PVV’er Martin Bosma nieuwe voorzitter Tweede Kamer? Ik dacht het niet!

Aanstaande woensdag (7 april) stemt de Tweede Kamer. Nee, niet over een volgende motie van wantrouwen tegen de geplaagde Rutte. Het gaat nu om de persoon die de komende Tweede Kamercyclus de voorzittershamer mag hanteren. Er zijn twee kandidaten, huidig voorzitter Khadija Arib van de PvdA en Martin Bosma, PVV-Tweede Kamerlid en partijideoloog van de eenmanspartij van Geert Wilders. Arib gaat voor haar tweede termijn, Bosma probeert voor de tweede keer de door hem begeerde voorzittershamer te bemachtigen. Andere kandidaten hebben zich (nog) niet gemeld.

Prima hoor dat die Bosma voorzitter wil worden. Politieke macht zal hij niet echt hebben in deze functie, maar voor het aanzien van het Nederlandse parlement, ja zelfs voor de Nederlandse democratie in het algemeen heeft de voorzittersfunctie wel relevantie. Met name op het gebied van het ’corrigeren’ van parlementsleden die het niet zo nauw nemen met het regelement van orde. En dan bedoel ik niet dat er bijvoorbeeld teveel spreektijd wordt genomen, het gaat meer om het in acht houden van fatsoensregels. Regelmatig tikte Arib Tweede Kamerleden op de vingers, indien deze verbaal over de schreef gingen. Dat overkwam onder andere Selçuk Öztürk van partij DENK. En de man van de uil van Minerva natuurlijk….

Arib wordt niet allerwegen ondersteund door de parlementariërs, RTL Nieuws deed er maar eens onderzoek naar. Ik moet eerlijk zeggen, indien slechts een kwart waar is van de RTL-bevindingen, dan nog blijft het tamelijk schokkend. Arib zou een ’dictatoriale stijl hebben, de PVV strapatsen met de mantel der liefde bedekken’, er wordt zelfs gesproken van ’paaigedrag’ richting de Wildersgetrouwen. ’leugenachtig’ en ’manipulatief’ zijn tevens uitdrukkingen die terugkomen bij een rondje langs 10 (oud) politici en ambtelijk betrokkenen. Diverse ambtenaren concluderen dat ’Arib de democratie ondermijnt door misbruik te maken van haar positie’. Duidelijk is dat genoemde respondenten het een ramp voor de politiek zouden vinden, indien Arib nog een termijn wordt gegund.

Maar een nog grotere ramp voor de democratie zou de verkiezing van Martin Bosma zijn. Momenteel bekleedt hij al de functie van ondervoorzitter en eigenlijk vind ik dat al een gotspe. Bosma is dé speechschrijver van Wilders, heeft een grote stem in het partijprogramma en staat bovendien bekend om zijn controversiële uitspraken. En dan druk ik me nog eufemistisch uit.

Eerst maar eens even het PVV-partijprogramma onder de loep nemen. Ik heb een quick scan gedaan op eventuele ’ongrondwettelijkheden’, de volgende zinsnedes breng ik gaarne onder Uw aandacht.

’Nederland is overbevolkt en de islam hoort niet bij Nederland.

Verbod verspreiden islamitische ideologie (islamitische scholen, moskeeën, koran)

Leger waar nodig inzetten om de straten van Nederland terug te veroveren

De islam is geen godsdienst maar een totalitaire ideologie

Stoppen met islamitisch onderwijs

De islam is in de eerste plaats geen religie, maar de meest gewelddadige politieke ideologie die er bestaat

Wij spreken uit dat onze eigen cultuur de beste is’.

Grondwetsbepalingen als vrijheid van meningsuiting, onderwijs en religie worden hier met zevenmijlslaarzen getreden.

Bosma staat volledig achter deze PVV-standpunten, sterker nog, de meeste heeft hij zelf aan het papier toevertrouwd!

Laat ik het klip en klaar zeggen: Het is zeer onwenselijk voor (het aanzien van) de democratie indien Bosma Tweede Kamervoorzitter zou worden. Ten eerste omdat de PVV-ideoloog er ongrondwettelijke standpunten op na houdt. Bovendien is de man onfatsoenlijk en onsmakelijk, uitspraken als hoofddoekjes en moskeeën zijn mij een gruwel’ en ’links is opnieuw de wegbereider van een totalitaire ideologie’ zijn naar mijn mening echt een no-go voor een volsvertegenwoordiger. Alhoewel ik echt niet vies ben van een beetje stemmingmakerij tegen bijvoorbeeld de ’grachtengordelaars van GroenLinks’.

Alleen in het uiterste geval dienen politiek verantwoordelijken voor een cordon sanitaire te kiezen. Het spijt me, Martin Bosma is in veel opzichten onacceptabel als Tweede Kamervoorzitter, Nederland begeeft zich (verder) op een hellend vlak als dergelijke politici een belangrijk (staats)podium wordt gegund. Martin Bosma mag gewoon niet salonfähig worden, klaar!

Heb ik nog een advies voor Bosma ten aanzien van een eventuele andere functie? Ja, hoor, wat dacht Martin van een persoonlijke adviesfunctie in de hofhouding van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un? Waarom? Welnu, Martin was nog redelijk kort geleden van mening dat de Koreaanse vetpuist werkelijk geloofde in een nucleaire deal met Donald Trump. Een positief ingestelde adviseur is toch altijd welkom in Pyongyang?

Tenslotte, wie zou de de volgende, ideale Tweede Kamervoorzitter zijn? Parmantige Pechtold natuurlijk, mooie woordkunstenaar en inmiddels uitgerangeerd in de politiek. En zegt U nu zelf, die man kan toch niet de geschiedenis ingaan als ’chef rijbewijzen’? (noot: Pechtold is momenteel algemeen directeur Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

PS Arib laat zich weinig gelegen liggen aan de republikeinse traditie van haar partij, de PvdA. Ik vrees dat Khadija Monarchiste pur sang is (zie foto in de kop van dit artikel). Of gewoon ijdel. Erg ijdel……..

Nagekomen bericht: Vera Bergkamp, D66 Tweede Kamerlid heeft zich te elfder ure ook kandidaat gesteld. Ik zou zeggen geachte parlementariërs, U weet wat U te doen staat!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s