomst voor dit vrijgevochten landje, waar veel burgers een broertje dood hebben aan beperkende maateregelen en/of welke identificatieplicht dan ook. In feite zegt immers een meerderheid hiermee dat je zonder een Coronapasje terecht niet een concert mag bezoeken of zelfs achter je kantoorbureau mag plaatsnemen.

Als dit ’opinieonderzoek’ vorig jaar rond deze tijd zou zijn uitgevoerd denk ik dat de uitkomsten er heel anders hadden uitgezien. Om over de ’pre-Coronatijd’ maar te zwijgen. Het voortschrijdend inzicht van de meerderheid van de polderbewoners is verbluffend te noemen, maar in de eerste plaats bemoedigend. Bezorgde mensen tonen zich in de eerste instantie verantwoordelijke burgers die niet alleen oog hebben voor hun eigen situatie. Dat kun je van de ’viruswappies’ niet zeggen en al helemaal niet van hun favoriete woordvoerders als Thierry Baudet en Wybren van Haga. Deze ’infoute’ politici weten dat ze vissen in de troebele vijver van angstige medelanders die door de maatschappelijk onzekere Coronasituatie de wijk hebben genomen naar het geloof in complottheorieën en viruskwakzalvers. Aan deze groep woedende en angstige kiezers heeft het FvD zijn 8 zetels te danken….

Wat verder opvalt is dat een groot deel van de respondenten blijkbaar weet dat er te weinig antistoffen achterblijven in het lichaam na een besmetting. De stand van de wetenschap is thans dat er van uit wordt gegaan dat na een besmetting gemiddeld nog een half jaar lichaams-antistoffen zijn te vinden. Daarna zou een volgende besmetting mogelijk zijn. Te gevaarlijk dus oordelen velen, op het werk zou zo’n persoon een risico blijven voor collega’s. Met een vaccin- of recent negatief (test)bewijs wordt dit risico ingeperkt.

Jongstleden maart presenteerde de Europese Commissie een plan voor een Europees Coronapaspoort onder de naam het ’groene certificaat’. Daarmee zouden burgers vrij moeten kunnen reizen binnen de Europese Unie. Prima plan, maar dat zou betekenen dat er naast de ’binnenlandse pas’ ook een buitenlandse zou worden geïntroduceerd. Is dat niet een beetje teveel van het goede? Verstandiger lijkt me dat het binnenlandse bewijs – in de vorm van een app en/of fysiek documentje – ook de mogelijkheid geeft van vrij reizen binnen de EU (of zelfs daarbuiten). Dit is administratief misschien iets arbeidsintensiever, want per land moet er dan tot overeenstemming worden gekomen.

Voordeel is echter dat er niet twee Coronapaspoorten in omloop zullen zijn, wat weer tot onduidelijkheden kan leiden. De Europese Commissie stelt immers voor dat ook reeds besmette burgers in aanmerking komen voor het groene certificaat (zonder recent negatief testbewijs). ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers gruwt overigens van beide paspoorten’. Volgens hem ’mag vaccinatiebewijs niet het exclusieve ticket tot de samenleving zijn.’ Segers is ‘tegen verplichte vaccinatie en tegen (indirecte) dwang‘. Ik ben het van harte met Gert-Jan eens. Waarom? Zo ontlopen we met z’n allen mooi die kortzichtige – zogenaamde – Christenen uit de club van Segers en Kees van der Staaij (SGP). En die FvD-viruswappies natuurlijk. Die komen we lekker niet meer tegen op ons werk, tijdens concerten en andere evenementen.

En zo heeft deze Coronapandemie dan toch nog haar voordelen.

PS 1 Oproep aan Segers en van der Staaij. Mijne heren, even die Bijbel opzij leggen en verstandige taal uitslaan naar jullie achterban. Daar heeft de Nederlandse samenleving niet meer dan haar volle recht op.

PS 2.Waarom geen oproep aan de renaissancevlootkapitein om hetzelfde te doen? Zinloos, lijkt me. De FvD viruswappies mogen van mij overigens best een concert bezoeken. Welk? Dat van Lange Frans natuurlijk…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s